Top News
10528 prikaza

Srpski plaćenici štite diktatora Madura?

Srpski plaćenici u Ukrajini
screenshot/youtube
Notorna organizacija regrutira diljem svijeta i svojevremeno je imala čak i posebnu srpsku postrojbu

Ruski plaćenici ovih dana sletjeli su u Venezuelu kako bi branili njihovog predsjednika Nicolasa Madura, donosi Reuters. Jedan Reutersov sugovornik govori da je čuo glasine o čak 400 plaćenika, ali drugi izvori govore da je riječ o manjim grupama. 

Službeni stav ruskih vlasti je da nemaju ikakve informacije o takvim plaćenicima, ali Reutersovi izvori govore da je riječ o pojedincima povezanima s notornim Wagnerom.

Wagner tajna je kompanija, bez poznate adrese, broja telefona ili nekih službenih podataka, a regrutiraju stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca. Posljednjih nekoliko godina sve su prisutniji na brojnim svjetskim bojišnicama.. 

Kompaniju se prošle godine našla pod sankcijama SAD zbog njihove povezanosti sa separatistima u istočnoj Ukrajini. Odigrali su i veliku ulogu u Siriji, a desetak plaćenika ubijeno je ili ranjeno u američkim napadima u veljači koji su uslijedili nakon napada na grupu koju podržava SAD. Njihova meta bila je jedno od najbogatijih naftnih polja u Siriji u provinciji Deir Ezzor. Kompanija nije komentirala ove navode. 

Bijela kuća pokušavala je sakriti detalje okršaja američkih snaga sa ruskim plaćenicima. Navodno se stotinu ruskih plaćenika borilo uz sirijske vojnike, a sukobili su se s 40 američkih komandosa uz značajnu potporu iz zraka. Pucnjavu je, navodno, Pentagon opisao kao čin samoobrane zbog napada jedinica sirijskih vladinih snaga.

Pripadnici Wagnera sudjelovali su i na bojištima Sirije. 

Trening kineske paravojne jedinice Postoje oduvijek Life Odredi smrti: Najgori sadisti, koljači i ubojice

Nedavno su se pojavili i u Sudanu koji graniči sa Srednjoafričkom Republikom. Izvješće UN-a pokazalo je kako su ruski instruktori trenirali vojnike Srednjoafričke republike. Prije nešto više od godinu dana sudanski predsjednik Omar al-Bashir susreo se s Vladimirom Putinom u Sočiju i zatražio "zaštitu od agresivnih američkih akcija" i da se ruski vojni stručnjaci pošalju u Sudan "kako bi opskrbili sudanske vojne postrojbe". 

U Srednjoafričkoj republici Rusi, navodno, kombiniraju humanitarni posao s vojnom obukom i rudarenjem. Jedan izvor s terene ispričao je medijima kako su vidljivo prisutni u tri rudnika te da su najviše zainteresirani za eksploataciju dijamanata i zlata. Drugi izvori reći će kako Rusi često organiziraju mobilne klinike za lokalno stanovništvo u isto vrijeme kad i svoje izvođače radova i vojnu opremu.

Utvrditi vlasništvo ruskih kompanija uključenih u Siriji, Sudanu i Srednjoafričkoj republici, nije lako, no CNN je uspio utvrditi kako je nekoliko kompanija povezano sa Jevgenijem Prigožinim, kojeg često zbog njegovih veza sa Kremljem nazivaju "Putinovim chefom". 

Voće u Venezueli GLADNI KRUHA Top News Milijarder je jedini spas gladnima u Venezueli

U SAD-u  su ga optužili da je podržavao "tvornicu trolova" u St. Petersburgu poznatu kao Internet Research Agency, koja je kreirala lažne profile na društvenim mrežama tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine. 

Prigozhin kontrolira mrežu ruskih kompanija uključujući i Concord Management and Consulting. Ministarstvo financija SAD-a kaže kako Wagnerom upravlja Dmitrij Utkin, koji je bio sankcioniran. Netko istog imena bio je direktor Concorda. No i Prigožin i Concord već su ranije zanijekali povezanost sa Wagnerom. 

"Nemamo nikakvih informacija o ovoj organizaciji", rekli su iz Concorda. 

Srpski plaćenici u Ukrajini Putinovi plaćenici Top News Srpski plaćenici u Putinovoj tvrtki zbog koje ginu novinari

Concord Management bavi se osporavanje različitih tvrdnji po američkim sudovima dok je Prigožin u to vrijeme rekao "kako ga ni najmanje nije briga" za američke sankcije i da će "prestati jesti u McDonaldsu". 

Još jedna ruska kompanija s interesima je M-Finans, koju vodi 54-godišnji Evgenij Khodotov. Sami će pod svojom glavnom djelatnosti navesti "vađenje dragog kamenja". CNN je utvrdio kako njihovi podaci o registraciji navode e-mail adresu s istom domenom koju ima kompanija nazvana Concord Catering, još jedna kompanija koja je dio Prighozinovog carstva.

Khodotov je radio kao policijski službenik u istražnoj jedinici za organizirani kriminal u St. Petrogradu. Mnogi od bivših zaposlenika jedinice nastavili su raditi na sigurnosnim poslovima za Prigožina, navodi Denis Korotkov, novinar Fontanka.ru koji istražuje aktivnosti Wagnera od 2013. godine.

