Top News
6527 prikaza

Sramotni gaf: Ministrica ukrala Božić siromašnoj djeci

Nada Murganić
1/10
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
U iznimno kratkom roku ministrica Murganić postala je možda i najteži uteg stabilnosti Plenkovićeve vlade

Kad državna tajnica odbija odgovoriti na pitanja, a ministrica od novinara bježi na stražnja vrata, onda možemo reći da nešto stvarno nije u redu. Kao što je kolega Rašeta opisao bijeg Gazde Todorića od kamera u Londonu i dobro uočio da to više govori o naučenoj reakciji, određene paralele možemo povezati i s ministricom Nadom Murganić, zaduženoj za socijalnu politiku, kad je "šmugnula" od ekipe Nove TV u privatnom vrtiću Blažena Hozana. Ali krenimo ispočetka.

U srijedu su djeca privatnog katoličkog vrtića Blažena Hozana bila sva sretna zato što su dobila poklone od svetog Nikole, ali čini se da su neka druga, možda i potrebitija, djeca ipak ostala zakinuta. 

Kad su novinari vidjeli da na poklonima piše da ih sufinancira Europska unija iz fonda za najpotrebitije, pokušali su dobiti odgovor od ministrice. Kako djeca koja idu u privatni vrtić mogu biti najpotrebitiji? Naizgled jednostavno pitanje, ali odgovor nisu dobili.

Nakon nekoliko minuta vijećanja, pred medijima se pojavila samo ravnateljica dječjeg vrtića sestra Antonija Matić i kazala:

"Ovo jest privatni katolički vrtić, ali mi ćemo ove poklone koje smo dobili darovati djeci odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za blagdan svetog Nikole". Na pitanje koji su to roditelji, ravnateljica odgovara kako ih ima više u naselju Trnje. No, u pozivu za medije nigdje se ne spominju siromašne obitelji.

Zapravo, nitko iz ministarstva niti iz privatnog vrtića nije ponudio nikakav normalan odgovor i objašnjenje kao ni objašnjenje zašto su posjetili baš taj privatni vrtić i tamo odlučili dijeliti darove. Isto tako, na snimci se vidi kako su Murganić i državna tajnica u Ministarstvu socijalne politike Margareta Mađerić šmugnule od kamera i na cjedilu ostavile časnu sestru Matić, koja se jako loše snašla u objašnjavanju ovog skandaloznog događaja. Zamuckivala je i zastajkivala, a pokušaji da se opravda i objasni stvar bili su, najblaže rečeno, smiješni.

Marin Strmota i Nada Murganić Najava ministarstva Top News "Ukinut ćemo porezne olakšice zaposlenim roditeljima" Ministrica Murganić već je jednom preživjela glasanje o nepovjerenju u Saboru i to zbog onog sramotnog prijedloga obiteljskog zakona koji je bio prepun rupa i nelogičnosti. Koliko je to bio "kvalitetan" prijedlog zakona govori i činjenica da je preživio manje od 24 sata u fazi javnog savjetovanja prije nego je povučen na doradu.

Premijer Andrej Plenković preuzeo je prije nekih mjesec dana na sebe odgovornost za propust puštanja u javnu raspravu nedorađenog nacrta prijedloga obiteljskog zakona koji je u povučen gotovo brzinom munje istaknuvši da  ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić uživa njegovo povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu.

"Osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust", kazao je Plenković u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o povjerenju ministrici Murganić kojeg je pokrenuo  Klub zastupnika GLAS/HSU a podržala su ga 33 oporbena zastupnika među kojima i zastupnici SDP-a i IDS-a.  

Naglasio je da je Murganić kvalitetna ministrica i osoba koja uživa njegovo povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu. Pojasnio je da se radilo o ranoj fazi tehničke pripreme nacrta prijedloga zakona koji je išao u elektronsko savjetovanje kazavši kako dokument nije bio na koordinaciji Vlade, nije došao do bilo kojeg resora niti do Ureda predsjednika Vlade, prenijela je tada Hina.

Kolinda Grabar Kitarović Predsjednička fotelja Top News HDZ traži novu Kolindu - tko će je zamijeniti?

Tek tjedan dana nakon kontroverzi s obiteljskim zakonom, ministrica i njen tajnik Marin Strmota objavili su da će ići s ukidanjem poreznih olakšica za zaposlene roditelje radi, kako su to oni predočili medijima, racionalizacije sustava.

"Ovo je prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, odnosno potpunoj promjeni sustava materijalnih olakšica za roditelje kojima bi se ukinule porezne olakšice zaposlenih roditelja, a dječji doplatak bi primala sva djeca, bez ikakvih uvjeta. Svako dijete treba biti jednako vrednovano", kazao je tom prilikom Strmota.

Obiteljski zakon je ministrica preživjela, ali hoće li preživjeti poklone najpotrebitijima koji su otišli u vrtić gdje djeci nude čak i tečajeve ranog učenja engleskog?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nova51 11:26 07.Prosinac 2017.

    Karloho, ne pjeni se odmah. Vjernici se odmah raskokodaču čim se spomene riječ "katolički" u nekom kontekstu koji njima ne odgovara. Ovdje nije bit u tome je li vrtić katolički, nego to što je privatni. Zna se da se privatni ... prikaži još!ni vrtići plaćaju, a prema tome, u taj vrtić ne idu potrebita djeca. Nemam ništa protiv da se sva djeca daruju za Sv.Nikolu, ali ne na štetu drugih.

  • karloho 11:11 07.Prosinac 2017.

    Svu djecu treba darivati ,svako dijete bi trebalo dobiti poklon,ako je to moguće ,a to sto pise na poklonima zar je to vazno. Dotični novinar i ostali pljuvači bi trebalisvojim primjerom pokazati što su napravili za djecu ,kad o njima ... prikaži još! več pišu,a ne pljuvati po drugima u svakoj prilici,ali ovdje je za pisce ovih redaka valjda največi krimen što se radi o katoličkom vrtiću,jad i bijeda...