Top News
8350 prikaza

Slobo u Daytonu: “Ne jeb*** me s Kosovom”!

Slobodan Milošević
USAF
Pregovori o miru u BiH vođeni su u zatvorenom okruženju najveće američke baze

Svi znamo da je rat u BiH zaustavljen na američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, u studenom 1995. godine, gdje su čelnici triju zaraćenih strana parafirali mirovni sporazum koji će biti potpisan u Parizu 14. prosinca. Međutim, malo je poznato o onome što se događalo 21 dan iza vrata najveće vojne baze na svijetu

Nebojša Vujović, diplomat i šef Misije SRJ u Washingtonu 90-ih godina prošlog stoljeća i jedan od jedanaest članova srpske delegacije, uredno je čekao da prođe dvadeset godina državne tajne, a potom je odlučio provesti ljude kroz zamršeni labirint pregovora.

Bez namjere da interpretira, komentira ili zaključuje Vujović u svojoj knjizi "Posljednji let iz Daytona - pregovori iza zatvorenih vrata", s pozicije svjedoka i jednog izravnih aktera činjenično otkriva tri tjedna drame u kojoj redateljska palica pripada Amerikancima dok Balkanski čelnici pokušavaju biti nešto više od običnih statista.

Oliver Ivanović Oliver Ivanović Top News Nikome nije odgovarao razuman čovjek na Kosovu

Međutim, vidimo kako se održavao pravi triler u kojem između vojnih paviljona, sašaptavajući se šetaju Slobodan Milošević, Milan Milutinović, Jovica Stanišić, Alija Izetbegović, Muhamed Šaćirbej i Haris Silajdžić u ostalog stambene tjeraju mak na konac tražeći nemoguće; Franjo Tuđman drži Miloševićevu stranu; u koridorima, američki časnici za vezu trče između pregovaračkih stranaka - kako bi pomogli, ali i zaprijetili. Kad zaškripi diplomacija Richarda Holbrooka, doći će i državni tajnik Warren Christopher koristiti svoje ovlasti za guranje stvari; Ibrahim Rugova čeka svoje prilike u jednom hotelu u blizini. Članovi delegacije, kad uhvate vremena, opuste se u klubovima Daytona gdje Jovica Stanišić drži satove gitare; kupuju cipele za Miru Marković ...

"Knjiga je svjedočanstvo o tome što se tamo stvarno događalo iz sata u sat, iz dana u dan. Milošević je bio glavni pregovarač i osobno sam ga doživio kao čovjeka koji je u stanju podnijeti taj teret. Možda je bilo nekih slabosti, ali nije ih se moglo vidjeti. Ponekad, tijekom pregovora znao me je pitao: "A kako će ovi vaši prijatelji Amerikanci reagirati?", što znači da je imao određene rezervacije, ali to uspješno skrivao. Hrvati su bili opušteni, sve svoje su već bili završili, a tu su bili na izletu, ali Franjo Tuđman je bio vrlo kooperativan. Kad smo išli s njim na kavu i kolače s prijedlogom da bar Srbi i Hrvati potpišu sporazum, on je odmah pristao. I da nije bilo tog zajedničkog Slobinog i Franjinog pritiska, muslimani ne bi prihvatili sporazum. Ponašali su se kao razmažena djeca koja su u Daytonu došla po lizalicu, a ne pregovarati. Oni su bili uvjereni da je Amerika na njihovoj strani i da će sve završiti. Ameri mnogo ih je učinilo, ali su također morali surađivati ​​", podsjeća Vujović.

Uhićeni navijači nakon tučnjave na utakmici Zvezda Partizan Zločinac Top News Monstrum zbog kojeg huligan iz Splita ide psihijatru

Vujović u knjizi pokazuje vrlo upečatljivu epizodu gdje Warren Christopher pita Miloševića za simboličnu gestu i koncesiju, muslimani daju brda oko Sarajeva s kojih su Srbi pucali po gradu.

"U redu. Hoću. Neka nas to košta pola do jedan postotni bod, ali neka to bude posljednja stvar koju traže od nas", rekao je Milošević, a Christopher je uzvratio da ne zna da li će to biti posljednji zahtjevi muslimana, ali to će biti posljednji koji će on prenijeti u njihovo ime.

Međutim, u drugom slučaju, Milošević nije popustio, i to je Srbiju koštalo bombardiranja i problema s Kosovom. Američka vodstvo imalo je ideju da se u Daytonu riješi taj problem pa su preko Nebojše Vujovića poslali nacrt sporazuma Miloševiću koji je osigurao široku autonomiju za Albance, izgraditi njihove institucije koje su napustili, smanjenje centraliziranog utjecaja Beograda, ali to rješenje bi uključivalo ostatak Kosova unutar Srbije. Milošević je odbio. Prije toga, nitko nije imao hrabrosti da mu donese spomenuti dokument. Vujović je prvo donio ministru vanjskih poslova Milanu Milutinoviću koji je pogledao dokument i rekao: "Želiš li da me Sloba ubije? Idi, sam ga odnesi i nek' ti je sa srećom".

Tučnjava navijača na južnoj tribini Partizanovog stadiona Stefanović tvrdi Top News "Iza tučnjave huligana iz Splita krije se nešto veliko"

Nezahvalna dužnost pripala je Vujoviću, a kako je to izgledalo on plastično opisuje u knjizi.

“Milošević je pročitao dokument i ljutito ustao. Zatim je zgužvao papire i gađao me njima u glavu: ’Je l’ se oni to sa mnom zajebavaju? Pa što oni misle, tko sam ja, kakvo Kosovo, to je unutrašnje pitanje Srbije, ne dolazi u obzir. Reci tim svojim washingtonskim prijateljima da ne dolazi u obzir da se sa mnom zajebavaju. Jer ako se budu zajebavali, dobit će dobro zajebavanje!’”

Vujović je one zgužvane papire vratio američkom posredniku Barleyju, koji mu je rekao: "U redu, Nebojša, obavijestit ću američku delegaciju... samo mislim da bi to mogla biti propuštena prilika za rješavanje situacije na uravnotežen i općenito razumljiv način i da će nevolje samo doći. "

(Kurir)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.