Top News
10753 prikaza

Slika koja govori kako je umro mir između Izraela i Palestine

Otvaranje američke ambasade u Jeruzalemu
REUTERS
Dok su gosti na otvaranju američke ambasade u Jeruzalemu pjevali Aleluju, na granici su ginuli Palestinci

S jedne strane trg Donalda Trumpa, sređena Ivanka Trump i nasmijana lica političara, vjerskih vođa i diplomata, a s druge strane neredi, prosvjedi, metci i više od 50 ubijenih prosvjednika.

Američki predsjednik Donald Trump održao je obećanje iz svoje kampanje te, neovisno o nepovratnoj šteti koju je time vjerojatno nanio zadnjim nadama u dvodržavno rješenje, preselio je američku ambasadu iz Tel Aviva u "glavni grad Izraela, Jeruzalem". Dok su Palestinci sada, zaista, kolektivno napušteni od najvećih sila svijeta, Izrael s druge strane sklapa dogovor "s vragom" koji bi se mogao izjaloviti i eksplodirati im u lice iste sekunde kada sa političke scene nestanu Donald Trump ili čak Benjamin Netanyahu.

Komentator CNN-a Ben Wedeman sjetio se svog iskustva kada je 1994. u koloni automobila svjedočio povratku Yassera Arafata u Palestinu. Iako niti Arafat nije bio ličnost lišena velikih grešaka tada je, kaže Wedeman, u zraku bio osjećaj da će jednom, možda još i za njegovog života, "izniknuti mir" između Palestinaca i Izraelaca.

Bila je to, pokazuju protekle godine koje su svoju kulminaciju imale jučer, kaže Wedeman, samo iluzija. Dok su s jedne strane ginuli civili od potpuno neumjerene (za Izrael standardne) pretjerane vojne reakcije s obzirom na rizik koji predstavljaju demonstratori, u Jeruzalemu su se redali groteskni govornici koji su dodali još jedan sloj suludosti čitavoj situaciji. 

Donald Trump Put u kataklizmu Top News Trump gura cijeli svijet u ratni pakao Izraela i Irana

Na banketu otvorenja ambasade bili su i evangelički pastori Robert Jeffress i John Hagee, ljudi koji su, skupa sa njihovim mrzilačkim vjerskim agendama, procvali u doba Donalda Trumpa čije je temeljno (no ne i jedino) biračko tijelo sastavljeno od bijelih, gnjevnih pripadnika neke od evangeličkih zajednica.

Suludo ali istinito, ti su pastori zapravo inherentno antisemiti i mrzitelji svake druge vjere osim njihove vlastite. Cijeli je događaj, piše Michelle Goldberg za New York Times, zapravo konzumacija i slavlje cinične alijanse između izraelskih Židova i cionističkih evangelika koji vjeruju da će ulazak Židova u Izrael pokrenuti Apokalipsu i povratak Isusa Krista, nakon čega će Židovi koji se ne preobrate - gorjeti zauvijek. 

Iako se možda činilo kako smo odmaknuli od vremena križarskih ratova kada je u ime vjere i Isusa Krista sijano sjeme zločina i horora, Trumpova garda nam pokazuje da svi koji slavodobitno pričaju o "niskim strastima vjerom ispranih mozgova muslimana" mogu samo čestitati sljedbenicima ovih ideja što su otišli nekoliko koraka dalje.

"Vjere poput mormonizma, islama, judaizma, hinduizma i drugih vode ljude u vječnost odvojenosti od boga u paklu", tvrdi decidirano uzvanik Robert Jeffress, dok je Hagee svojedobno rekao kako je "Hitler poslan od boga kako bi Židove vratio u njihovu pradomovinu". I on je govorio na otvaranju ambasade. 

Dok su se u Jeruzalemu veselili povratku kraljevstva nebeskog na zemlji, sve pod mudrim vodstvom Donalda Trumpa i njegove obitelji, na žičanoj ogradi koja razdvaja Izrael i Gazu gori humanitarna kriza, pojačana izraelskom blokadom, koja je kulminirala dimom, neredima, vatrom i smrću.

