Top News
1524 prikaza

Slovenci priznali: Ovo je igra da se Hrvate natjera na arbitražu

Hrvatska bi u postupku arbitraže mogla izgubiti dvije trećine Piranskog zaljeva?
Davor Puklavec (PIXSELL)
Sebastian Jeretič, vodeći slovenski stručnjak za političko komuniciranje, priznao je da su moguće sankcije (!) za arbitražnog suca Jerneja Sekolca i diplomatkinju Simonu Drenik, jer je sada postalo jasno da nisu "poštivali upute Ministarstva unutarnjih poslova o zaštiti od prisluškivanja"

U Sloveniji se ne stišavaju napadi na premijera Marjana Šareca, koji je već danima na udaru dijela njihovih medija i oporbe zbog afere s prisluškivanjem. Sada oni gotovo jednoglasno ocjenjuju da je afera u kojoj su vlasti najprije optužile hrvatsku obavještajnu službu da je prisluškivala njihove dužnosnike i eksperte zapravo običan spin, konstrukcija kojom se na vrlo jeftin način pokušalo osigurati predizborne političke bodove.
 
Tako se još prije tjedan dana u studiju njihove Nove24tv, u emisiji Kdo vam laže, dr. Vinko Gorenak, bivši slovenski ministar unutarnjih poslova i poslanik Janšina SDS-a, čudio se nad činjenicom da u Sloveniji itko danas raspravlja o mogućnosti da hrvatska služba djeluje u interesu svoje zemlje ili da zbog tih interesa nadzire i neke slovenske državljane. Ili obratno.

- Obavještajne službe moraju djelovati, a to nikad ne smiju priznati- rekao je dr. Gorenak.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Neriješena pitanja Top News I Srbi žele arbitražu o granici s Hrvatskom

Sebastian Jeretič, vodeći slovenski stručnjak za političko komuniciranje, čitavu je priču nazvao performansom koji je u funkciji novog odnosa Slovenije prema Hrvatskoj. Jeretič je čak podsjetio na Cerarovu izjavu da je u vrijeme njegova mandata on znao da su "Hrvati prisluškivali" ali da tu informaciju nikad nisu iskoristili. 
Jeretič je bez zadrške upozorio i na svojevrsnu alijansu koju su protiv Hrvatske uspostavile Slovenija i Bosna i Hercegovina u svojim paraobavještajnim konstrukcijama. Usput je čak najavio i moguće sankcije (!) za arbitražnog suca Jerneja Sekolca i diplomatkinju Simonu Drenik, jer nisu "poštivali upute Ministarstva unutarnjih poslova o zaštiti od prisluškivanja"! 

De facto, Slovenci su ovih dana priznali da je sudac uključen u arbitražu bio instruiran od njihova MUP-a kako da se zaštiti od prisluškivanja i kako onda na neprimjetan način može dogovarati odlučivanje na štetu Hrvatske. 

- Je li ovo sistematično zavaravanje slovenskog naroda? Serviraju nam četiri godine staru aferu o prisluškivanju i tako traže vanjskog neprijatelja u Hrvatskoj i još najmanje dvjema drugim susjednim državama (misle na Italiju i Mađarsku, op. a.) da bi našu pozornost odvratili od propasti zdravstva i padajuće rejtinga Vlade? Šarec očito ne razumije čemu služi Vijeće za nacionalnu sigurnost, pa je medijima objašnjavao da je bio primoran sazvati to Vijeće kako bi se razgovarali o tome da nije u redu to što radi hrvatska obavještajna služba, iako baš istu stvar radi- slovenska služba- govorio je ovih dana Luka Svetina, slovenski novinar i voditelj na njihovu kanalu Nova24TV. 

Davor Bernardić Slovenska posla Top News Podsjetnik Beri: Evo zašto je Hrvatska napustila arbitražu

- Događa nam se sigurnosna histerija i pravna farsa, našli smo se u središtu najveće institucionalne političke krize od stjecanja neovisnosti, govorio je u svom intervjuu istraživački novinar Bojan Požar, ne skrivajući šok da se na slovenskoj televiziji 24ur poziva na "sveti rat protiv vanjskog neprijatelja", dakle protiv Hrvatske. Požar je, uz slovensku europarlamentarku Romanu Tomc, na početku bio među rijetkima koji nisu vjerovali tezama plasiranima s najveće slovenske komercijalne televizije, a u suradnji s premijerom i stand-up komičarem Šarcem. No, stvari se sada mijenjaju.
Prof. dr. Miha Pogačnik, slovenski stručnjak za međunarodno pravo, upozoravao je u slovenskim medijima da su upravo oni, dakle Slovenci, ti koji nisu poštivali pravne i druge norme. 

U međuvremenu su iz Slovenije i do hrvatskih novinara došli detalji o tome kako je čitava afera iskonstruirana i da je za nju najvećim dijelom zaslužan državni tajnik za nacionalnu sigurnost u vladi slovenskog premijera Marjana Šareca i bivši šef slovenske tajne službe iz vremena Janeza Janše. Ime mu je Damir Črnčec, osim što je bivši šef obavještajne službe iz Janšina mandata, on je i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednik radne skupine Vijeća za nacionalnu sigurnost, voditelj skupine za provedbu arbitražne presude na granici Slovenije s Hrvatskom. 

No, Črnčec je znan i kao osoba koja je zataškavala veliku korupcijsku aferu u kojoj je Janša optuživan da je primio mitu za nabavu finskih vojnih vozila Patria, ali- da stvar bude gora- i kao ekstremist koji rado i često objavljuje antiimigrantske i šovinističke izjave. Uz sve to on je i bivši mariborski huligan i navijač iz njihovih Viola! 

