Top News
3128 prikaza

Soros uzvraća udarac paranoidnoj desnici

George Soros
Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL
Prvo ga je napao Putin, pa su u hajku krenuli Netanyahu, Orban... sve do desničara koji su proizveli Trumpa

Slava donosi samo nevolje, upozoravao je Georgea Sorosa njegov otac. Svoju obitelj od deportacije iz Mađarske u nacističke logore smrti u Drugom svjetskom ratu, Tivadar Soros spasio je krijući njihov židovski identitet. No, mladi George Soros, danas 87-godišnjak, zauzeo je oprečno drugačiji pristup; privlačio je pažnju javnosti i kao milijarder investitor i kasnije kao filantrop. Ali uz to je išla i cijena, piše Financial Times.

Prošle godine Soros i njegova Zaklada Otvoreno društvo postali su metom sve snažnije i u to vrijeme organizirane klevetničke kampanje koju su pokrenuli protivnici liberalnih programa koje on promovira. Među bezbrojnim teorijama zavjere koje kolaju između njegovih desničarski kritičara, optuživali su ga za napade kemijskim oružjem na djecu u Siriji, rušenje vlade u Makedoniji kroz psihološko ratovanje, pokretanje migrantskog vala s Bliskog istoka prema Europi...

Kampanja protiv Georgea Sorosa u Mađarskoj Ne mogu mu ništa Top News Tuđman ga nije mogao smisliti, a Orban još manje

No, neki su napadi bili puno ozbiljniji. U Mađarskoj se George Soros našao na udaru multimilijunske propagandne kampanje protiv njega. Jedan parlamentarac vladajućeg Fidesza u prosincu je na Facebooku objavio sliku spaljenog leša svinje s natpisom "ovo je bio Soros".

Istog mjeseca Soros je priznao da bi Srednjoeuropsko sveučilište, elitni istraživački univerzitet koji je osobno osnovao 1991., moglo biti prisiljeno napustiti Budimpeštu zbog novih zakona koje kritičari vladajuće garniture Viktora Orbana optužuju kao napad na slobodu. U međuvremenu je šef tamošnje vladajuće stranke optužio Sorosa da stoji iza tamošnjih protukorupcijskih prosvjeda, ustvrdivši da je Soros "financirao zlo".

Napadi na Sorosa ubrajaju se među najdramatičnije pokazatelja promjene političke klime u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon pada Berlinskog zida Soroseva zaklada bila je otjelovljenje optimizma koji je pratio širenje zapadnjačke demokracije diljem zemalja koje su tek izišle iz bivšeg sovjetskog bloka. Ista zaklada danas je glavna meta nacionalista i autoritarnih političkih pretenzija koje jačaju diljem te iste europske regije u trenutku kad liberalne ideje propadaju.

Kampanja protiv Georgea Sorosa u Mađarskoj | Author: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

"To je deja vu uvijek i iznova, ali s sad s velikom promjenom u tom ešto je danas dominantna ideologija u svijetu postala nacionalizam", kazao je Soros za Financial Times u intervjuu u njegovom domu u New Yorku. "EU je institucija koja se nalazi na rubu sloma, dok je Rusija sila koja se iznova podiže, ovaj put temeljena na nacionalizmu." Židovski milijarder prikladan je neprijatelj vođama poput Viktora Orbana u Mađarskoj, smatra povjesničarka Anne Applebaum:

"Oni ne žele ispasti otvoreno antiameričkih ili anti-EU stavova. Zato su odlučili predstaviti njega (Sorosa) kao babarogu koja predstavlja sve one dijelove Zapada koji se njima ne sviđaju", kazala je ona, dodajući da njegovi kritičari udaraju prvenstveno po antisemitskim žicama. "Riječ je o vještoj taktici kojom se izbjegava direktno kritiziranje EU-a i SAD-a. Ujedno je to i jednostavnija i puno starija vrsta poruke."

U Otvorenom društvu vodile su se intenzivne debate o tome bili kampanja kojom bi se odgovorilo na sve to, samo dodatno rasplamsale nastojanja da se Sorosa demonizira. Pojedini ljudi iz Soroseve zaklade pitali se bi li reklamiranje svega onoga što je Zaklada postigla, isprovociralo čak i još gore napade na organizacije i udruge koje on podupire. Što se Sorosa tiče, on inzistira na tome da će uzvratiti udarac. Originalno, on je planirao ugasiti Zakladu Otvoreno društvo prije nego što umre.

Viktor Orban Desni populizam Top News Orban uskoro pred sudom EU zbog ukidanja sveučilišta

Umjesto toga, on sada udvostručuje projekte kojim podupire razvoj demokracije gdje vlade podržavaju pluralizam i odgovornost. U studenom je potvrdio da je Zakladi prebacio 18 milijardi dolara, veliki dio svog bogatstva. Zaklada, koju on danas vodi kao predsjednik na svjetskoj razini, ovime je postala jedna od najvećih koja je ikada postojala. Njegovi financijski transferi njoj dosegnuli su ukupno 32 milijarde dolara. "Mogu reći da sam prilično sretne ruke s mojim neprijateljima", kaže on vedro o napadima.

"To me čini i više nego spremnim za uzvratiti udarac i ustati za ono što je ispravno." Zaklada Otvoreno društvo nesumnjivo je novi međunarodni igrač, s resursima koji se mogu mjeriti s međunarodnim humanitarnim organizacijama poput Crvenog križ, ali istodobno bez ikakvog kompleksa u službi podrške liberalnim pogledima na svijet. Ranije je tijekom 35 godina potrošio 14 milijardi dolara, velikim dijelom na obrazovanje i zdravstvene programe.

U 1990-ima Zaklada Otvoreno društvo uspjela je dovesti električnu energiju i vodu u glavni grad BiH Sarajevo usred ratne opsade ovog grada. U tom istom desetljeću njegova zaklada obilato je dijelila grnatove ruskim znanstvenicima koji nisu mogli niti spajati kraj s krajem.

George Soros | Author: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

Danas zaklada podupire zdrvastvenu skrb i ekonomske mogućnosti za marginalizirane skupine, uključujući i 10-milijunsku zajednicu Roma u Europi, ljude s posebnim potrebama i korisnike droga. Zaklada je aktivna u 140 zemalja i podržava organizacije koje se protive vladama, što je prodemokratsko ponašanje od kakvog donatori inače zaziru. Soros je, također, kroz svoje osobno donacije, jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 20:04 16.Siječanj 2018.

    Jedne zimske večeri je babi ponestalo konjaka,odoh do prve trgovine-nema,do druge-nema...obiđoh tako cijelu Slavoniju s biciklom,kad mi u 194.trgovini jedna trgovkinja kaže-sve je Soroš kupio-bandit jedan,kako je znao da baba treba baš konjak.Ništa,vratim se u prvu trgovinu i kupim joj ... prikaži još!j votku.Ispričah sve babi,a ona će meni na to da sam odmah mogao kupiti votku,te da sam bezveze nažuljao hemoroide.Eto Soroš zeznuo i babu i mene.Drugi puta kad baba poželi konjak,kupit ću joj pelinkovac- uh

  • nerv 18:14 16.Siječanj 2018.

    Ovaj truli govnar je jedan od glavnih krivaca za rat u Jugi i govna u kojima se nalazimo.