Top News
20288 prikaza

Smrt novinarke: Tijelo bez glave namjerno je potopljeno

Kim Wall
1/5
TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Danska policija objavljuje sve više i više podataka o posljednjim trenucima novinarke

Švedska novinarka Kim Wall planirala je da će joj to biti reportaža kao i svaka druga. Izvještavala je o nuklearnom testiranju na Marshallovim otocima pa joj je reportaža o izumitelju i poduzetniku Peteru Madsenu bila savršeno normalna. Ukrcali su se na njegovu podmornicu kućne izrade UC3 i isplovili iz luke u Kopenhagenu i sve je izgledalo savršeno normalno. Međutim, nešto se dogodilo tijekom putovanja i Kim je umrla. Istraga bi trebala utvrditi što se zapravo dogodilo, ali do detalja će teško doći. Od njenog nestanka prije desetak dana pokušavali su pronaći barem ostatke tijela, jer je zadnji put viđena kako stoji na kontrolnom tornju podmornice.

U ponedjeljak je policija dobila prvi konkretni trag - u blizini obale na otoku Amager pronađen je torzo bez glave u poslijepodnevnim satima.

Policija u Kopenhagenu potvrdila je u srijedu ujutro da je torzo pronađen blizu Kopenhagena pripadao upravo švedskoj novinarki Wall.

"DNK se podudara i zasad nema daljnjih pojedinosti", napisala je policija rano u srijedu u tweetu koji potvrđuje rezultate DNK analize, koju su napravili iz tkiva s njene četkice za zube i češlja.

Na tiskovnoj konferenciji kasnije tijekom srijede su ispričali da je na obezglavljeni torzo novinarke bio privezan poveći komad željeza, očito kako tijelo ne bi isplivalo na površinu. 

Jens Møller Jensen iz danske policije priopćio je medijima da je torzo pronađeno s brojnim ozljedama, koje su namjerno nanesene, izbodeno je vjerojatno nožem, a to je učinjeno kako bi što više zraka izašlo iz tijela, također s ciljem da tijelo ne ispliva na površinu. 

U utorak je policija rekla da su ruke, noge i glava tijela "namjerno" uklonjene.

"Trenutni status je da smo našli torzo i da postoje tragovi da su ruke, noge i glava uklonjene namjernim rezanjem", izjavio je istražitelj Jens Møller Jensen u video izvješću objavljenom na Twitteru u utorak.

Poznata novinarka Wall nestala je nakon što se uvečer 10. kolovoza ukrcala na 18-metarsku podmornicu UC3 Nautilus, kako bi radila priču o vlasniku, izumitelju i poduzetniku Peteru Madsenu.

1/5

Madsen se vratio sam u luku u Kopenhagenu u petak nakon što je brod potonuo u vodama u blizini zaljeva Køge. Vlasnik podmornice je u početku tvrdio da je Wall vratio na kopno oko 22.30 sati u noći njenog nestanka.

U ponedjeljak, 14. kolovoza, policija je izjavila da vjeruje da je Nautilus bio namjerno potopljen nakon što su brod, 15 sati nakon isplovljavanja iz Kopenhagena izvukli na površinu i obavili forenzički pregled i analizu.

No, policija tada daje novu izjavu u kojoj je Madsen potpuno promijenio svoj iskaz i policiji rekao da je 12. kolovoza novinarku Wall bacio u more, nakon što je na brodu umrla zbog "nesreće", te i dalje negira da ju je ubio.

Protiv Madsena je podnesena optužnica i određen mu je pritvor.

Madsenova odvjetnica Betina Hald Engmark izjavila je u srijedu ujutro kako podudaranje DNK ne mijenja objašnjenje koje joj je dao njezin klijent za smrt novinarke.

"DNK analiza ne mijenja objašnjenje klijenta da je došlo do nesreće", rekla je Engmark medijima.

"Smatramo da je pozitivna stvar da je Wall sada pronađena", dodala je.

Jensen je također izjavio u izjavi objavljenoj u utorak kako policija nastavlja potragu u blizini mjesta gdje je pronađen torzo u pokušaju pronalaženja drugih ostataka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.