Top News
22457 prikaza

Snimke otkrile kadrove od kojih strepi cijeli svijet

Satelitska snimka sjevernokorejskog postrojenja
Screenshot
Ova nova struktura, ili rampa za lansiranje čini se višom i većom no prethodna struktura, a dodan je i novi krov

Nakon neslavno propalih pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje u Hanoju čini se kako su Sjevernokoreanci počeli s ponovnom izgradnjom lansirne rampe i stanice za testiranje čime su dali do znanja što točno misle o planovima denuklearizacije.

S radom se krenulo između 16. veljače i 2. ožujka, ako je suditi po satelitskim snimkama, što znači da je rad na rampi započeo ili točno prije susreta ili eventualno odmah nakon što je sastanak naprasno završen 28. veljače.

Lokacija, znana i pod imenom Tongchang-ri, naziva se svemirski lansirni centar, piše Washington Post. Sjeverna je Koreja rekla kako je riječ o svemirskom lansirnom centru kojeg se "razmontirava" te su svojedobno govorili i kako će pustiti internacionalne inspektore da to potvrde kao znak dobre vjere.

U Vijetnamu je Trump rekao kako je Kim obećao da neće nastaviti s testiranjima raketa i nuklearnog oružja. U tom kontekstu, svaki pokušaj Sjeverne Koreje, argumentira Post, da lansira bilo što biti će doživljen kao provokacija.

Kim Jong Un i Donald Trump Summit u Vijetnamu Top News Propao dogovor Trumpa i Kima: Nekad se morate okrenuti i otići

"Vidi se da se ovdje ne radi samo nekoliko dana. Teško je reći kada se krenulo, ali ja bih rekla da se krenulo prije sastanka", kaže Jenny Town, urednica 38North, medija posvećenog analizi Sjeverne Koreje.

Tongchang-ri je najveća testna zona u državi. Tijekom prvotnih pregovora s SAD-om u Singapuru, krenulo se s rastavljanjem koje je usporilo u kasno ljeto prošle godine, a sada je otišlo "u rikverc".

"Ovo će imati implikacije sigurni jer ruši povjerenje koje se gradilo, teško je zamisliti da će se nakon ovoga moći nastaviti kao da se ništa nije dogodilo", kaže Town.

S druge strane svijeta još jedan pokazatelj da pozicije otvrđuju. Trumpov savjetnik John Bolton upozorio je kako će SAD pojačati sankcije ako Koreja ne nastavi s denuklearizacijom, i ti su komentari "pali" prije vijesti o ponovnim radovima na lansirnoj rampi.

"Već sada su pod bremenom sankcija, a mi ćemo ih ako treba dodatno pojačati", rekao je Bolton.

Već je bilo sličnih scenarija. Godine 2012. Sjeverna Koreja obećala je moratorij na nuklearno i raketno testiranje u zamjenu za humanitarnu pomoć. No sve je palo u vodu nakon što je Pjongjang lansirao satelit koristeći balističku tehnologiju koja, tvrdio je SAD, je kršenje UN-ovih sankcija te cjelokupnog dogovora.

"Bilo je jasno da se nešto zbiva no tek je zadnji set satelitskih snimki potvrdio kako se definitivno radi. Nisu to dobre vijesti, vjerojatno su znali da pregovori ne idu u dobrom smjeru", kaže Jeffrey Lewis, akademik sa Middlebury Institute of International Studies u Montereyu. 

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Konačni dogovor Top News Trump bi mogao skupo platiti novi sastanak s Kim Jong-unom

Objašnjava kako je jasno da Sjeverna Koreja planira neko lansiranje, a aktivna je i tvornica koja je nekada proizvodila interkontinentalne balističke rakete.

Lewis nadodaje kako nema "ničeg ilegalnog" u odrađivanju svemirskog lansiranja koje ne bi koristilo iste rakete koje Sjeverna Koreja koristi za interkontinentalne balističke projektile, ali da to vjerojatno nije slučaj.

Ova nova struktura, ili rampa za lansiranje čini se višom i većom no prethodna struktura, a dodan je i novi krov.

"Oni će nešto izvesti i onda to proglasiti "samo" lansiranjem satelita, a mi ćemo svi znati da to nije kredibilno i da zakuhavaju", kaže Daniel Sneider, specijalist za istočnu Aziju pri sveučilištu Stanford.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • listovača 21:33 06.Ožujak 2019.

    Ameri nisu cijeli svijet,o čemu vi pričate.Oni će kad tad dobiti što i zaslužuju svojim ratnohuškačkim političkim poteztima.