Top News
27502 prikaza

Srpske fantazije o rušenju američkog aviona u Hrvatskoj

B-2
Wikipedia
Tijekom rata na Kosovu, Sjedinjene Američke Države pretrpjele su gubitke i ostali bez nekoliko letjelica

Američki strateški bombarder B-2, prosječnog troška po letjelici od čak dvije milijarde dolara, srušen je prije dva desetljeća tijekom bombardiranja Srbije, ali Amerikanci to nisu nikad priznali. 

Tvrdi to za Alo osnivač Srpsko-ruskog centra i analitičar Boško Kozarski: "20. svibnja 1999. godine, pripadnici 250. brigade protuzračne obrane, koji su dva mjeseca ranije srušili američki F-117, pogodili su iznad Surčina kod Beograda, na 5.000 metara visine 'veliki cilj', koji se potom srušio u Spačvansku šumu u Hrvatskoj. Oboren je B-2! Riječ je o prvoj letjelici iz serije najskupljih zrakoplova američkog ratnog zrakoplovstva nazvanoj 'Spirit of Missouri' predanoj u prosincu 1993. godine 509. bombarderskoj eskadrili u bazi Whiteman".

Istina je da su Amerikanci koristili spomenutu letjelicu za napade na Srbiju tijekom rata na Kosovu, istina je i da je 'Spirit of Missouri' prva isporučena letjelica iz urnebesno skupog programa razvoja najmoćnijeg bombardera na svijetu. Međutim, veliki znak pitanja moramo staviti nad priču o rušenju te letjelice. 

Vučić i Vulin na paradi u Nišu Parada Top News Srbija je postala skladište ruskog vojnog otpada

"Pretpostavlja se da je izravna šteta za američku vojnu industriju iznosila više stotina milijardi eura. 'Spirit of Missouri' 13 dana ranije razorio je kinesko veleposlanstvo u Beogradu, a pogođen je pri povratku u grupi s još dva zrakoplova, s kojima je razorio bolnicu 'Dr Dragiša Mišović'", navodi isti analitičar i dodaje da je misterij zašto službeni Beograd nikada nije potvrdio ili demantirao te navode.

Izvor svih tih glasina je, čini se, opskurni ruski vojni list "Pregled stranih vojski" koji je samo prenio da su Amerikanci izgubili taj zrakoplov. Do sada se o tome moglo čitati na portalima s teorijama zavjera, a ovo je prvi put da je neki, koliko-toliko, mainstream medij prenio takve tvrdnje.

Zanimljivo je da NATO nikad nije krio svoje gubitke već su redovno govorili o padovima zrakoplova, oštećenjima pretrpljenima tijekom slijetanja i bliskim susretima s protuzračnim raketama.

Pokret obnove Kraljevine Srbije šetao u čast Draže Mihajlovića Šetnja Top News Četnici u Beogradu marširaju u Dražino ime

Čak i ako krenete pregledavati internet u potrazi za informacijama o vojnoj policiji u Spačvanskoj šumi, nećete pronaći ništa. Naći ćete izjave Kozarskog poput ove date Alou:

"Brojni svjedoci su potvrđivali da se nekakvo 'ogromno crno čudo' srušilo u Spačvanske šume i da je iz Tuzle odmah stigao bataljun američke vojne policije koji je blokirao teren, nakon čega je skinut sloj od dva metra gdje je to čudo palo, te je sva ta zemlja pažljivo spakirana i odnijeta".

Pojedince, od svih tih brojnih svjedoka, nećete pronaći.

Ono što hoćete pronaći su snimke B-2 Spirit of Missouri serijske oznake 88-0329 i to u letu iznad Britanije 2017. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • prepri43 17:56 29.Svibanj 2019.

    Urnebesno se koristi damo daleko isto kao i znak pitanja!

  • Avatar Petranisa
    Petranisa 01:37 22.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 19:33 21.Svibanj 2019.

    Nema većih lažova od Hrvata.