Jonathan Freedman, "To kill the president" Analiza Ekonomix Trump će uništiti svijet, a SAD učiniti paranoičnim

Izrael i SAD nikada nisu bili bliže, piše Goldberg, ali u tom novonastalom savezu leži i potencijalno sjeme razdora i još veće katastrofe. Trump će jednom otići, a Izrael će ove dane pamtiti kao datum kada su definitivno prekrižili svaki pokušaj rješavanja situacije kroz dvodržavno rješenje. Iako je Hamas nesumnjivo problem za kojeg ne treba tražiti opravdanja, činjenica je kako Izrael, podržan od SAD-a, reagira sve burnije i disproporcionalnije problemu tj. prijetnji.

To u Palestincima, od kojih su mnogi ostavili svoje domove koje se nalaze iza žica, uzgaja gnjev i očaj, a on, povijest nas uči, rađa nasilje. Palestina je trenutno napuštena i od strane svojih nekadašnjih saveznika. Wedeman piše kako su se prioriteti muslimanskih zemalja također promijenili i problem Palestine i Palestinaca više nije "sveti cilj" Arapa i vjernika diljem regije.

I Mahmoud Abbas, predsjednik Palestine, pozvao je na još jedan u nizu štrajk i dane molitve. Redundantna Arapska liga pozvala je na "saziv hitnog sastanka" koji se vjerojatno neće dogoditi, a ako se i dogodi, biti će beskoristan.

Saudijska Arabija pod vodstvom mladog i "liberalnog" princa Mohammeda Bin Salmana bavi se dogovorima i savezništvima s Amerikom i sukobom s Iranom te ratom u Jemenu, za njih su Palestinci "problem nekog prošlog vremena".

Ratovi u Siriji, Jemenu i Libiji, problemi na Sinaju i ISIS, ekonomska stagnacija i politička neizvjesnost, piše CNN, gurnuli su Palestince na popis manje važnih tema. 

Palestinci, njih dva milijuna "ugurano" u pojas Gaze, prepušteni su sami sebi, i pitanje je kada će i kako eksplodirati. Politički trendovi pokazuju kako će uskoro židovska manjina vladati nad muslimanskom obespravljenom većinom na teritoriju pod izraelskom vlašću. 

U međuvremenu će Izrael, kojem su se "pomiješale sve kockice", Trumpa slaviti kao spasitelja. Trg Donalda Trumpa, rasistički izraelski nogometni klubovi koji nose njegovo ime i Trump ceste i stadioni.

Donald Trump Vraćanje sankcija Top News Što nas čeka nakon Trumpovog raskida sporazuma s Iranom?

Međutim izraelski Židovi zaboravljaju da Židovi koji žive izvan zemlje, a važan su faktor od nastanka države, mahom preziru Trumpa i sve što on predstavlja. Liberalni Židovi iz New Yorka, Kalifornije, Europe pa i Latinske Amerike, skupa s velikom postotkom građana tih kontinenata i država s vremenom će imati sve manje potpore i razumijevanja za cionizam i Izrael.

Tome je uvelike, još u doba Obame, pripomogao radikalni Netanyahu koji se s bivšim predsjednikom SAD-a sukobljavao oko svačega, počevši s tretmanom Irana. Prije Netanyahua, kaže Goldberg, nisu se u Americi mogli čuti ozbiljni i važni glasovi koji sumnjaju u validitet postojanja države Izrael, barem ovakve kakva je postala.

Trump je, piše Goldberg, kao i svugdje gdje dođe izvukao ono najgore iz ljudi, političara i situacije. Za nekoliko bi se godina i pomora te krađe zemlje brojnih ljudi, Izrael mogao okrenuti i zapitati zašto je sam i zašto Amerikanci ne žele ništa s modernom aparthejd državom i ambasadom na trgu Donalda Trumpa, piše Times. 

Trump se, čini se, u politici i životu drži egide iz doba Luja XV - "iza mene potop", i zaista je pitanje što će od Izraela, Palestine i ideje o miru uspjeti preživjeti njegov mandat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.