Top News
38821 prikaza

Srbi tvrde: "Ameri su znali da im 'Bosanci' spremaju 11.9."

Napad 11. rujna u New Yorku
Screenshot Youtube
Gotovo dvadeset godina nakon smrtonosnog terorističkog napada i dalje se iznose neke nove tvrdnje

Iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u Ujedinjenim narodima 2001. godine imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši zapovjednik odreda El-Mudžahid, Abu Meali. Ove, ali i podatke da se sprema "nešto veliko" u kolovozu, samo nekoliko tjedana prije terorističkih napada na SAD, imala je i Mary Andrews iz američke diplomatske misije. 

Čitavu nevjerojatnu priču za srpske Novosti otkriva Darko Trifunović, nekadašnji prvi tajnik misije BiH pri Ujedinjenim narodima. Prisjećajući se da je Mealija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866m na Manhattanu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović tvrdi da mu je za oko zapela žuta iskaznica, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica. 

Fotografija Čovjek u padu 11. rujna 2001. Life Tužna priča o nastanku ove tragične fotografije

"Na iskaznici tog čovjeka, očito arapskog porijekla, pisalo je BiH i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio sam ga za rever i pitao tko je. Odmah je 'šmugnuo' niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege", ispričao je Trifunović, danas stručnjak u Institutu za nacionalnu i internacionalnu bezbednost u Beogradu. 

Sugovornik Novosti ističe da nije prošlo puno vremena prije nego što se utvrdilo da je iskaznica u UN izdana na ime Safet Ibid Ćatović nečija 'namjerna greška', s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Digla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno da su mu status mimo službene Misije, dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Mealiju, tvrdi Trifunović, dobrim dijelom skrivena je od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije, sve učinilo da se zakopa. U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustvrdio da je Abu Mali u New Jerseyju imao svoju humanitarnu organizaciju te da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pennsylvaniji organizirao 'džihad kamp' za mlade.

Napad 11. rujna u New Yorku 11. rujan Life Objavili zadnje riječi putnika prije nego su se zabili u WTC

"Nije slučajno što je jedan od otetih zrakoplova, čuveni let 93, iz New Jerseyja pao u Pennsylvaniji", nastavlja Trifunović govoreći da se Boeing 757 srušio u okrugu Sommerset, nedaleko od tog 'džihad kampa'.

Nadalje on govori da BiH nikad nije očišćena od radikalnih islamskih kadrova iz rata. 

"Nusret Abdibegović, aktualni muftija banjalučki, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu Armije BiH i englesku Mi6", navode Novosti pozivajući se na sigurnosne izvještaje. "O ovome svjedoče i papiri koji se nalaze u Haaškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužilačkim brojem 03324344. Abdibegović je bio osobni prevoditelj prvog mudžahedina koji se pojavio u Bosni, šeika Mahmuda abu Abdul Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi", tvrde Novosti.

Napad na New York 11. rujna 2001. Misterij Life Nestanak jedne osobe 11. rujna i danas je bizarna tajna

Istragom poslije napada na SAD 2001. godine utvrđeno je da Abu Meali ima dvije putovnice BiH, dok je među njegovim adresama stanovanja navedena čak i španjolsko veleposlanstvo u Sarajevu. Prva putovnica mu je izdana 4. rujna 1995., a druga 6. travnja 1999. godine. "On je nestao 2001., a pojavio se u vijestima 2015. kad je objavljeno da je u umro u 48. godini u Alžiru", govori Trifunović. 

Isti medij podsjeća i da su Halid al-Mihdar, Navaf al-Hamzi, Halid Šeik Muhamed (šef vojnog krila al-Qaide) te Muhamed Atta bili prisutni u Bosni i Hercegovini tijekom 1995. godine. Naravno, što su točno tamo radili i koliko vremena su tamo proveli Novosti ne pišu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • odisej22 08:15 26.Rujan 2019.

    Kad Srbi tvrde onda znaš da je to velika laž.

  • BESTpartizan 11:04 24.Rujan 2019.

    gluposti

  • sexy_trubadur 21:00 23.Rujan 2019.

    kaze sta su radili ovi mudzahedini 95 ,,,pa jednostavno ,izvidnica za ove danas sto prelaze granicu bez putovnica