Top News
5262 prikaza

Šokantno: Samoubojicama za 300 kuna prodaju pojaseve

Bombaši samoubojice
Screenshot Youtube
Nezavisna istraga je pokazala da se preko raznih aplikacija može kupiti doslovno sve

U Siriji pod kontrolom pobunjenika kupovina oružja jednostavan je pothvat zahvaljujući aplikaciji za enkriptiranu razmjenu poruka Telegram. Islamska država možda i jest na pragu konačnog poraza, ali ostale skupine imaju ogromne količine oružja koje postaje lako dostupno kako se rat u Siriji približava kraju.

Nova tehnologija sada omogućuje još lakšu trgovinu na crnom tržištu koje postaje sve otvorenije. Foreign Policy je otkrio tisuće prodavača oružjem, većinom iz sjeverozapadne provincije Idlib, kako prodaju tisuće komada oružja. Od američkih pušaka pa sve do tenkova. Koristeći serijske brojeve pokušavali su rekonstruirati put oružja, a čini se da je većina američkih pušaka u Siriju ušla kao dio zlosretnog CIA-inog programa obuke pobunjenika koji je nakon potrošenih 500 milijuna dolara uspio opremiti tek stotinjak pobunjenika.

ISIL-ove trupe u Siriji Optužbe Top News Rusi tvrde: "SAD sprječava uništenje ISIL-a"

Osim tog nesretnog programa, SAD je izgubio opremu vrijednu stotine milijuna dolara u povlačenju iračke vojske pred nadiranjem Islamske države prije nekoliko godina. Pretpostavlja se da je američko ministarstvo obrane izgubilo više od milijardu dolara vrijedno oružje poslano Iraku i Kuvajtu.

Na javnim crnim tržištima, kao što su razni kanali na Telegramu, Foreign Policy je otkrio desetke različitih američkih pušaka, ali i razne kopije ruskih kalašnjikova. 

Prodavači oglašavaju i M70 iz Srbije. FP je poslao upite u Zastavu kako bi saznala više o oružju oglašenom po sirijskim mrežnim tržištima, no tvrtka je sva pitanja uputila Ministarstvu obrane Srbije. Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je FP-u da njezina Uprava za nabavu i prodaju "nikada nije prodala automatske puške M70 traženih registarskih oznaka". Uz to, kanali su nudili M02 Kojot, tešku strojnicu kalibra 12.7 mm.

Antički grad Qalatga Darband u Iraku, koji je osnovao Aleksandar Veliki 331. pne Irak Kultura Otkrili izgubljeni grad Aleksandra Velikog

Eksplozivi su sastavni dio svakog tržišta oružjem, ali u Siriji se mogu kupiti i samoubilački pojasevi za pedesetak dolara, što je nešto više od 300 kuna. John Ismay, bivši časnik američke mornarice obučen za zbrinjavanje eksplozivnih sredstava, pregledao je slike eksplozivnih naprava i njihovih komponenti. Stavke "pokazuju sofisticirano razumijevanje izrade [improviziranog eksplozivnog uređaja], sa značajkama namijenjene maksimalnoj pouzdanosti i destruktivnom učinku", kazao je.

Prodaja samoubilačkih pojaseva | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Tržišta su odličan alat u pomaganju potencijalnim bombašima u pronalaženju teško dostupnih naprava. "Najteži dio izgradnje bilo koje eksplozivne naprave je nabavka detonatora i štapina", rekao je Ismay. Kupci na tržištima izgledaju kao da imaju velike mogućnosti za prevladavanje te zapreke: Električni detonatori bile su među najčešće raspoloživim eksplozivnim komponentama, a dobavljači povremeno objavljuju slike detonatora dostupnih za samo nekoliko dolara po komadu.

Trgovci na tržištu otkrili su učinkovitu uporabu neeksplodiranih kazetnih bombi koje su bacili vladini ili ruski ratni zrakoplovi na pobunjenim područjima Sirije. U više navrata, prodavači su ponudili prerađeni eksploziv koji izgleda kao da je došao iz neeksplodiranih ruskih bombi.

Ekskluzivne slike iz Raqqe Sirija Top News Približava li nam se Treći svjetski rat zbog Sirije?

Za one s odgovarajućim vještinama izrade bombe, tržišta oglašavaju niz različitih sastojaka potencijalnih eksplozivnih naprava. Među ponudama su i glavne sastojnice bombi iz kućne radinosti, uključujući vreće amonij-nitratnog gnojiva koje je proizveo Mert Global, turska tvrtka. FP je u više navrata pokušao stupiti u kontakt s Mertom za komentar na turskom i engleskom, ali nije dobio odgovor.

Bačve nitroceluloze, zapaljive kemikalije s brojnim legitimnim primjenama u industrijskim procesima, ali koji se također mogu koristiti za izradu eksploziva također su pronađeni na tržištu. Bačve za prodaju označene su kao proizvodi tvrtke Dow Deutschland, Synthesia i Nitro Chemical Industry Ltd.

Jörg Hartmann, glasnogovornik tvrtke Dow Deutschland, potvrdio je da je bačva s tržišta došla iz serije "koju je proizveo Dow u srpnju 2016. i isporučio s jednog od naših skladišta u Njemačkoj pouzdanim kupcima u Turskoj." Odbio je posebno identificirati te korisnike, pišući umjesto toga da su među njima "neki krajnji korisnici u industriji tinte i premaza kao i neke distributere koji prodaju proizvod." Dow je 2011. godine prekinuo prodaju industrijske nitroceluloze u Siriju nakon uvođenja međunarodnih sankcija. 

Spomenik Mihailu Kalašnjikovu u Moskvi Genij ili zločinac? Life Izumio je 'Kalašnjikov' i za djecu, a sad ima i spomenik

Hartmann je izjavio kako tvrtka ne planira smanjiti prodaju nitroceluloze kupcima u Turskoj, pišući da tvrtka "ne vjeruje da bi zaustavljanje isporuke turskom tržištu imalo bilo kakav utjecaj na spomenuti problem" zbog što je lako dostupna ista kemikalija drugih proizvođača. 

Prodavači su ponudili ograničenu količinu oklopnih vozila nekadašnje Varšavskog pakta. Prodavači su objavili oglas za prodaju derutnog tenka T-55, zajedničkog i Assadovom režimu i pobunjeničkim snagama, za 150.000 dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maraika 20:18 08.Studeni 2017.

    Da daju pare da bi se ubili.....treba ubiti one koji to prodaju.....