Hrvatska bi u postupku arbitraže mogla izgubiti dvije trećine Piranskog zaljeva? Prisluškivanje Top News Snimke razgovora o Piranskom zaljevu napravila CIA?

Dakle, taj krajnje bizaran lik doista je jedan od glavnih aktera na slovenskoj obavještajnoj sceni, a čini se da je i idejni začetnik svih podvala, koje su inicijalno pokrenute iz BiH, a kojima je prvotni cilj bio Davor Franić, tajnik kabineta ravnatelja SOA-e Danijela Markića. Njemu su prvo pojedinci iz BiH pripisali posve nevjerojatne i neuvjerljive teze da je osobno pokušao vrbovati muslimanske ekstremiste da krijumčare oružje u BiH, navodno kako bi se dokazale teze hrvatske predsjednice o bujajućem ekstremizmu u susjedstvu. Potom su isti ti krugovi dostavili Franićevu fotografiju iz njegove diplomatske putovnice slovenskim medijima, koji su ga optužili da je upravo on osobno prisluškivao slovenske predstavnike upletene u nedopuštene aktivnosti oko arbitraže u Piranskom zaljevu.

Još je nevjerojatnije da je Črnčec sve to i javno najavio, prilično jasno rekavši da će Slovenci izaći s pričom o prisluškivanju još 30. ožujka, kada je dao veliki intervju za slovenski internetski medij Siol.net koji je posredno u vlasništvu Republike Slovenije: “Jasno smo dali do znanja da ćemo nastaviti s provedbom arbitražne odluke donesene u slovenskom pravnom poretku. Stoga nastavljamo politiku prethodne vlade, ali s druge strane, odlučili smo se za konkretnije mjere o kojima ne bih htio javno govoriti, a koje se mogu razlikovati od onih iz prethodnog mandata. Već je vidljivo da je manje javne komunikacije. Ako napravim malo buke, možemo zaključiti da može biti još drugih aktivnosti”.

Hrvatska bi u postupku arbitraže mogla izgubiti dvije trećine Piranskog zaljeva? Piranske pirane Top News Slovenija prijeti milijunskim kaznama Hrvatskoj

Kad je premijer Marjan Šarec u rujnu 2018. tajnovito Črnčeca postavio na današnji položaj, 26 slovenskih nevladinih organizacija organiziralo je peticiju koju je potpisalo više od 3600 slovenskih intelektualaca i drugih državljana. U peticiji stoji: “Naše strpljenje završava sa sviješću da je Črnčec jedan od najgorljivijih i najglasnijih promotora govora mržnje prema izbjeglicama, muslimanima, islamu i nevladinim organizacijama. Ono što Črnčec piše u medijima široko je poznato, a toga ima jako mnogo, pa samo ukratko neki od njegovih stavova: Muslimani su kancerogene stanice posijane diljem Europe, po njegovom mišljenju deportacija izbjeglica je ‘jedini lijek’ za ‘ilegalne migrante’ i ‘nećemo rješavati probleme dokle god nećemo odbaciti posljednju izbjeglicu iz Slovenije!’”.

Šarec ga je ipak zadržao na poziciji. Črnčecova prva priča o tome da su hrvatske službe prisluškivale tajne dogovore njihove diplomatkinje i arbitražnog suca prošla je relativno nezapaženo. Zato je nekoliko dana kasnije odlučio kreirati još jednu aferu, u sebi svojstvenoj maniri, odnosno u sprezi kontroliranih medija i obavještajne službe. Tako je 8. travnja POP TV optužio hrvatsku vladu da pokušava utjecati na njihov novinarski rad preko predstavnika Styrije u Hrvatskoj Ivana Tolja. Osim navodnog zvučnog zapisa telefonskog razgovora između Tolja i jednog od direktora američkog fonda KKR Luda Bammensa, nije za te tvrdnje bilo nikakvih dodatnih dokaza. 

Prosvjed ribara u Savudrijskoj vali DAN D Top News Granica sa Slovenijom: "Moramo misliti na najgore"

I danas, tjedan dana kasnije, ista pitanja ostaju u zraku: Zašto bi hrvatsko prisluškivanje slovenskog arbitra i agentice bilo veći problem od činjenice da su se slovenska agentica i arbitar tajno dogovarali kako kod drugih članova izlobirati za Sloveniju što povoljniju odluku oko granice?

Konačno, sada se može reći da i u Sloveniji počinje prevladavati stav- već izrečen u dijelu hrvatskih medija- da izbijanje ove afere, nekoliko tjedana uoči europskih izbora, ima svoje začetke u slabom rejtingu nekih slovenskih aktera, ali i želji da se proizvede šira međunarodna afera, sveobuhvatnija od špijunskog skandala, koja ima vrlo jasan cilj: oslobati hrvatsku poziciju i vjerodostojnost Hrvatske kao članice EU, tvrdeći da je njezino djelovanje prema susjednim zemljama u suprotnosti s vladavinom prava, poštivanjem ljudskih prava i slobode medija. Procijenili su Slovenci da su to najslabije hrvatske točke (što i nije daleko od istine), pa da će tako najlakše natjerati Hrvatsku na primjenu arbitraže. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 13:12 19.Travanj 2019.

    KOLIKO MI JE POZNATO NEMA VIŠE ARBITRAŽA ZA HRVATSKU, SRBIJA MOŽE SAMO NA MEĐUNARRODNI SUD ZA GRANICE ILI DOGOVOR SA RH. SLOVENCI VIŠE NEZNAJU NA KOJI SVE NAČIN DA PRIKRIJU SVOJU BEDASTOĆU I ŽELJU ZA TUĐIM TERITORIJE. ZABORAVLJAJU DA I ... prikaži još! I DALJE MORAMO OSTATI SUSJEDI. SAMO KAKOVI, NAKON SVEGA.?