Top News
4388 prikaza

Skripal bi se spasio da umre, život bi mu bio užasan

Sergej i Julija Skripal
Screenshot Youtube
Dvostruki ruski špijun i njegova kćerka, koji su otrovani jakim nervnim otrovom Novičokom, održavaju se na životu uz pomoć aparata

Viktoria Skripal, nećakinja otrovanog bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala rekla je kako on i njegova kćer Julija imaju vrlo male izglede za preživljavanje.

Viktoria Skripal izjavila je kako prognoza "stvarno nije dobra" nakon što su napadnuti Novičokom u Salisburyju, Wiltshire, 4. ožujka.

Rekla je BBC-u:

- Od 99% imam 1% nade. Čime god da su otrovani, ostale su im vrlo male šanse da će preživjeti. Čak i ako prežive, ostatak života proveli bi kao teški invalidi.

Također je otkrila da Skripalovoj majci nisu rekli za ovu tragediju:

Vladimir Putin BEZ MILOSTI Top News Putin nije htio ispuniti zadnju Skripalovu molbu

- Sad nam je najvažnije od svega zaštititi našu baku da nipošto ne sazna što se dogodilo njezinom sinu i unuci.

O zdravstvenom stanju oca i kćeri progovorila je i britanska premijerka Theresa May. 

-  Nažalost, krajem prošlog tjedna, liječnici su naznačili da se njihovo stanje vjerojatno neće mijenjati u skoroj budućnosti i oni se nikada neće oporaviti, rekla je zastupnicima. Izjava je bila prvi službeni pokazatelj da je trovanje Novičokom teško oštetilo njihov nervni sustav.

- Liječnici ih održavaju na životu uz pomoć aparata. Kad bi i ostali na životu, kakvu bi kvalitetu života imali, pita se jedan od Skripalovih prijatelja. 

S njim se slažu i susjedi. Ross Cassidy je rekao:

- Već smo rekli  - bit će sigurno teško mentalno oštećeni, a mislim da takav život ne bi htjeli ni on, ni ona. Mislim da bi u njihovom slučaju smrt bila milostiva. 

Zemlje širom svijeta su se pridružile Velikoj Britaniji u poduzimanju diplomatskih akcija protiv Rusije, koju se optužuje za napad. Theresa May rekla je kako je "neviđena serija protjerivanja" ruskih diplomata poslala toj zemlji snažnu poruku da ne može ignorirati međunarodno pravo. 

Rad u laboratoriju Jedina žrtva Life Radio je otrove za vladu i prvi umro od 'novičoka'

U brifingu koji je u utorak održala u kabinetu, premijerka je izvijestila ostale javnost da su 23 države izbacile ukupno više od 115 ruskih obavještajnih diplomata. 

Ona je pak poručila Kremlju da 'nećemo tolerirati njihove pokušaje da prkose međunarodnom pravu, potkapaju naše vrijednosti ili prijete našoj sigurnosti.' 

Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji reklo je kako premijerka još uvijek nije pokazala dokaze da je Rusija odgovorna za trovanje, dodajući kako "nitko u cijelom svijetu ne bi uzimao britanske riječi zdravo za gotovo".

U srijedu, Irska je postala 24. zemlja koja se pridružila Velikoj Britaniji u poduzimanju diplomatskih akcija protiv Kremlja.

Sergej i Julija Skripal | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
NATO je najavio da će smanjiti broj ljudi u ruskoj misiji za trećinu pa su tako ukinuli akreditacije za sedam ruskih djelatnika, a odbacili su i tri koje su bile na čekanju.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, izjavio je kako će trajno smanjiti veličinu ruske misije s 30 na 20 ljudi, dodajući kako je to "jasna gesta i vrlo jaka poruka da postoji cijena koju Rusija mora platiti za svoje bezobzirne postupke." za neprovjerene akcije Rusije".

Julija i Sergei Skripal otrovani su u nedjelju 4. ožujka, u popodnevnim satima nakon što su posjetili talijanski restoran. Inače mirni engleski gradić Salisbury uznemirila je vijest o trovanju. Slučajni prolaznici vidjeli su oca i kćer kako sjede na klupi ispred shopping centra i izgledaju sasvim odsutno. 

Theresa May Oštra prijetnja Top News Britancima dosta Rusa, tjeraju ih iz zemlje

- On je gledao ispred sebe, trzao ramenima kao da njima sliježe i dlanove je okrenuo prema nebu. Ona je svoju glavu naslonila na njegovo rame i izgledala kao da je izgubila svijest, prisjetili su se prolaznici koji su vidjeli Juliju i Sergeia Skripala. Odmah su pozvali policiju i hitnu pomoć i kako su rekli, nisu se ni trudili pomoći im, jer su vidjeli da ne mogu s njima uopće komunicirati.

Bila je to sretna okolnost, jer je kasnije prvi k njima pristupio policajac koji je također završio u bolnici i stanje u kojem je bio nekoliko dana opisao je kao 'nadnaravno'. 

Policija je utvrdila da je otrov bio podmetnut u Julijinu prtljagu s kojom je doputovala iz Moskve dan ranije ali ne znaju je li njimbe bila natopljena njezina odjeća ili se nalazio u njezinoj šminki ili pak u poklonu koji je otvorila u očevoj kući.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.