Top News
7543 prikaza

Stier kriv što Pusić nije htjela koaliciju s Plenkovićem?

Ivo Stier i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Kako Express doznaje, jedan malo poznat osobni detalj između Stiera i Pusić bio je presudan

Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a, učinila je dosta, zajedno s još nekim istaknutim člnovima stranke, kako bi spriječila svog nasljednika Ivana Vrdoljaka na koalicijski savez s premijerom Plenkovićem i HDZ-om. U objašnjenju formiranja njezina stajališta protiv HDZ-a i Plenkovića na jučerašnjoj burnoj sjednici predsjedništva stranke, tvrde upućeni, jako je bio važan jedan, malo poznat, osobni detalj. 

Pusić je, još u veljači, razgovarala s premijerom Plenkovićem oko njezinih ambicija i konkretnih ponuda za nastavak karijere u Ujedinjenim narodima nakon propale kandidature za šeficu te organizacije. O tom susretu u Banskim dvorima ekstenzivno su izvjestili i hrvatski mediji stavljajući naglasak, posve pogrešno, na razgovore o mogućoj kolaciji HNS-a i HDZ-a. 

Ukratko, dobar je običaj da istaknuti pojedinci za funkciju glavnog tajnika UN-a, nakon što je izabran netko od protukandidata, dobiju ponudu za neki od važnijih poslova u UN-u.

Burna sjednica u HNS-u Krivi potezi Top News Drama u HNS-u: Vrdoljak je 'načeo' raspad HNS-a

Takvu je ponudu, tvrde izvori expressa.hr, od novog šefa UN-a, bivšeg portugalskog premijera Antonia Guterresa, dobila i gospođa Pusić. Uz jednu molbu: Guterresu je poručio da bi za Pusić bilo dobro da dobije i službenu podršku hrvatske vlade. 

Ništa posebno komplicirano, dovoljno bi bilo i pismo vlade ili ministra vanjskih poslova da podržavaju njezin nastavka karijere u spomenutoj međunarodnoj organizaciji. Plenković, kako smo doznali, načelno je stao iza molbe Pusić rezonirajući da je to dobro za ugled države. No, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier imao je drugačiji stav. 

On je, kako smo doznali, minorizirao ponudu glavnog tajnika jer gospođa Pusić i ministra Stier, što nije tajna, nemaju neko sjajno mišljenje jedno o drugom. Na tragu Stierova stajališta MVP je otezao s podrškom za Pusić i cijela je stvar na koncu sasvim propala. 

Očekivano je da se takav ishod Pusić nije baš svidio. Express je telefonom kontaktirao bivšu šeficu diplomacije i predsjednicu HNS-a tražeći komentar. No, bili smo odbijeni. Ništa nije željela reći. Od izvora iz vlade isto tako. Neslužbeno, priča se da je Stier previše uključio emocije oko slučaja Pusić, a razmjerno malo zdravog razuma.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 17:03 07.Lipanj 2017.

    Pusićka je ambiciozna i neuspješna, a Stier nije daleko od nje.

  • cabrija 15:11 07.Lipanj 2017.

    Svaka čast ministru da je Pusićku zaustavio,