Top News
10498 prikaza

Rusi dolaze - susjedstvo nam postaje bojište?

Mladen Ivanić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Federica Mogherini
Armin Durgut/HaloPix/PIXSELL
Nacionalov dokument uklapa se u priču o Dodiku, Čoviću i HDZ BiH, Izetbegoviću i SDA, te o Kremlju

Najnoviji Nacional (od 19. rujna 2017.) objavio je tajnio dokument OSA-e, Obavještajno sigurnosne agencije BiH, prema kojem je ta strana agencija uhodila i prisluškivala, pored onih iz BiH, i hrvatske političare i poslovnjake. Dokument od 28. veljače 2017. zapravo je izvještaj nekakvog A. B o sastanku Josipa Jurčevića, direktora tvrtke Luka Ploče energija, načelnika Općine Tomislavgrad Ivana Vukadina, nekakvog Bage navodno iz gradske uprave Posušja, te neimenovanog Rusa koji je, prema izvještaju, na sastanku predstavljao Sberbank.

Izvještaj tvrdi da je Jurčević predstavljao interese ruskog Gazproma, da je on sastanak i inicirao, te da je jedna od tema bila dokapitalizacija Rudnika boksita d. o. o. iz Posušja. I dalje prema dokumentu, na sastanku u zagrebačkom restoranu "Konoba" plan je bio da Gazprom preuzme većinsko vlasništvo nad rudnikom, da ga u tome kreditno-financijski prati Sberbank, a da rudnik potom boksit prodaje direktno tvornici Aluminij Mostar.

Prosvjed u Sarajevu, gađanje političara cipelama Put u pakao Top News Nema normalizacije u BiH! Bakiru i Čoviću rat je rješenje za mir

Osim za ovu temu, OSA se navodno zanima i za sudbinu HEP-a, Agrokora i MOL-a na ovim prostorima. Teza izvora Nacionala je da je zapravo riječ o obavještajno medijskom podmetanju Bakira Izetbegovića, jer se vrlo sličan, ako ne i identičan dokument pojavio u kolovozu na stranici znaci.net, samo kao rezultat obavještajnog rada "hrvatskih obavještajnih službi".

Objava i u Nacionalu i na portali znaci.net događa se u trenutku kad Bakir Izetbegović doista pokušava oboriti projekt Hrvatske da Pelješkim mostom poveže Dubrovačko primorje s ostatkom kopnenog teritorija Hrvatske. Iz toga izvor Nacionala izvlači zaključak da je riječ o Izetbegovićevom medijsko-obavještajnom spinu kako bi HDZ BiH lažno prikazao kao prorusku političku snagu u ionako krhkoj BiH, sve u pokušaju da pred Zapadom osnaži svoje planove za centraliziranom BiH u kojoj bi SDA, kao glavna nacionalistička stranka Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u BiH, mogla računati na čvrstu vlast u toj zemlji.

To da Izetbegović doista ima političke nazore takve vrste doista nije tajna. Međutim, nedavno je Express prenio analizu američkog Foreign Affairsa kojom se detaljno objašnjava kako točno Rusija pokušava izboriti svoj dominantni geostrateški položaj po republikama bivše Jugoslavije, oslanjajući se pritom upravo na nacionalističke snage u skoro svakoj pojedinoj državi.

Na taj se način tumači prošlogodišnji pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, vrlo opasnu nedavnu parlamentarnu krizu u Makedoniji koja se umalo izrodila u nešto puno gore, te – za ovu priču vrlo zanimljivo – otvorenu secesionističku politiku u BiH, i to Milorada Dodika s jedne, te Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, s druge strane u zahtjevima za uspostavom i trećeg, hrvatskog entiteta.

Foreign Affairs je pritom istaknuo da HDZ jest na vlasti u Zagrebu, ali da je povijesno Hrvatska sumnjičava prema Moskvi i da je zato Zagreb prirodno uvijek bliži i EU i NATO-u. S BiH je, stoji dalje, drugačija priča. Prema Foreign Affairsu, ruski veleposlanik Petar Ivancov 24. kolovoza je u BiH javno govorio o "hrvatskom pitanju" u BiH koje je "realnost koja se ne može ignorirati i za koju se mora naći rješenje". Zašto bi ruski veleposlanik odjednom besplatno podupirao "hrvatsko pitanje"? Usto koristeći izraze kakvima je sklon HDZ BiH...

Milorad Dodik i Dragan Čović Američka prognoza Top News Dragan Čović i HDZ - Putinovi saveznici za rušenje Bosne

To bi onda značilo da Moskva, osim što podupire Dodika, podupire i hrvatsku nacionalističku opciju u BiH, točnije HDZ. A javna je tajna da se Dodik i HDZ u BiH jako lijepo slažu oko dvojbi da li toj zemlji trebaju dva ili tri entiteta. Izvor Nacionala spominje i taj članak iz Foreign Affairsa, i to kao još jedan Izetbegovićev spin, očito ukazujući na etničku pozadinu autora članka. Tu je i činjenica da Foreign Affairs nigdje ne spominje ni Izetbegovića i njegove manevre niti SDA.

No, Nacionalov izvor nije spomenuo da Foreign Affairs nudi kao jedino rješenje izbornu eksploziju široke koalicije građanskih i lijevih stranaka u BiH, odnosno rušenje većinskih nacionalističkih stranaka s vlasti. "Bosanske razlomljene građanske i lijeve stranke pomiču se prema koalicijskom paktu na koji se čekalo jako dugo. Istodobno, opozicijske stranke u Republici Srpskoj i HDZ-ovi suparnici među Hrvatima, učvršćuju svoje redove.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:24 21.Rujan 2017.

    rusi na balkanu znači kaos i novi ratovi