Top News
2167 prikaza

Socijalizam - na užas mnogih Amerikanci ga više ne mrze

Alexandria Ocasio-Cortez
REUTERS
Politička stranka Democratic Socialists of America nakon dolaska Trumpa na vlast zabilježila je veliki porast članova

S desno naklonjenim Amerikancima mogli bi odigrati jednu zanimljivu igru. Recite riječ "socijalizam" i brojite sekunde koje će im trebati da viknuo "Venezuela" kao odgovor. Ne znamo baš koliko konzervativnih Amerikanaca može znati gdje se na karti točno nalazi Venezuela, no svi će zapravo htjeti prenijeti informaciju kako je ova izmučena zemlja pravi primjer kako socijalizam nikada neće funkcionirati, posebno u SAD-u. 

Posljednji primjer kako republikanci potpuno polude na spominjanje riječ koja počinje sa slovom S je slučaj Meghan McCain, kćeri predsjedničkog kandidata iz 2008. godine Johna McCaina. Prošlog tjedna Meghan McCain je imala pravi raspad sistema tijekom televizijskog showa The View kada je tema postala 28-godišnja socijalistička-demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez.

Suvoditelj showa Joy Behar spomenuo je kako se njezina platforma, koja uključuje neobičan prijedlog kao što je plaćeno bolovanje i zdravstvenu zaštitu za sve, čini kao dobra ideja. U tom je trenutku McCaine, tada u ulozi još jednog suvoditelja, viknula kako će joj zbog takvog stava "eksplodirati glava". Trebalo joj je samo oko 20 sekundi da se sjeti i opet spomene Venezuelu u primjeru zašto je socijalizam loš, a kapitalizam dobar, piše The Guardian. 

Kako bi naglasila a i potvrdila svoje argumente citirala je Margaret Thatcher.

Donald Trump i Alexandria Ocasio-Cortez Alexandria Top News Preko noći je postala najveća Trumpova prijetnja

"U određenom trenutku, više nećete imati tuđeg novca za trošenje. Strašno mi je to što se socijalizam normalizira. Neki od nas ne žele da se on normalizira u ovoj zemlji", naglasila je McCain koja cijeli svoj život, a tako će i dalje, uživa blagodati obiteljskog bogatstva vrijednog 200 milijuna dolara, koje zapravo nije sama zaradila. 

I McCain je u pravu. Mnogi ljudi, toliko bogati da u nekim trenucima zaborave koliko kuća imaju, ne žele da zaživi ideja o raspoređivanju bogatstva, tj. o njegovom dijeljenju s većinom. Ne žele da to postane normalno u hiper individualističkom i sve više nejednakom društvu SAD-a.

Nažalost po njih došlo je od određenih većih promjena u stavu prema socijalizmu u SAD-u, zemlji koja je već duže vrijeme bila drugačija od ostalih industrijaliziranih demokracija po tome što nije razvila primjetan socijalistički pokret. No socijalizam više nije prosta riječ u SAD-u, posebno ne među milenijalcima, koji su suočeni s puno mračnijom financijskom budućnosti nego prijašnje generacije. Stoga ne iznenađuje što mnoga istraživanja pokazuju kako ih sve više privlači upravo taj zabranjeni socijalizam a kako se brinu o budućnosti kapitalizma. 

Popularizacija onoga što su mnogi nazvali "milenijskim socijalizmom" u SAD-u počelo je sa pokretom Occupy Wall Street u 2011. godini. Nove smjernice dobili su u predsjedničkoj kampanji Bernija Sandersa a dodatno ulje na vatru dodala je upravo Ocasio-Cortez.

Emma Gonzalez NOVA LIDERICA Top News Kubanka i biseksualka Emma o kojoj priča svijet

Ova se putanja može vidjeti u članstvu političke stranke Democratic Socialists of America osnovanoj 1982. godine. Većinu vremena imala je oko 6000 članova, no nakon izbora 2016. godine doživjela je pravi boom i zabilježila 11.0000 članova do kraja godine. S dolaskom Trumpa na vlast interes za stranku rapidno je porastao, pa je tako prošlog tjedna njihov glasnogovornik rekao kako imaju 47.000 članova i kako su zabilježili "najbrži rast u povijesti nakon pobjede Ocasio-Cortez". 

Možda najznačajnija stvar u porastu milenijskog socijalizma u SAD-u je upravo u tome što će natjerati konzervativce da artikuliraju što je to zapravo tako loše u sistemu jednakosti. Pisac za jednu ultra konzervativnu stranicu Daily Caller nedavno je prisustvovao skupu Ocasio-Cortez i dosta otvoreno rekao:

"Vidio sam nešto jako strašno. Vidio sam kako bi moglo biti lako, da kao roditelj prihvatim ideju da moja djeca zaslužuju zdravstvenu zaštitu i edukaciju".

Djeca koja zaslužuju zdravstvenu zaštitu, zamislite to. To je dosta sklizak teren. Krenete sa zdravstvenim sustavom za sve i ubrzo završite poput Venezuele.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.