Top News
1341 prikaza

Slobodan Praljak se otrovao cijanidom

Slobodan Praljak
REUTERS
Na obdukciji su kao promatrači bila dvojica hrvatskih stručnjaka, u dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima

Slobodan Praljak otrovao se kalijevim cijanidom, objavili su u petak nizozemski tužitelji nakon obdukcije tijela generala bosanskohercegovačkih Hrvata koji se u srijedu ubio u sudnici Haškog suda. 

Preliminarni rezultati obdukcije ukazuju na to da je Praljak umro od trovanja cijanidom, objavilo je na Tweeteru nizozemsko državno odvjetništvo.

Toksikološka analiza pokazala je "koncentraciju kalij-cijanida u Praljkovoj krvi. To je rezultiralo otkazivanjem rada srca koji je vjerojatni uzrok smrti", rekli su u odvjetništvu.

Na obdukciji su kao promatrači bila dvojica hrvatskih stručnjaka, u dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

General hrvatske vojske i HVO-a Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je ranije u sudnici popio otrov.

Samoubojstvo je izvršio pošto mu je UN-ov sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.