Top News
1210 prikaza

Stier i HDZ se javno posvađali zbog tajnih WhatsApp grupa

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Stier je na FB komentirao napise kako se HDZ odlučio da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju

Nastavlja se preprika HDZ-ovih članova nakon što je u javnost izašla vijest kako će Predsjedništvo HDZ-a sankcionirati sve članove stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića.

Stier je na svom Facebook profilu komentirao tu odluku, a njegove riječi 'poklopila' je njegova stranka, također na Facebooku.

"Ne bojte se. Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava", napisao je na Stier na Facebooku.

Davor Ivo Stier Odan HDZ-u Top News Sanader ga je zaposlio kad je imao samo 24 godine

""Tako čl. 36 Ustava kaže: 'Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva'. Također, u čl. 6 piše: 'Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima'. Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanjaZato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. Ne bojte se!", dodao je Stier.

HDZ se na FB-u prilično obrušio na svog člana te otkrio što se zapravo događa u tim 'tajnim grupama'.

"Nastavno na medijske članke u kojima se, kao i obično, nepotpuno i pristrano prenosi dio rasprava sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane 8. studenoga o.g., kao i reakciju saborskog zastupnika HDZ-a Davora Stiera, naglašavamo da nitko u HDZ-u ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja te slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke.

No isto tako, za HDZ i politiku koju vodimo neprihvatljivo je da bilo koji član u grupama koje se organiziraju “pod nazivom i simbolima HDZ-a” kontinuirano širi govor mržnje i prijetnje, poput poziva da nekoga treba “leđno pustiti niz Savu”, “nabiti sve na kolac”, “dat mu metak u čelo”, te otvoreno agitirati i poticati članove da podržavaju druge stranke i kandidate, kao i pozivati članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a.

To nije niti će biti politika HDZ-a, a ako Davor Stier dijeli i podržava takve izljeve govora mržnje i prijetnji usmjerenih prema stranačkim kolegama, neka to javno kaže. Stoga je od Stiera perfidno i otužno zlorabiti poruke Ivana Pavla II. Misli li Davor Stier da bi Ivan Pavao II ovakve pozive na linč smatrao porukama slobode, mira i ljubavi?", napisali su na Facebooku.

Podsjetimo, Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića, piše u nedjelju Večernji list.

To se odnosi i na istupe u javnosti, ali šefa HDZ-a i vodstvo te stranke posebno su zabrinuli tzv. WhatsApp, Viber i Facebook pokreti otpora u kojima se piše protiv Plenkovića i odluka vodstva stranke, i to na posebno grub način koji, prema njihovim riječima, zadire u domenu mržnje i prijetnji, navodi dnevnik.

Davor Ivo Stier U rikvercu Top News Stierova knjiga pokazuje koliko mu je teško držati se ideala

Andrej Plenković preksinoć je na sjednici Predsjedništva HDZ-a otvorio raspravu o kritikama vodstva stranke, ali i smjeru HDZ-a te se posebno fokusirao na društvene grupe.

Izvori iz HDZ-a kažu Večernjem listu da je najbrojnija jedna WhatsApp grupa nazvana “Uskoci i hajduci” – neformalna grupa ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji.

Ta je grupa osnovana 2016., ima 235 članova iz cijele Hrvatske (reći će i cijelog svijeta), u kojoj, ističe dnevnik, možda pet posto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a sve ostalo njegovi su veliki kritičari.

Izvori Večernjeg lista kažu da je član jedne od tih grupa (bio) i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a te vjeruju da je on Plenkovića i upozorio na sadržaj koji se piše i distribuira u tim grupama.

Predsjednik stranke je navodno od pojedinih šefova županijskih organizacija tražio da autore poruka u kojima se posebno kritizira njega i odluke vodstva stranke izbace iz HDZ-a, donosi Večernji list.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:39 10.Studeni 2019.

    hdzenjare protiv hdzovaca , muppet show