Top News
9665 prikaza

Srbija: "Hrvati nam podmeću svađu s braćom Rusima"

Ruski agent Georgij Kleban predaje novac Z.K.
1/4
YouTube screenshot
Neslužbeno se govori da su hrvatski agenti snimili srpskog umirovljenog časnika kako prima novac od ruskog agenta da bi pokvarili rusko-srpsko prijateljstvo

Nakon što je objavljena snimka na kojoj ruski obavještajac navodno predaje novac nepoznatoj osobi sa srpske strane, srpski državni vrh je zakazao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Srpske vlasti se inače ne odlikuju prevelikom transparentnošću kada su ovakvi slučajevi u pitanju i zato je iznenađujuća bila brzina kojom je potvrđena autentičnost snimke, javlja Deutsche Welle.

Kako je beogradskim medijima priopćio Relja Željski, načelnik analitike Sigurnosno informativne agencije (BIA), „snimak je autentičan i na njemu se nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban".

Edward Snowden Edward Snowden Life "Gledali su vam žene, djecu - znaju što doma radite"

Službenik BIA-e je u istom dahu pokušao da donekle amortizira činjenicu da je riječ o ruskom špijunu, rekavši „da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriju Republike Srbije, a on se de facto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju". „Naprotiv, i druge velike sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenut ću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski.

Ruski agent Georgij Kleban predaje novac Z.K. | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Danas je srpski portal Kurir objavio tekst u kojoj kaže da je u 'špijunsku aferu, koja proteklih dana potresa domaću i međunarodnu javnost uključena je i hrvatska služba, koja se, kako se sumnja, dokopala i nekih srpskih tajnih dokumenata'. Iza svega, kako tvrde sugovornici te novine, stoji NATO, koji ima, kako piše Kurir, 'namjeru narušiti odnose Beograda i Moskve, a konačni cilj je poljuljati neutralnost Srbije“.

Semafor Navika Life Bivša špijunka otkriva zašto uvijek staje na žutom svjetlu

Portal Kurir piše da je 'plan spriječen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručio je da je cijeli slučaj Srbiju učvrstio u odluci da neće ni u jedan vojni savez, kao i da neće mijenjati politiku prema Rusiji.'

Afera je izbila 17. studenog objavljivanjem snimke koja je nastala prije godinu dana, a na kojoj potpukovnik Vojske Srbije Z.K. prima novac od agenata ruske vojne obavještajne službe GRU Georgija Klebana.

„Snimku su vjerojatno napravili hrvatski agenti i plasirali ju svojim kanalima u javnost. Osnovano se sumnja da su hrvatski agenti pratili tu „primopredaju“, što su s veće udaljenosti uočili i pripadnici naših službi koji su bili na licu mjesta. Hrvati su to snimili jer im je Z. K, kako se pretpostavlja, otkrio da komunicira i s Rusima, pa su ga pratili. Sumnja se i da im je on ranije davao neke poverljive dokumente i podatke“, otkriva izvor Kurira.

Tajne službe Ruski špijuni Top News Tajna grupa 29155 operira po Europi, bili i na Balkanu

Inače, srpske službe su Z. K. počele 'obrađivati' 2012. zbog veza s hrvatskim obavještajcima i pristupu dokumentima vezanim za događaje tijekom rata u Hrvatskoj, a 2017. uočen je niz kontakata s ruskom službom.

Kurir piše da je ovaj pukovnik, koji je danas u mirovini, bio idealan za ovu akciju.

Bivši vojni obavještajac Ljuban Karan smatra da je operacija naručena u cilju kompromitiranja odnosa Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina uoči njihovog susreta 4. prosinca u Sočiju.

No, Srbija smatra da su najveće sumnje usmjerene na hrvatske službe.

Ruski agent Georgij Kleban predaje novac Z.K. | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
'Ako su Hrvati saznali da ga je Vojno bezbednosna agencija VBA provalila, oni su lako mogli iskoristiti Z. K. kao vezu s ruskim agentom i stvoriti ovu veliku aferu. Ili su se o tome zajedno Z. K. i Hrvati dogovorili.', piše Kurir, i ponavlja da je 'cilj narušavanje političkih, ekonomskih, vojnih i sigurnosnih odnosa s Rusijom kako bi se onda Beograd okrenuo NATO savezu'.

I bivši operativac Državne bezbednosti (DB) Božidar Spasić smatra da su za NATO, odnosno SAD, radili hrvatski operativci. Spasić smatra da je to bio izravni napad na Vučića, koji je donio ispravnu odluku o vojnoj neutralnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:33 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • darko 18:48 23.Studeni 2019.

    Igra je tako providna da bi ju mali Ivica ufrljšuljio iz prve.

  • cujem 17:37 23.Studeni 2019.

    Opet belosvetske vastase i Vatikan rade protiv nebeskog naroda,doklen vise?