Top News
4317 prikaza

Slavica je oslobođen krivnje za Kornate!

Dražen Slavica
Filip Brala (PIXSELL)
Nakon čitavog desetljeća mučnog procesa, čini se da smo korak bliže razrješenju kornatske tragedije

Dražen Slavica oslobođen je krivnje za Kornatsku tragediju i čini se da smo sve bliže konačnoj odluci o tome tko je kriv za pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatima u velikoj tragediji koja je pogodila Hrvatsku. Na zadarskom Županijskom sudu danas je donesena presuda Draženu Slavici, županijskom zapovjedniku JVP-a Šibenik, optuženom za tragediju u kojoj je krajem kolovoza 2007. na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca, piše N1.

Roditelji poginulih vatrogasaca godinama se pitaju ima li kraja ovom mučnom procesu koji se vodio na dvije lokacije, i u kojem su se iznosile razne teorije o tome što se moglo dogoditi tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine.

Kada je krajem 2008. godine započelo suđenje bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog pogibije 12 vatrogasaca na Kornatima, nitko nije ni pomislio kako bi moglo potrajati deset godina. Cijelo desetljeće obilježila su dva suđenja, u dva različita grada, jedna oslobađajuća presuda, jedno poništenje, niz svjedoka, tisuće stranica dokumenata i raznih teorija. No i dalje nema odgovora na pitanje tko je odgovaran za to što se dogodilo.

Vatrogasci Užasna istina Life Vatrogasci: Na požarištima smo gladni i žedni, vlada kaos

Roditelji i obitelji stradalih sigurni su kako odgovornost leži na Slavičinim rukama, kao zapovjednika koji je, kako i stoji u optužnici, na gašenje požara na Kornate poslao nedovoljno pripremljene, mlade vatrogasce, te nije na vrijeme reagirao i pozvao njima prijeko potrebnu pomoć. Iznoseći završne riječi obrane tužitelj Zvonko Ivić rekao je kako je Slavica na vrijeme bio obaviješten o tome što se događa na Kornatima, te da je on zakasnio s organizacijom akcije spašavanja vatrogasaca. 

Da nije kriv za ova stradanja od početka procesa tvrdi Slavica, što je u jednom trenutku, zahvaljujući vještom odvjetniku Čedi Prodanoviću i uspio dokazati. No sloboda od odgovornosti nije dugo potrajala. Dugotrajnost ovog procesa ne pomaže ni obiteljima stradalih vatrogasaca, ne umanjuje njihovu tugu i bol, a ne pomaže ni jedinom preživjelom vatrogascu Frani Lučiću.

Suđenje protiv Slavice zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, pokreće županijsko državno odvjetništvo krajem 2008. godine na Županijskom sudu u Šibeniku. U lipnju sljedeće godine, nakon mjeseci rasprava i istraga, postupak se obustavlja. U obrazloženju odluke izvanraspravnog vijeća stoji kako se kazneni postupak protiv Slavice obustavlja uz jer u optužnici nije utvrđena uzročno-posljedična veza između propusta koji se Slavici stavljaju na teret i eruptivnog požara koji je prouzročio pogibiju 12 vatrogasaca. 

Fićo vatrogasaca iz sela Kučiće Nema se... Top News Požar gasili u fići

Teorija o eruptivnom požaru zbog kojeg su stradali vatrogasci u to je vrijeme bila glavno objašnjenje njihove pogiblje. Bio je to najčešći odgovor na pitanje kako je moguće da su se vatrogasci našli u vatrenom obruču u kojem su stradati svi u gotovo samo nekoliko sekundi.

S ovom teorijom ne slažu se roditelji poginulih vatrogasaca među kojima je najprisutnija teorija kako su vatrogasci izgorjeli u požaru kojeg je izazvalo 440 litara kerozina koji je iscurio iz rezervoara helikoptera koji je kružio nad požarištem. Roditelji stradalih redovito su pratili suđenja i prozivali Slavicu zbog njegove, kako kažu, loše odluke da na Kornate pošalje mlade i nespremne vatrogasce, kojima nije osigurao pravovremenu pomoć. I njega smatraju odgovornim krivcem.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.