Top News
32752 prikaza

Šešeljevci je zovu 'ustaškom kurvom': Ne bojim se!

Aleksandra Jerkov i Vojislav Šešelj
Srđan Ilić/Pixsell/Medija Centar Beograd
Aleksandra Jerkov je zastupnica u Narodnoj skupštini Srbije i ne odustaje od traženja da Šešelju oduzmu mandat

Dobacivanja, vrijeđanja i prijetnje, sve to je na jučerašnjoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srbije doživjela zastupnica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, i to od strane zastupnika Srpske radikalne i Srpske narodne stranke. Zastupnicima je posebno smetalo što je Jerkov, tijekom 'aktualnog sata' upitala kada će se Vojislavu Šešelju ukinuti zastupnički mandat.

Šešelj je prošlog tjedna u Hagu osuđen za ratni zločin na kaznu zatvora od deset godina, i po srpskom zakonu, zbog kazne zatvora dužeg od šest mjeseci, više ne bi mogao obavljati svoju zastupničku dužnost. I tu su krenule uvrede.

Kolaž AMT i Šešelj Iz Beograda Top News "Morali smo otići, dostojanstvo Sabora je iznad svega"

"Dok sam to govorila ja sam već tada doživjela jednu salvu uvreda kako od poslanika Srpske radikalne stranke tako i od poslanika Srpske napredne stranke koji su u tom trenutku čak bili i glasniji od radikala u vrijeđanju mene. I nakon toga to se u narednim satima još i pogoršalo. Kakvim su me sve pogrdnim imenima nazivali, ustaška k... Da sam spodoba, da će mi razbiti njušku, da ću sama razbiti njušku u narednim danima ne bude li se pripazila", rekla je Jerkov u razgovoru za Express.hr.

Postavila je dva zastupnička pitanja koja su posebno 'oneraspoložila' zastupnike koji su Šešelja podržavali i za vrijeme 90-ih, pa tako i sada, kako nam je naglasila sama Jerkov. Njezino prvo pitanje bilo kada će se Vojislavu Šešelju oduzeti zastupnički mandat. Do sada takva odluka nije donesena, niti je bilo ikakvih razgovora o tome. 

"Odgovor nisam dobila, no on je sasvim jasan. Kolege iz vlasti su mi dok sam govorila, a među njima i visoki dužnosnici Srpske napredne stranke, dobacivali  da nema nikakvih ratnih zločina, da nitko nije protjeran, da je za jednu Srpkinju sramota što govori takve stvari. Takav sam odgovor dobila", naglasila je. 

Aleksandra Jerkov, | Author: Demokratska stranka (DS)/ CC BY 2.0 Demokratska stranka (DS)/ CC BY 2.0

Svoje drugo pitanje postavila je predsjednici Narodne Skupštine Republike Srbije Maji Gojković, jer ju je zanimalo kako će skupština zaštiti svog zastupnika Tomislava Žigmanova, koji pripada hrvatskoj nacionalnoj manjini u skupštini. Naime, kako nam kaže Jerkov, Šešelj je rekao kako "jedva čeka da ponovi svoje ratne zločine i da će krenuti upravo od Žigmana".

Ni na to pitanje zastupnica Jerkov nije dobila odgovor. Uvrede su se nastavile i dalje, a kako ona nije reagirala, zastupnici su prolazili pored nje i dobacivali joj pogrdne riječi. Ubrzo su sjeli pored nje i opkolili ju u skupštinskim klupama. 

"Sjeli su na mjesta gdje inače sjede opozicioni poslanici, moje stranačke kolege, i cijelo vrijeme su me vrijeđali. Kada sam napustila salu i vratila se vidjela sam da su mi te uvrede ispisane i na papirima koji su mi bili na klupi.  To je bilo njihovo skandalozno ponašanje i potpuni izostanak reakcije bilo koga iz vlasti, predsjedavajućeg i predsjednice skupštine i svih onih koji su to vidjeli i čuli jer su morali vidjeti i čuti što se događa", naglasila je. 

Vojislav Šešelj KRIV JE Top News Šešelj ostaje na slobodi - Kaznu je već odslužio

Zastupnici nikakve sankcije nisu dobili, pa čak ni opomenu, a nisu ni zamoljeni da napuste sjednicu. Kaže Jerkov, kako ju to ni ne čudi s obzirom na snagu koju Šešelj i dalje ima u Srbiji. 

"Očekujem od Narodne skupštine da mi osigura uvjete u kojima mogu raditi. Ne očekujem, iako bi trebali, reakciju i tužilaštva budući da se radi o govoru mržnje, što je jasno kao dan, a u slučaju Tomislava Žigmanova bilo je riječ i o vrlo jasnim prijetnjama, i to od čovjeka koji je osuđen za ratne zločine. Ne očekujem da će državni organi reagirati. Moj je posao da se tamo borim, vidjet ću kako će biti dalje", naglasila je.

Danas kad smo se čuli zastupnica je bila na svom radnom mjestu u skupštini, i kako nam je rekla na početku radnog dana nije bilo nikakvih problema. Šešelj danas nije bio na sjednici, a jučer je bio samo na početnom dijelu. Sjednicu je napustio netom prije nego što je postavila pitanja. Preko medija je pak poručio "da će ju nastaviti proganjati i dalje".

"Nije me strah. Mislim da je tu najmanji problem da li se ja bojim. Vjerujem da se naši građani hrvatske nacionalnosti boje kada čuju da netko, tko je osuđen za ratne zločine, govori da jedva čeka da ih ponovi. I kada čuju da planiraju posjetiti Hrtkovce. Najmanji je problem moj strah, puno je veći problem da li naši građani strahuju", naglasila je.

Vojislav Šešelj | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Tijekom sjednice, kako nam je ispričala Jerkov, zastupnik Aleksandar Martinović, predsjednik odbora koji bi trebao pokrenuti procedura za smjenu Šešelja, rekao je kako u Hrtkovcima nitko nije protjerivao Hrvate, "da ni jedan Hrvat nije ubijen, da su to sve izmišljotine".

"U svojim skupštinskim govorima Martinović je rekao kako je to naprosto bila razmjena nekretnina i to ona koja je išla na štetu srpskog stanovništva. Između ostalog dok su sjedili oko mene, zastupnici Srpske radikalne stranke pričali su da će 6. svibnja ponovno ići u Hrtkovce kako bi vidjeli je li tamo netko ostao, mislim da je izraz koji su upotrebili bio da li je još poslao selo da se odradi. Govorili su kako će vratiti ime tog sela na Srbislavci a potom u Vojislavci", rekla je. 

Kako kaže nikakve reakcije nije bilo, ni na njezine uvrede pa ni na ove komentare. 

Vojislav Šešelj Zabranjeno pitanje Life "Šešelja su silovali u zatvoru i zvali su ga Balerina"

"Takvi su oni, a i oni koji ih podržavaju. Oni su njega podržavali i kada je mnogo gore stvari radio, kada je zaista protjerivao ljude, kad je huškao na nas, kad je regrutirao, kad je stvarao paravojne formacije. Za sve to vrijeme su ga podržavali. Ja zaista ne očekujem od Maje Gojković da ga ne podržava i sada. Zbog čega ne bi? Pa ona je bila jedna od njegovih prvih savjetnika 90-ih", naglasila je. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 13:18 19.Travanj 2018.

    Izgleda da šešelja još uvijek boli anus pa je zato toliko isfrustriran.

  • nelson 09:46 19.Travanj 2018.

    provokator