Ruski nezavisni medij Fontanka otkrio je kako tvrtka Wagner šalje vojnike u Siriju te da su izravno sudjelovali u borbama za oslobađanje Palmire tijekom travnja 2016. godine. Iako u to vrijeme službeno nisu postojali, novinar Korotkov otkrio je da su u borbama za Palmiru sudjelovali i borci Wagnerova "Srpskog voda".

Pokušaj atentata na Madura Venezuela Top News ISIL-ovskom taktikom pokušali ubiti Madura

"Ta grupa nije imala neko veliko značenje. Rekli su mi da je riječ o grupici od 10 ili 20 ljudi. I sad mi izvori govore da se u Wagneru nalazi nekoliko ljudi s Balkana, ali kako mi tijekom istrage nisu ništa značili, nisam se raspitivao ni za njihovo državljanstvo", ispričao je Korotkov u razgovoru za Express.

Jedan od rijetkih imenovanih Srba u Wagneru je Davor Savičić, državljanin Bosne i Hercegovine sa stalnim prebivalištem u ruskom gradu Himkiju. Savičić je već ranije za srpske medije decidirano negirao svoje djelovanje u Wagneru te je redovito ponavljao da živi u Himkiju, gdje se bavi građevinskim poslovima.

Priznao je da je neko vrijeme proveo na istočnoukrajinskom bojištu u okolici grada Luhanska, ali da je nakon ranjavanja završio svoj ratni put.

"U Doboju imam obitelj, a sina iz prvog braka namjeravam dovesti sebi. U RS i Srbiju ne planiram dolaziti. Građevina mi je jedini posao, a s ratovanjem nemam nikakve veze", rekao je Savičić za Večernje novosti. Međutim, Korotkov napominje kako je Savičić bio dio Wagnera te da za to postoje dokazi. Tvrdi Korotkov da su Savičića nekoliko puta svjedoci vidjeli u kampu za obuku u ruskom selu Molkinu, neformalnom sjedištu postrojbe Wagner.

Alexandria Ocasio-Cortez Biti kao Venezuela Top News Socijalizam - na užas mnogih Amerikanci ga više ne mrze

Inina polja u blizini Palmire su oslobodili pripadnici Wagnera, a među njima su, vjerojatno bili i srpski plaćenici.  Ruski nezavisni medij otkrio je kako tvrtka Wagner šalje vojnike u Siriju te da su izravno sudjelovali u borbama za oslobađanje Palmire. 

U Sudanu je ruska kompanija pod imenom M-Invest dobila koncesije za potragu za zlatom i to baš u trenutku kada je predsjednik Bashir pozivao na blisku vojnu suradnju. Ruski registar tvrtki pokazuje kako M-Invest, poput M-Finansa, ima sjedište u St. Petersburgu, a specijalizirali su se za "vađenje ruda i pijesaka plemenitih metala", uključujući zlato.

Koncesiju je u ime M-Investa potpisao "regionalni direktor", nazvan Mikhail Potepkin. Muškarac istog imena suvlasnik je kompanije IT-Debugger sa Annom Vladislavovnom Bogachevom, jednom od onih imenovanih u optužnici koja tereti 13 Rusa da su radili za agenciju za istraživanje interneta koju je vodio Prighozin. 

Te zamršene i često skrivene veze pojavile su se i u Siriji. Wagner je isporučio stotine vojnih radnika, dok je druga tvrtka Evro Polis potpisala sporazum sa sirijskom vladom kojim dobiva 25 posto prihoda nafte sa polja koja su bila pod kontrolom pobunjenika. Američko ministarstvo financija smatra kako je kompanija Evro Polis "u vlasništvu ili pod kontrolom Jevgenija Prigozina".

Vojni kamp za djecu Zlatibor E.N.O.T. Top News Putinovi agenti razbili vojne kampove za djecu iz Srbije

I dok Rusija pokušava proširiti svoj utjecaj na Bliski istok i u Afriku, njihove mete postaju zemlje bez čvrste vlade ili one koje se nose s nizom problema. Izvješće UN objavljeno 23. srpnja pokazalo je kako su ruski izvođači radova distribuirali oružje i trenirali 900 pripadnika CAR sigurnosnih službi, što im je dozvoljeno sporazumom iz prosinca prošle godine.  

Rusko ministarstvo vanjski poslova reklo je kako se "takva pomoć pruža u skladu sa sankcijama koje je Vijeće sigurnosti UN-a naložilo zemlji". 

No i dalje ostaje pitanje kakva su oružja Rusi dopremili ovoj afričkoj zemlji. UN je prošlog mjeseca primijetio kako "su se sve zainteresirane strane obavezale da će olakšati detaljni pregled zaliha pohranjenih u Camp de Rouxu u Bangui, ali se to još nije dogodilo". 

Dostava oružja obavijena je velom tajni, a UN će naglasiti kao je dostava ruskog oružja "dovela do valova ponovnog naoružanja" pobunjenika, koji su puške i strojnice nabavljali od susjeda iz Sudanu. 

Jesu li uopće Wagnerovi zaposlenici otišli u Venezuelu, ima li među njima Srba te kakve su njihove stvarne veze s ruskim vlastima, vjerojatno će zauvijek ostati obavijeno velom tajne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Falseflag 13:14 26.Siječanj 2019.

    Članak plačen od Buzina, čudno nigdje se ne spominje Blackwater....