Top News
6860 prikaza

Sin Gorana Milića je Plenkijev čovjek - sad mu je i PR

Marko Milić
1/3
Marko Prpić (PIXSELL)
Marko Milić jedan je od najdugovječnijih Plenkijevih suradnika, koji se u HDZ učlanio kada je stranka bila u najvećem padu

Otkako je Sunčana Glavak otišla s mjesta glasnogovornice Vlade, povlače se brojna imena o njenom mogućem nasljedniku, a kako je Express pisao još u lipnju, najveće šanse ima Marko Milić, sin novinara Gorana Milića..

Sin slavnog novinara Gorana Milića završava studij prava i poznat je kao jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića. Učlanio se, naime, s 18 godina u HDZ, i to 2011., godine, u trenutku kad se znalo da ta stranka, obilježena aferama bivšeg šefa Ive Sanadera, silazi s vlasti.

"Nisam gledao nikakvu korist, u pitanju su bili svjetonazorski razlozi, a ne interesi. Tata se tada složio s mojom odlukom, iako je bilo nekih njegovih prijatelja kojima moj izbor nije bio jasan. No nije se protivio", ispričao je prije nekog vremena za Express Marko Milić.

Marko Milić i Andrej Plenković | Author: privatni album privatni album
Istaknuo je kako njegovo učlanjenje u stranku nema veze s Plenkovićem, kojega je upoznao kad je današnji šef HDZ-a postao saborski zastupnik tijekom mandata Kukuriku koalicije.

Tad se prijavio za volontiranje u Hrvatskom saboru, a najviše mu je nekako odgovarao politički profil Andreja Plenkovića. 

Naime, imao je iste interese poput svog šefa, upisao je Pravni fakultet, učio francuski jezik, a i odgovarala mu je politika koju je Plenković zastupao.

Ivo Stier i Andrej Plenković Suprotnosti Top News Razlaz: Stier i Plenki službeno su bivši prijatelji

"Pitao sam ga tad bih li mogao volontirati za njega, a on je tad odabrao sedam-osam mladih, među kojima sam i ja bio, da mu pomažu u radu u Saboru. Zapravo s Andrejem surađujem od samih njegovih početaka i doista sam puno naučio. Vjeujte mi, Andrej gleda daleko u budućnost i od nas mladih želi stvoriti jednu generaciju novih političara, obrazovanih, iskusnih koji se jednog dana mogu baviti i europskom politikom. Uložio je nesebično u nas svoje znanje i trud jer jako polaže u mlade ljude", kazao je Milić dodajući da Plenković gaji veliko povjerenje u mlade, o kojima vodi iznimnu brigu jer želi da Hrvatska te HDZ u budućnosti imaju odgovorne i obrazovane političare. 

Tako, primjerice, kao zastupnik u EU parlamentu je imao asistente u svim županijama, kojima je dana prilika da nauče posao.

"Nakon volontiranja u Hrvatskom saboru, odlučio je, kad je postao zastupnik u EU parlamentu, uzeti me za svog asistenta u Hrvatskoj. Tijesno smo surađivali kako tad, tako i sad, kad je postao šef HDZ-a", rekao je Milić, koji se ne voli isticati, ali sugovornici iz središnjice s Trga žrtava fašizma kažu da je zaista riječ o suradniku kojem Plenković najviše vjeruje te se često s njim i savjetuje. 

Milića nikada nisu zanimale funkcije u stranci nego je upijao iskustvo i znanje iz prve ruke. 

Plenković mu je znao davati odgovorne zadatke, poput pisanja i pripreme govora, organiziranja medijskih nastupa, a čak su i u suparničkoj stranci, SDP-u, oni koji se bave europskom politikom morali priznati da je Plenković najviše od svih zastupnika radio na odgoju mladih kako bi se jednog dana oni mogli odgovorno baviti politikom, kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini.

Andrej Plenković Ressler prvi Top News Jednim potezom Plenki otkriva što misli o Vasi i Stieru

Inače, prije samog Plenkovića, Goran Milić radio je na širenju znanja i odbacivanju predrasuda tijekom formativne dobi svog sina Marka.

"Kad je tad radio putopise za HTV, ja sam dva-tri ljeta išao s njim. Tata je moja putovanja financirao o svom trošku, vjerujući da tako ulaže u mene. U dobi od dvanaest, trinaest godina vidio sam svijeta i zaista odbacio sve predrasude", rekao je Milić, koji će nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima ostati uz Plenkovića.

Priče da bi Milić mogao postati glasnogovornik Vlade podgrijavala je i činjenica da je on jedan od rijetkih Plenkovićevih savjetnika koji ne obnaša nikakvu funkciju ni u stranci ni u vladi. Marijana Balić, Tena Mišetić, Miroslav Smetiško i Karlo Ressler bili su Plenkijevi savjetnici i ovih dana obnašaju odgovorne dužnosti. Karlo je sastavio novi statut HDZ-a, Marijana je zasjela u saborsku fotelju umjesto Ivana Penave, Tena je zamjenica predstojnika Plenkovićeva ureda, a Miroslav sjedi u Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ichiban 13:53 12.Lipanj 2018.

    pa di je propuh od Macana?