Top News
2101 prikaza

Soros je spreman platiti da Britanija ostane u EU

George Soros
DPA/PIXSELL
Milijuni funti utrošeni su u razne kampanje za i protiv Brexita i pitanje je može li Soros nesto promijeniti

Milijarder George Soros najavio je kako će uskoro započeti kampanja koja bi trebala potaknuti i osigurati novi Brexit referendum. Soros je naglasio kako bi ovaj dugotrajni proces 'razvoda' velike Britanije od EU mogao zapravo biti idealna prilika da se javnost uvjeri kako je članstvo u EU zapravo u njihovom interesu.

On je uložio oko 500.000 funti u kampanju Best for Britain, koju je prošle godine pokrenula Gina Miller, zagovornica anti Brexit kampanje. 

Očekuje s kako će organizacija svoj manifest, s pozivom na novi, drugi referendum, objaviti 8. lipnja. 

87-godišnji Soros je govoreći u Parizu rekao kako je "Brexit loš proces i štetan za obje strane". 

George Soros Ima prave neprijatelje Life Omraženi milijarder - ne podnosi ga pola svijeta

"Razvod će biti dugotrajni proces, koji će trajati najvjerojatnije više od pet godina. To je čitava vječnost u politici, posebno u ovako turbulentnim trenucima", naglasio je. 

Smatra kako je na Britancima odluka da odaberu što žele napraviti. "Bilo bi bolje da odluku donesu čim prije. To je i cilj inicijative nazvane Best for Britain, koju podržavam", dodaje. 

Bit će to dobra prilika za Britaniju, smatra Soros, da Europa ne ostane bez velike rupe u svom budžetu koj će biti teško nadoknaditi.

Strahuje kako je EU na putu prema još jednoj velikoj financijskoj krizi koju su pokrenule strog i populističke stranke s ciljem da unište cijeli sustav. 

"EU je u egzistencijalnoj krizi. Sve što je moglo krenuti po zlu, već je krenulo", naglašava. 

12. zastupnik Top News Brexit: Hrvatskoj mjesto više u EU parlamentu

Kaže kako je ovo i zapravo idealna prilika za reforme u EU kako bi se pripremio teren za ostanak Velike Britanije u bloku. 

"Tijekom tog vremena EU je potrebna transformacija kako bi se pretvorila u udrugu kojoj bi se željele priključiti zemlje poput Britanije, i tako ojačati njezin politički cilj. Takva Europa trebala bi se razlikovati od trenutačnih aranžmana na dva načina. Prvo, potpuno bi se razlikovala šira Europska unija i eurozona. Zatim bi trebalo priznati da euro kao valuta ima mnogo neriješenih problema. Mora ih se rješavati da ne bi uništili EU", kazao je milijarder.

Theresa May posvećena je procesu napuštanja Unije koje službeno počinje 29. ožujka iduće godine, ali je predviđeno i tranzicijsko razdoblje do kraja 2020. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MichaelC 11:09 31.Svibanj 2018.

    Ako Britanci imaju imalo pameti, ovoga će strpati u zatvor kad se pojavi.