Top News
15687 prikaza

Srbi tvrde: Gotovina i Markač osnivaju kosovsku vojsku

Ante Gotovina
Filip Brala (PIXSELL)
Najmlađa europska republika još uvijek nema samostalnu vojsku, ali to bi se uskoro moglo promijeniti

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pomoći će formiranju, ali i obuci vojske Kosova, tvrdi srpski tabloid Alo. Prema pisanju tog lista, čeka se izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova da bi mu hrvatski generali predali planove i nacrte po kojima je Franjo Tuđman formirao Zbor narodne garde.

Nekadašnji zapovjednici vojno-redarstvene operacije Oluja navodno već mjesecima pripremaju detaljni operativni plan za formiranje vojske Kosova. "Čeka se samo formiranje vlade i promocija Haradinaja u premijera. Novac je već prikupljen i naoružavanje postrojbi neće biti nikakav problem. Plan je da Gotovina i Markač savjetodavno obuče Albance kako bi mogli formirati vojsku na osnovama nekadašnje Tuđmanove vojske. Tako ćemo imati situaciju da i Haradinaj dobije neku vrstu svojih 'zengi'", priča sugovornik srpskog lista.

Spominje Alo i određene novčane transakcije, ali čak i oni upozoravaju da su to tek priče. "Albanci su s Gotovinom stupili u kontakt preko Agima Čekua, bivšeg pripadnika hrvatskih 'zengi' i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova. Hashim Thaci izdvojio je velik novac da bi angažirao Gotovinu, vrlo je ozbiljno shvatio čitavu stvar i očito mu se prilično žuri. Gotovina je službeno u Prištini boravio samo jednom, ali neslužbeno je već desetak puta dolazio na Kosovo i Metohiju", tvrdi isti izvor.

Srpski parlamentarac Milovan Drecun tek je potvrdio mogućnost da bi Gotovina i neki drugi mogli sudjelovati u formiranju kosovske vojske. "To se sve radi pod pokroviteljstvom NATO-a. Zanimljivo je da su u proračunu Kosova za ovu godinu predviđena financijska sredstava za kupovinu pet helikoptera i teškog naoružanja. Predviđeno je da u toj vojsci postoje i snage za brzo djelovanje. Već je pripremljena kompletna struktura formacija, radi se uigravanje ljudi koji će biti na zapovjednim pozicijama. Ako bi Hrvatska dobila neku ulogu, moguće je da svoje mjesto pronađu Gotovina i neki drugi", rekao je Drecun.

(Alo)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 18071976 19:44 04.Studeni 2018.

    Šiptari trebaju pomoć i naša je dužnost pomoći prijateljima! Puno njih je branilo našu zemlju te je red i obaveza pomoći kad im je pomoć potrebna!

  • Bizmo 13:13 19.Srpanj 2017.

    ajde Srbi imate i vi legionara

  • Hebiran 15:28 17.Srpanj 2017.

    Srbi na spomen Gotovine, čovjeka vide na Kalemegdanu. Ne boj'te se čovjek koji uzgaja tune. Sad je ribar i zaboravio je na vas nesretnike.