Top News
2493 prikaza

Slučaj Split: 'Pedofila' treba istražiti DORH, a ne crkva

Nadbiskup Josip Bozanić
Slavko Midžor/PIXSELL
Splitsko-makarska nadbiskupija umjesto da prijavi sumnju na nedjelo i eventualno paralelno provodi istragu, sama će donijeti odluku je li "prijava vjerodostojna"

Crkva unutar države, Crkva iznad države ili Crkva onkraj države - sve su to 'formati' koje, ovisno o potrebi, uzme Katolička crkva. U slučaju 'mogućeg kažnjivog djela jednog klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije', navodno slučaja zlostavljanja maloljetnika, Crkva ne planira, barem za sada, uključiti 'svjetovne' aktere poput policije ili centra za socijalnu skrb.

Crkveni su planovi sljedeći:

"Dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima", stoji na stranici Splitsko-makarske nadbiskupije. 

Dakle laički rečeno Crkva je ta koja će prosuditi je li slučaj dovoljno čvrst da se u četvrtom koraku cijela priča prijavi državnim vlastima, a sve to, kažu na stranici u cilju "ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage".

Papa Franjo POVIJESNA ULOGA Life Papa Franjo: Pamtit će ga ili kao heroja ili kao heretika

Članak 204. Zakona o kaznenom postupku kaže da:

(1) Sva tijela državne vlasti i sve pravne osobe dužne su prijaviti kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, koja su im dojavljena ili za koja su sami saznali.

(2) Podnošenje kaznene prijave od strane policije uređuje se posebnim zakonom.

(3) Podnoseći prijavu, tijela državne vlasti i pravne osobe navest će dokaze koji su im poznati i poduzeti sve da bi se sačuvali tragovi kaznenog djela, predmeti na kojima je ili kojima je počinjeno djelo te drugi dokazi.

(4) Građani su dužni prijaviti kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti.

(5) Zakonom se propisuju slučajevi u kojima je neprijavljivanje kaznenog djela, kazneno djelo.

(6) Podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe službena su tajna.

Pravnici koje smo kontaktirali kažu kako je za neke poslove - poput liječničkog ili učiteljskog - dodatno posebno propisano kako se svaka sumnja za zlostavljanje mora prijaviti, no pitanje je gdje je tu - Crkva, i prema kojim se uzusima njezini članovi trebaju ponašati. 

Ante Tomić Intervju iz svih oružja Kultura 'Samo glupača bi dijelila krevet sa seljačinom kao Ilčić'

"Teško je komentirati slučaj po slučaj no pitanje je zaista gdje je tu Crkva i do koje mjere oni mogu 'zaobići' zakonske obveze koje vežu sve ostale građane jer oni ipak jesu građani koji ne bi smjeli slijediti samo crkvene i božje zakone", rekli su nam neki od pravnika.

"Prema Obiteljskom zakonu svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog, duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava. To može biti susjed, član obitelji ili neka treća osoba, a svakako na taj način postoji obveza i dužnost svakog stručnjaka koji radi s djecom da prijavi svako ovakvo ponašanje te posebno zlostavljanje. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno-obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti. Ukoliko stručnjak ima neka saznanja o mogućem zlostavljanju djeteta, a tome nije obavjestio nadležne institucije, može kazneno odgovarati zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, a snosi i strukovne sankcije. U mnogim državama, svi stručnjaci raznih zanimanja imaju dužnost prijaviti zlostavljanje djeteta, bez obzira na to je li njihovom poslu rad s djecom primaran", stoji na stranici zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

"U anglosaksonskim zemljama, te u Francuskoj, bio bih dužan takva svjedočenja prijaviti policiji. U drugim zemljama, među kojima je i Hrvatska, Kongregacija ne obvezuje biskupe na to. Taj sam vatikanski dokument, gdje se to precizira, dostavio zadarskoj policiji", rekao je svojedobno zadarski nadbiskup Želimir Puljić upitan 2012. zašto svjedočenje protiv don Ivanova nije prijavio policiji, nego samo Kongregaciji.

Milan Kujundžić Šokantan prijedlog Top News "Kujundžić žene tretira kao glupače i još upliće Crkvu"

"Nemam posebnog komentara, osim što je pitanje što čekaju DORH i policija. Njihova uloga je da otkrivaju i pronalaze počinitelje kaznenih dijela. Osim ako nisu promijenili šefa pa im sad zapovijeda biskup", komentirao je slučaj nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Ako ima obavijest o ponašanjima koja teško škode općem crkvenom dobru, biskup mora diskretno, sam ili preko delegata, istražiti činjenice i odgovornost njihova počinitelja (usp. kan. 1717 ZKP). Kada smatra da je sakupio dovoljno dokaza o činjenicama koje su prouzročile sablazan, neka proslijedi formalnim ukorom ili opomenom dotičnoga (usp. kan. 1339-1340 ZKP). A ako to ne bi bilo dovoljno da se ukloni sablazan, nanovo uspostavi pravda i osoba popravi, neka biskup započne postupak za nametanje kazni, što će moći učiniti na dva načina (usp. kan. 1341 i 1718 ZKP): - preko redovitog kaznenog postupka, u slučaju u kojem, zbog težine kazne, kanonski zakon to zahtijeva ili biskup to smatra pametnijim (usp. kan. 1721 ZKP). - preko izvansudske odluke, sukladno postupku utvrđenom kanonskim zakonom (usp. kan. 1720 ZKP)«. 1 4", stoji u Zakoniku o gubitku kleričkog staleža.

Portal Index navodi kako je riječ o, navodno, fratru koji je više godina seksualno zlostavljao djecu, a za čitav je slučaj znao i policijski kapelan, direktno nadređen osumnjičeniku.

O slučaju se, do objave ovog članka, nisu oglasili niti političari ili predstavnici stranaka. Jedini, gotovo sramežljivi istup, imao je potpredsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir za Dalmaciju danas rekao je kako "je sporna samo jedna stvar. Ne prijavljivanje policiji, a prijavljivanje Crkvi znači potpuno ignoriranje sekularne države i ne prihvaćanje svjetovne vlasti.
 Ujedno bi napomenuo da članak 32. Kaznenog zakona propisuje kazneno djelo: “Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela” gdje samo neprijavljivanje određenih kategorija kaznenih djela predstavlja kazneno djelo. 
Naime, u svakoj sekularnoj državi Kazneni zakon bi trebao imati primat pred kanonskim pravom! 
Stoga nam ostaje za vidjeti hoće li zaista institucije pravne države odraditi svoj posao ili smo mi pak samo proklamirano sekularna država?".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 08:42 04.Travanj 2018.

    zašto advokat nije dužan, zapravo ne smije iznositi činjenice koje bi mogle naštetiti njegovom klijentu? na to ga obvezuje pravnički kodeks. isto važi i za sva saznanja koje svećenik sazna prilikom ispovijesti - na to ga obvezuje ispovjedna tajna. druga ... prikaži još!a je stvar, ako se za neko zlodjelo saznalo mimo ispovjedi. u tome slučaju crkva je obvezna prijaviti zlodjelo. i još samo ovo, odrješenje grijeha ne znači da grješnik ne treba odgovarati pred svjetovnim, građanskim sudom.

  • bezgresnica 00:07 04.Travanj 2018.

    Treba mu odmah stisnuti najveću kaznu: preseljenje na drugi kat samostana...