Top News
9121 prikaza

Srbija je postala skladište ruskog vojnog otpada

Vučić i Vulin na paradi u Nišu
Srđan Ilić/PIXSELL
Bivši ministar obrane RH, Ante Kotromanović komentirao je najnoviju rusku donaciju Srbiji

U Nišu je u petak održana velika vojna parada na kojoj se srpska vojska pohvalila ruskom donacijom - tenkovima T-72MS. Pitali smo bivšeg ministra obrane RH Antu Kotromanovića za mišljenje i komentar i koliko će oni poboljšati vojnu moć susjedne države?

"Ova donacija ne mora uopće zabrinjavati Republiku Hrvatsku. T-72MS nisu uopće novi tenkovi i oni nisu ništa ni moderniji, ni operativniji od tenka T-74 koje je proizvodila bivša Jugoslavija. Takve tenkove imala je i Srbija i Hrvatska i ova donacija neće nimalo osnažiti vojnu moć Srbije. Rusi su počeli proizvoditi nove tenkove koje su pokazali na svojoj vojnoj paradi prošle godine, ali to ne doniraju, nego u Srbiju stižu stari, polovni tenkovi i oni neće nimalo utjecati na odnos snaga i naoružavanja između Srbije i Hrvatske. Razumljivo je da svaka zemlja želi osnažiti svoju obrambenu moć i sposobnost, a to što sad radi Srbija zapravo je posljedica onog što je započela Hrvatska prije nekoliko godina", kaže Ante Kotromanović.  

Angela Merkel i Ramush Haradinaj i Emmanuel Macron Berlinski summit Top News Kosovo gubi i posljednje prijatelje na Zapadu

Za vrijeme njegovog mandata Hrvatska se naoružala haubicama i helikopterima što je bila velika donacija iz SAD-a, pa je Srbija morala nešto poduzeti jer je imala zastarjelo oružje. Stoga je razumljivo da su tražili donaciju od Rusije.

Na pitanje što misli o helikopterima Mi-35, za koje se pisalo potkraj prošle godine u Srbiji da bi ih trebali kupiti iz Rusije, Kotromanović  kaže da ako je istina da dobiju dva takva helikoptera, oni vrijede više od svih doniranih tenkova.

„To bi bila puno značajnija donacija od svega što su do sad dobili, to je doista odličan helikopter. Mi-35 je borbeni helikopter odličnih performanci, no koliko znam, to nije spomenuto kao donacija, vjerojatnije bi bilo da će ih Srbija morati kupiti."

Nabavu tenkova T-72MS Srbija je dogovorila još 2015. godine, a navodno bi im Rusija trebala isporučiti 30-ak komada.

Politički establišment Srbije je dočekao i prije nekoliko godina predstavio šest MiG-ova 29 koje im je donirala Ruska Federacija. Kako je tada opisao portal Tango Six, taman za ceremoniju obilježavanja 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Zapravo i nije bila riječ o šest MiG-ova, nego pet. Avione je Beograd prošle godine najavljivao da će ih dobiti najkasnije do ožujka 2017., no na kraju ih se moralo čekati tako da su pristizali od 2. do 5. listopada.

Očito je bila riječ o servisima i remontima koji su se malo oduljili, a i šesti koji je pristigao, ispalo je da je odmah potom vraćen nazad na remont. Dostavljen je u Srbiju, kako prenosi dalje portal, samo zbog sređivanja carinskih i drugih administrativnih formalnosti. Na kraju je vojska na vojnom aerodromu Batajnica u sklopu svečanosti "Sloboda 2017" predstavila pet ušminkanih i dotjeranih MiG-ova 29, načičkanih kojekakvim naoružanjem, koji su stigli kao donacija.

Vojislav Šešelj Skupština Top News Vučićev cirkus u Srbiji: Zločinci, starlete i rasipnici

Plus još jedan MiG također tako dotjeran, ali koji je Srbija posjedovala odranije i koji nije letio još od 2010. te je služio kao "izvor rezervnih dijelova". Da donacija, kojom je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao da će Srbija postati najsnažnija regionalna vojna sila u zraku, ne bi doživjela PR debakl na prvom predstavljanju, pobrinula se ruska elitna letačka skupina "Striži". Donirani MiG-ovi nisu letjeli, a jedan nije niti prikazan nego ga je odglumio stari avion, upitno koliko je sposoban vinuti se u zrak.

"Stvar je bolno jednostavna. Rusi su kupili lojalnost Srbije i činjenicu da Beograd ostaje izvan NATO-a s opremom koja je, u najmanju ruku, neadekvatna. To je isprovociralo američku reakciju u kojoj se vidi posvećenost Balkanu, pa onda odlučnost da NATO u regiji drži glavnu riječ kad je u pitanju vojna moć. F-16V koji su Amerikanci ponudili Hrvatskoj je zapravo iz temelja nov avion, koji bi tek bio sagrađen za njih u nekih nekoliko godina s ultrasofisticiranom opremom i naoružanjem, a Srbija je dobila ‘mačka u vreći’, odnosno letjelice koje su se prestale proizvoditi prije 15 godina.

Sad se samo viškovi rješavaju po skladištima i na taj način se za jeftine pare kupuju prijateljstva. Pouka cijele priče je da se s NATO-om nitko ne igra. Nikad i nigdje te ni pod kakvim uvjetima. Ali, eto, Rusi su pokušali vidjeti je li to zaista tako. Uostalom, ništa ih nije koštalo, još će i zaraditi 186 milijuna eura", izjavio je svojevremeno vojni analitičar Nedžad Ahatović u razgovoru za Express.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 20:18 12.Svibanj 2019.

    se v semu, rusi otpadom futraju srbeke a ameri nas

  • Avatar Semtianna
    Semtianna 02:04 11.Svibanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top