Top News
7639 prikaza

Srbi, Rusi, Talijani: Najgori mafijaši kriju se u Hrvatskoj

Policijsko uhićenje
Thinkstock
Poznati su slučajevi da zloglasni srpski, ruski i ini mafijaši koji žive ili se skrivaju u Hrvatskoj imaju ili su imali hrvatsku putovnicu, bilo legalnu bilo krivotvorenu

Claudio D’Este (72), bivši član zloglasne venetske bande Mala del Brenta, uhićen je ovog Silvestrova na Kajzerici zahvaljujući zagrebačkim policajcima i njihovim talijanskim kolegama iz Venecije i Trsta. Pred njim je 10 godina, tri mjeseca i 16 dana zatvora koje mora odslužiti zbog kriminalnih grijeha iz prošlosti, točnije šverca narkotika. Zahvaljujući njemu u talijansku regiju Veneto “slijevale” su se velike količine kokaina, ali i heroina, piše Jutarnji list.

Posljednjih dvadesetak godina skrivao se u Hrvatskoj, a unazad jednog desetljeća skrasio se na Kajzerici sa suprugom Snježanom koju je upoznao u vlastitom casinu u Istri. Samo 10-ak sati prije ponoći na Silvestrovo, uhićen je. Kod sebe je imalo lažne talijanske dokumente pa samim time nije za isključiti da je imao i dalje razne pomagače koji su mu, na različite načine, pomogli u bježanju.

On nije niti blizu jedini zloglasni kriminalac koji je u RH pronašao svoj trajni dom. Poznati su slučajevi da zloglasni srpski, ruski i ini mafijaši koji žive ili se skrivaju u Hrvatskoj imaju ili su imali hrvatsku putovnicu, bilo legalnu bilo krivotvorenu. Tako je ozloglašeni vodeći šef ruske mafije Semjon Mogiljević s hrvatskom putovnicom godinama nesmetano živio i “radio” u Zagrebu. 

Otac i sin Arkan Obiteljski geni Life Sinovi balkanskih mafijaša: Brutalnije ubojice od očeva

Isti privilegij lagodnog života u Zagrebu s hrvatskim dokumentima imao je i “balkanski kralj duhana” Stanko Subotić Cane te mnogi drugi. Takvim kriminalcima hrvatske putovnice mogli su priskrbiti samo ljudi iz vrha obavještajnog sustava ili politike. Albanske bande u Hrvatskoj, koje u pravilu dolaze s Kosova, iz Makedonije i Albanije, uglavnom su naslonjene na već dobro uhodane i udomaćene organizirane kriminalne grupe i pojedince. U Hrvatskoj djeluju i mafijaške skupine iz Rusije. Osnovna kriminalna aktivnost ruskih mafijaša je krijumčarenje oružja i droge, trgovina ljudima i pranje novca. Ruska mafija vrlo dobro surađuje sa srpskom, bugarskom te talijanskom i kolumbijskom mafijom. 

Hrvatska idealno utočište najgorih srpskih kriminalaca. Sjetimo se samo dvojca Simović-Kalinić koji se godinama skrivao na zagrebačkom Laništu nakon što su sudjelovali u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića. Kalinić je čak koristio hrvatske putovnice na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. Njihov kraj počeo je nakon što je Miloš Simović otkrio da Sretko Kalinić ima aferu s njegovom suprugom Bojanom. Ondašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ispričao je kako je Bojana kao kurir s lažnim dokumentima dolazila u Zagreb i donosila im novac. Simović je doznao da ga je prevarila s Kalinićem.  Kalinić i Simović roštiljali su u zagrebačkom Rakitju, napili se i posvađali zbog žene, a Simović je zatim s dva hica ranio Kalinića i dao se u bijeg. Kasnije ga je uhvatila srpska policija gdje je trenutačno na izležavanju višegodišnje zatvorske kazne. Kalinić je također izručen, a bio je to prvi slučaj da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi.

Kako je Express već ranije pisao, Milorad Ulemek Legija koji je 2003. sudjelovao u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, koristio je putovnicu Republike Hrvatske na ime Vlado Vukmanović. Bila je riječ o jednoj od putovnica koje su nešto prije toga "nestale" iz konzulata Hrvatske u Mostaru, zbog čega se pravosuđe Hrvatske od 2013. pozabavilo odgovornima za to jedno od gorih sramoćenja Republike Hrvatske.

Među onima koji su koristili hrvatske putovnice, otkrilo se i to, bio je navodni vođa novog "Zemunskog klana" Luka Bojković, te njegovi najbliži pajdaši Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić. Bojković je imao zapravo originalnu hrvatsku putovnicu sa svojom fotografijom i lažnim identitetom na ime Marijana Barišića koji je nestao u Bleiburgu 2008. Sva trojica skrivala su se u Španjolskoj. U Hrvatskoj je prije nekoliko godina otkriveno da se među ljubiteljima hrvatskih dokumenata našao i Darko Šarić optužen za krijumčarenje tona kokaina iz Južne Amerike. U Zadru je bio i član Zemunskog klana Josip Golomejić zvani Šiptar, koji je "pao" radi droge.

Kašćelan Kašćelan Top News Tko je vođa Kavačana - najopasnijeg klana u regiji?

I hrvatski kriminalci tradicionalno “rade” regionalno unutar države, ali nerijetko su povezani posebno s kriminalcima iz zemalja raspale Jugoslavije i drugih europskih zemalja. Za današnje lopove državne granice kao da i ne postoje. Šverceri ljudi, droge, oružja, duhana i svega onoga što donosi veliku zaradu u takozvanom transnacionalnom kriminalu iznimno su povezani.

Hrvatska je uz četrdesetak domaćih bandi premrežena i mafijašima iz inozemstva bez obzira na granice i nacionalnu pripadnost. Najčešće dolaze iz zemalja u okruženju. Iz petnaestak različitih grupa razdijeljenih po vrstama kriminala, policija povremeno nadzire 50-ak aktivnijih kriminalaca povezanih s domaćim bandama. Njihov stvarni broj je i nekoliko puta veći. Uz “solo” igrače, inozemni mafijaši u Hrvatskoj najčešće rade u manjim grupama. Svi međusobno dobro surađuju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 12:07 03.Siječanj 2019.

    nemoj reći, i pogađam bave se politikom?

  • Karamudimir 09:06 03.Siječanj 2019.

    I ne kriju se. U samoj su vlasti. Pogledajte tko je na Pantofčaku, Saboru, Vladi! Kriminalac do kriminalca!

  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 18:02 02.Siječanj 2019.

    logičan slijed....