Top News
10507 prikaza

Srbi se žale na Izraelce koji su bili na proslavi Oluje

Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21
Davor Puklavec (PIXSELL)
Izraelske pilote na proslavi Oluje nisu dobro prihvatili srbijanski predstavnici u Izraelu

Izraelska vojska izazvala je 'oluju' sudjelovanjem u vojnoj paradi u čast proslave hrvatske pobjede u vojno redarstvenoj operaciji Oluja, piše Times of Israel.

Činjenica da su izraelski borbeni zrakoplovi i njihovi piloti aktivno sudjelovali u proslavi operacije Oluja iz 1995. godine, izazvala je oštru kritiku Beograda.

"Srbija je jako razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota u proslavi jer je operacija Oluja iz 1995. bila neka vrsta progona", rekao je srbijanski veleposlanik u Izraelu Milutin Stanojević.

Tijekom operacije gotovo cijela srpska populacija napustila je svoje domove, piše Times of Israel. Dodao je kako izraelsko sudjelovanje u proslavi hrvatske pobjede "nije prijateljska gesta prema Srbiji". 

Zajedno sa hrvatskim MiG-21 iznad Knina letjela su i najmanje dva zrakoplova F-16. Michel Ben-Baruch, brigadni general u izraelskoj vojsci, rekao je "kako mu je čast sudjelovati" u proslavi 23. obljetnice Oluje. 

Izraelski F16 iznad Knina Obljetnica Top News Izraelski Gromovi slave Oluju iznad Knina

Ambasador naglašava kako je Izrael prva strana država koja je sudjelovala u proslavi. No mediji pišu kako su i američki dužnosnici sudjelovali na proslavi. 

"Za hrvatsku stranu to možda jesu dani slavlja, no za srpsku stranu tu su dani žalosti", rekao je Stanojević. 

Sudjelovanje tri izraelska borbena zrakoplova F-16 Barak dogodilo se nakon izraelsko-hrvatskog sporazuma o kupnji ovih aviona vrijednih pola milijarde dolara. U siječnju su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković najavili svoje planove za kupnju oko 30 izraelskih F-16. Prodaja bi trebala biti završena 2020. godine. 

U izjavi kojom se objašnjava sudjelovanje izraelskih pilota na proslavi Oluje, izraelske oružane snage objašnjavaju kako je upotreba zrakoplova u Hrvatskoj u sklopu sporazuma o vojnoj suradnji te da je sudjelovanje u proslavi bio dio "strateške suradnje između država". 

Izraelski F16 iznad Knina | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Predsjednik Reuven Rivlin prošlog tjedna posjetio je Zagreb i Beograd i naglasio kako održava dobre veze s obje države. 

"Hrvatska i Izrael su male zemlje ali pune energije", rekao je u Zagrebu 24. srpnja. 

"Želimo nastaviti razvoj obrambene industrije i ovo je prava prilika da se vidi vrhunska tehnologija koju može ponuditi naša zemlja", naglasio je Rivlin. 

Ministar obrane RH Damir Krstičević rekao je kako Hrvatska i Izrael "dijele slična iskustva teško osvojene nezavisnosti i kako su zato svjesni potrebe očuvanja spremnosti zemlje na borbu protiv novih sigurnosnih prijetnji". 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Hollysanna
    Hollysanna 02:03 06.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • centirion 22:43 05.Kolovoz 2018.

    God bless Izrael & Croatia! God bless USA!

  • jluci82 22:38 05.Kolovoz 2018.

    Sijali su vjetar1990,a ubrali oluju1995-i još se čude.