Top News
3422 prikaza

Soros proglasio rat Facebooku - želi ga uništiti

George Soros
Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
Nakon što je saznao da su ga istraživali i 'širili tračeve' filantrop je bijesan i odlučio je uzvratiti udarac

Liberalni filantrop George Soros i čelni ljudi njegove organizacije traže istragu Facebooka nakon što je u javnost izašla informacija da je društvena mreža unajmila kontroverznu kompaniju za javne odnose kako bi istražili milijardera (Facebook je to i potvrdio). Soros je toliko bijesan da je odlučio da neće stati dok Facebook ne plati kaznu, pa makar ga to uništilo.

Elliot Schrage, Facebookov šef za komunikacije koji je inače na odlasku, preuzeo je odgovornost za to što je Facebook angažirao Definers Public Affairs, konzultantsku kompaniju koja se bavi "istraživanjem opozicije" pod povećalom, a ne treba zaboraviti da je Soros u Davosu rekao kako su "Google i Facebook prijetnja", piše The Wall Street Journal.

"Znao sam i odobrio odluku da se unajmi upravo ta kompanija i njome slične", kaže Schrage u odgovoru na članak New York Timesa.

Schrage kaže kako je Facebook tražio Definerse da "pogledaju" Sorosa nakon njegovih kritika o "monopolizmu i prijetnji". Zanimalo ih je stoji li iza tih tvrdnji neka ekonomska motivacija.

Memorandum koji to sve otkriva nedavno je postao javan, a objavio ga je i Facebook.

George Soros | Author: Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL

Kao odgovor na Facebookov memorandum, Patrick Gaspard, predsjednik Sorosevog Open Society Foundation u tvitu je rekao: "Dakle @Facebook je odlučio ubaciti puricu na sam Thanksgiving blagdan, s priznanjem da su unajmili Definerse da istražuju i bacaju ljagu na George Sorosa samo jer je javno iskritizirao njihov biznis model koji nije pod kontrolom. Oprostite, ali ovo traži neovisnu istragu kongresa".

U memorandumu, kaže Schrage, Facebook je htio saznati ima li Soros veze s anti-Facebook grupom imena "Freedom from Facebook".

Definers su "pripremali dokumente i distribuirali ih medijima kako bi "ukazali na pozadinu", tvrdi memo.

Plakat za George Sorosa Priznali Top News Facebook: Da, platili smo organizirano pljuvanje Sorosa

"Bilo bi neprofesionalno i neodgovorno da nismo barem pokušali shvatiti pozadinu i potencijalne konflikte interesa naših kritičara", kaže Schrage.

"Freedom from Facebook", piše The Wall Street Journal, kaže kako ne dobiva nikakvo financiranje ili podršku Georgea Sorosa, koji je sam pak Facebookove taktike nazvao "neukusnima".

Gaspard je pak u izjavi napomenuo kako Open Society Foundations "ponosno financira čitav rang organizacija koje su zabrinute radi sve veće moći platformi, dezinformacija i širenja lažnih vijesti. Neke od tih organizacija su se pridružile "Freedom from Facebook" kampanji iako ih Open Society Foundation nije financirao".

Svjedočenje Marka Zuckerberga | Author: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

Schrageovo priznanje vlastite uloge moglo bi oduzeti na odgovornosti i smanjiti kritike uperene prema Marku Zuckerbergu i šefici operative Sheryl Sandberg, koja pak kaže da je za ulogu kompanije Definers, kaže, saznala kroz članak u magazinu Times.

Rekla je kako se "to ime vrlo rijetko provlačilo kroz maleni broj mailova koje sam vidjela".

Definers su pak na svom web-siteu rekli kako su "ponosni na svoj rad s Facebookom". Kaže kako je karakterizacija njihovog rada kao kampanja blaćenja Sorosa ili anti-Facebook grupa "potpuno kriva".

Sheryl Sandberg 'LEAN IN' Top News Bila je ikona žena, ali je zapravo obična zlikovka

Zuckerberg i Sandberg su pod paljbom investitora, zakonodavaca i zaposlenika radi serije gafova koje su im se zaredale protekle dvije godine.

"Svu odgovornost treba preuzeti tim za komunikacije, a to sam ja. Mark i Sheryl su se oslonili na mene da se ovo odradi bez kontroverze", rekao je Schrage, koji se čini kao idealno "žrtveni janje".

U TV intervjuu za CNN Zuckerberg je rekao da "pregledava što je Definers radio i gdje leži istina".

Jedno je sigurno, Soros želi istragu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.