Top News
11132 prikaza

Šešeljeva hobotnica - Oni čuvaju zločinca od svake kazne

Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Usprkos pravomoćnoj presudi, brojnim kršenjima zakona, zločincu se neće dogoditi ništa

Hrvatska delegacija na čelu s predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem jučer je napustila Beograd nakon divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Iako zapravo nitko nije vidio što se točno dogodilo, članovi hrvatske delegacije potvrdili su kako su čuli povike vrijeđanja koje im je Šešelj uputio u Narodnoj Skupštini nakon što je pokušao potrgati hrvatsku zastavu koja se nalazila na ulazu.

Radikali su Šešeljevo djelo priznali u svom službenom priopćenju, a na taj način ga i potvrdili. Ovaj incident narušio je dobre odnose koje su dvije zemlje izgradile u posljednjih nekoliko mjeseci i sada je pravo pitanje kako i kada će se odnosi popraviti.

Popravljanju narušenih diplomatskih odnosa zasigurno bi pomoglo i kažnjavanje Šešelja za incidente koje je počinio u posljednjih nekoliko dana. No kako se čini tu bi moglo biti problema zbog Šešeljeve povezanosti, ne samo sa 'svojim učenikom' predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već i sa ostalim šefovima institucija koje bi trebale kazniti i vrijeđanje i prijetnje koje je izrekao zastupnicima Demokratske stranke Aleksandri Jerkov i Tomislavu Žigmanu.

Aleksandra Jerkov i Vojislav Šešelj Otpor zločincu Top News Šešeljevci je zovu 'ustaškom kurvom': Ne bojim se!

Što se tiče ovog posljednjeg incidenta, vrijeđanja hrvatske delegacije i pokušaja trganja hrvatske zastave, Šešelj bi mogao biti kažnjen, kako pišu srpski mediji, po članku 175. stavku 1. Krivičnog zakona Republike Srbije u kojem stoji: "Tko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom do tri mjeseca".

U zakonu je objašnjeno kako gonjenje po ovom spomenutom stavku pokreće republički javni tužioc, što je u Srbiji Zagorka Dolovac. No hoće li ovaj slučaj uopće doći do njezinog ureda i hoće li se pokrenuti službeni postupak uvelike ovisi i o Aleksandru Martinoviću, predsjedniku Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Današnji 'naprednjak' Martinović svoju je političku karijeru započeo u Šešeljevim radikalima. Jedno vrijeme čak je sjedio i u fotelji potpredsjednika stranke.  Radikale je 2012. godine napušta i otišao u stranku svog prijatelja Vučića. 

Aleksandar Vučić PLAĆENIK Top News Vučićev prijatelj našao se usred Trumpove afere

Upravo odbor na čelu kojeg je Martinović trebao bi donijeti i odluku može li Šešelj, osuđeni ratni zločinac s kaznom od deset godina zatvora, nastaviti biti član Skupštine. Zakon je po tom pitanju jasan, i kaže kako svaki zastupnik s dosuđenom zatvorskom kaznom više od šest mjeseci zatvora ne može biti zastupnikom u skupštini. Martinović zasada nije pokrenuo taj proces, a upravo pitanje zastupnice Jerkov o (ne)pokretanju ovog postupka potaklo je niz uvreda prema njoj od strane radikala, naprednjaka a poslije sjednice i Šešelja samog.

U razgovoru za Express.hr, Jerkov nam je rekla "kako ju ne čudi što se ništa po tom pitanju nije napravilo s obzirom na potporu koju Šešelj i dalje uživa od svojih stranačkih kolega". Martinović je tako, kako kaže Jerkov, u svojim skupštinskim govorima negirao zločine u Hrtkovcima, te rekao kako "u Hrtkovcima nitko nije protjerivao Hrvate, da ni jedan Hrvat nije ubijen, da su to sve izmišljotine".

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 09:47 20.Travanj 2018.

    Jako je jadno za nas Slavene da ne možemo ovakve izdajnike svoga roda jednoglasno osuditi. Širenje mržnje među nama nikome neće donjeti ništa dobroga.

  • Avatar Marina Kovacevic
    freundin 19:21 19.Travanj 2018.

    taj seselj je toliki smrad da je i rak (kojeg je navodno imao) pobjegao od njega :D