Top News
15179 prikaza

Srpski Jack Trbosjek: Arkanov koljač ubio je 13 osoba

Arkan i Marinko Magda
Screenshot
Zbog iznimne okrutnosti pokazane tijekom ubojstava, pravosuđe ga želi držati u zatvoru do smrti

Marinko Magda, inače bivši pripadnik Legije stranaca i kasnije Arkanovih Tigrova, svojedobno je sjeverom Bačke i Mađarskom sijao strah, a na doživotnu kaznu zatvora osuđen je 1995. godine zbog najmanje 13 ubojstava. 

Ovih dana su mađarski sudovi razmatrali njegovo puštanje na slobodu, ali je procijenjeno da je i dalje opasan po okolinu. Odslužio je 25 godina zatvora pa sud automatski razmatrao njegovo puštanje na slobodu, u skladu s tamošnjim zakonima.

"Sud dijeli mišljenje Okružnog suda u Szegedinu da se ciljevi kazne ne mogu postići bez lišavanja slobode. Zatvorenik će ostati u zatvoru zbog profila ličnosti, ubojstva više ljudi, neviđene okrutnosti i zloupotrebe oružja", kazala je glasnogovornica suda Erika Pragai.

Mediji su njega i njegove pomagače prozvali 'eskadronom smrti' jer su u Subotici i Paliću iste godine ubijali cijele obitelji.

Čovjek s pištoljem Mračne tajne Life Život s ubojicom: "Ubio curu i sakrio u bačvu s cementom..."

Prve žrtve bili su bračni par Verica i Josip Agatić, koji su u siječnju 1994. pronađeni mrtvi u svojoj obiteljskoj kući na Paliću. Policija je tek počela obavljati očevid kada je stigla obavijest o još jednom masakru. U Subotici je ubijena obitelj Petrić - na ulazu u kuću ležalo je tijelo 10-godišnjeg dječaka, u sljedećoj sobi mrtva je ležala njegova majka Stana, a otac Milan je ubijen u spavaćoj sobi. Zanimljivo je što je istog jutra, kada su otkrivena tijela ubijenih, na spomeniku junacima iz Prvog svjetskog rata crvenom bojom bilo ispisano prezime Agatić. Obitelj je inače bila poznata u gradu jer je imala fotografsku radnju. 

Ubojstva u Mađarskoj počinjena su tijekom prosinca 1993. i siječnja 1994. godine. 

Srpska i mađarska policija zajedničkim su snagama uspjele utvrditi da su Magda i njegovi 'pajdaši' počinili 13 ubojstava, no vjeruje se da ih je Magda počinio još. On je pak sam ponavljao kako nikada nije ubio niti jedno dijete.

Grupa ubojica otkrivena je nakon što je jedan član, Ivan Š. zvani Ciganj, 'pao' na poligrafu, a onda progovorio o svemu. Magdu je prozvao glavnim organizatorom ubojstava i nabavljačem oružja za krvave pohode.

Marinko Magda uhićen je 1994. u policijskoj postaji u mađarskom Segedinu gdje je došao po dozvolu za stalni boravak u toj zemlji. Dozvola je zapravo bila samo mamac za njega da se tamo pojavi. Srpski sud ga je zbog počinjenih zločina 1994. osudio na smrtnu kaznu koja je kasnije preinačena u 40-godišnju, a sud u Mađarskoj mu je godinu i pol kasnije odredio doživotnu robiju koju i danas služi. U zatvoru je 2004. godine kažnjen i sa 40.000 tadašnjih mađarskih forinti zbog napada na zatvorskog čuvara. Ukoliko tu kaznu ne plati, boravak u zatvoru, čak i ako ga se oslobodi ranije, produžuje mu se za dodatnih 200 dana.

Ubojstvo u Joburgu Brutalni obračun Top News Krvavi rat srpskih mafijaša: Smaknuća po cijelom svijetu

U zatvoru u Segedinu ga, piše Kurir, posjećuje samo odvjetnik Slavko Petrić koji kaže kako Magda uglavnom malo govori i bavi se slikarstvom i crtanjem. Njegovi radovi čak se mogu kupiti u jednoj galeriji u Mađarskoj, a dio je objavljen u knjizi naziva 'Podijeljena ličnost'.

Mađarski portal Index podsjeća kako je brutalno ubojstvo obitelji Nađ 23. ili 24. siječnja 1994. godine šokiralo cijelu državu jer Balint (42) nikad nije imao veze sa sumnjivim poslovima. Ubojstvo njegove supruge Gizele te djece Danijela i Balazsa bilo je još teže za objasniti. 

Sva četiri člana obitelji ubijena su "škorpionom", a istraga je pokazala da je riječ o istom oružju i kalibru kojim su mjesec dana ranije u Kecskemetu ubijeni poduzetnik Antal Horvat, njegova supruga te prijatelj iz Subotice. 

U mjestu Oroshaza 4. siječnja 1994. godine mučena je i ubijena Edith Nemet, a mađarska policija imala je informacije da je i u Kecskemetu i u Oroshazi boravio upravo Magda. Istražitelji su ga povezali sa zločinom u Szegedinu zbog oružja korištenog u oba ubojstva, pribor za jelo obitelji Nađ pronađen je kod njega, a na njegovim cipelama pronađeno je blato iz dvorišta obitelji Nađ. Sud je sve to odbacio i za ubojstva u Szegedinu još nitko nije odgovarao. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:05 19.Travanj 2019.

    arkan je bio zločinac smece