Top News
5494 prikaza

"Šešelj je upao na moju predstavu i prekinuo je"

Žarko Laušević i Vojislav Šešelj
1/2
PIXSELL
Žarko Laušević ispričao je kako mu je radikal Vojislav Šešelj divljački prekinuo predstavu i zašto je to bio tragičan dan za njegov budući život

Žarko Laušević, crnogorski glumac, jedan od najseksepilnijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji, kojeg u Hrvatskoj pamte po ulozi u filmu 'Oficir s ružom', ovih je dana u Beogradu promovirao treći nastavak biografske knjige 'Prođe sve, pa i doživotna'. Kao što je poznato, on je veći dio života proveo u izgnanstvu jer je 1993., spletom nesretnih okolnosti, u samoobrani ubio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio. 

Povodom izlaska knjige, gostovao je u televizijskoj emisiji svog prijatelja Ivana Ivanovića i prisjetio se jednog događaja iz 1991. godine, za koji je rekao da je bio 'početak njegove sudbine'. Dogodilo se to tijekom predstave 'Sveti Sava' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Poslije tog incidenta Lauševiću su, kako je rekao, počeli prijetiti, pa je nakon konzultacija s policijom, kupio pištolj i nosio ga uvijek sa sobom, a upravo će zbog tog pištolja tri godine kasnije, postati ubojica.   

Uglavnom, tog svibnja 1991. u Jugoslovenskom dramskom gostovalo je Narodno pozorište iz Zenice s predstavom po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Vladimira Miličina. 

"Kada sam pokušao odigrati u svom matičnom kazalištu tu predstavu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u povijesti jugoslavenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, u društvu popa Žarka Gavrilovića i s njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili izvođenje", opisao je Laušević u jednoj od svojih knjiga. 

Laušević je u emisiji rekao da ne vjeruje da bi predstava danas izazvala takvu reakciju.   

"Ona nije imala u sebi ništa loše, prekinuli su ju ljudi koji nisu bili ni upoznati sa predstavom. To je bilo takozvano botovsko, naručeno prekidanje... Odigrana je prije toga u Novom Sadu i imala 20-minutne ovacije. Tadašnjem državnom vrhu je trebao neki povod. Nije to bilo poželjno u tom trenutku. Moglo je to biti bilo što, samo im je trebao povod", kaže Laušević. 
Videozapisi dijelova tog incidenta su dostupni na YouTubeu zahvaljujući tome što su ga objavili u emisiji 'Utisak nedelje'. 

"Molim vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave", rekao je tada Laušević, kad je krenula salva negodovanja i povika iz publike. 

"Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića ili bilo kojeg drugog sudionika ovdje", rekao je između ostalog.

Vojislav Šešelj Pomahnitali radikal Top News I Srbima prekipjelo: Šešelj mora u zatvor

Kako piše portal 'Nedeljnik', mnogo toga je smetalo onima koji su došli prekinuti predstavu. Između ostalog i to što je Sveti Sava u njoj prije no što je postao monah, vodio ljubav.

Iza ovog incidenta krije se i jedan politički prekid koji je promijenio tadašnju srpsku opoziciju.

Bio je to uvod u raskol 'originalnog' SPO-a i prekid jednog od najpoznatijih političkih kumstava - između Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja. Godinama kasnije, u svojim političkim ispovijestima za 'Nedeljnik', Šešelj i Vuk Drašković su o tom događaju ispričali sasvim različite priče.

"Povod razlaz sa Šešeljom bila je predstava 'Sveti Sava' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. On je smatrao da tekst drame i Žarko Laušević, koji je igrao Svetog Savu, 'zlikovački skrnave lik i djelo najvećeg srpskog sveca', pa su, po njegovoj naredbi, neki mladi i 'žestoki Srbi' upali u kazalište, izvrijeđali glumce i prekinuli predstavu. Osudio sam taj vandalizam, i kao predsjednik SPO i kao književnik", zabilježio je Vuk Drašković u tekstu koji je objavio 'Nedeljnik'. Vojislav Šešelj je u intervjuu pak rekao da se on tamo našao da bi "spriječio veće incidente". Šešelj je tad rekao ovo:

Vojislav Šešelj | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
"Pročitao sam tekst i to je odvratna predstava, ali sam bio protiv toga da se ona ometa. A Vuk je organizirao naše omladince da ometaju predstavu. Pokušao sam  to spriječiti u stanu Branka Vasiljevića koji je tada bio šef mladih radikala, a poslije je otišao kod Đinđića. Predlagao sam da izdamo priopćenje, ali da ne upadamo u kazalište. Nisam ih uspio uvjeriti. Odlučio sam da se bar nađem tamo i spriječim još nešto neplanirano. Imao sam talenta za vođenje mase, to sam usavršio kroz fakultet, radne akcije.

I dogodio se taj prekid predstave, a sa svih strana na nas drvlje i kamenje. Vuk zakazuje konferenciju za tisak u Udruženju književnika i na najgori način napada naše omladince što su to učinili. Ja sam sjedio u publici, odmah sam mu se suprotstavio, napao ga oštro. Pokrenuo sam inicijativu za njegovu smjenu, sastanak smo održali u Nevesinjskoj 18. I on ne dođe. Ali mu neko od prisutnih ostavi uključen telefon tako da je mogao pratiti tijek sastanka. I kad je vidio da su svi protiv njega došao je s Rakitićem, Nebojšom Rončevićem i Bogoljubom Pejčićem. Ali ni to mu nije vrijedilo, izglasali smo njegovo isključenje. Bilo je 9:8.

Vojislav Šešelj Zabranjeno pitanje Life "Šešelja su silovali u zatvoru i zvali su ga Balerina"

Vuk je onda u restoranu Rolex u Zemunu održao neku sjednicu I tamo sve prikazao kao da smo mi isključeni iz stranke. On je oko ponoći obilazio redakcije i dijelio lažno priopćenje da nije uspjela njegova smjena", pričao je Šešelj.

Drašković je opisao njihov razgovor koji uslijedio poslije upada u JDP:

"Rekao sam svom kumu.'Vojo, to je bruka koju nisi smio prirediti', a njemu su po obrazima izašle crvene fleke. Počeo je galamiti:'Đubrad antisrpska! Prikazali su Svetog Savu kao pedera. Kako možeš braniti te zlikovce kad predstavu nisi ni pogledao?'

"Rekao sam mu da ne branim predstavu nego načelo slobode:'Nisam čitao ni tvoje tekstove, pa sam te branio', rekao sam Šešelju koji je nastavio urlati: 'Agenti Vatikana, eto šta su oni! Sad osporavaju i bacaju u blato i Svetog Savu', a kad sam mu na to odgovorio da ga možda osporavanjem dodatno potvrđuju i uzdižu, kao da sam ga zalio kipućom vodom. Počeo mi se unositi u lice:
'Kako potvrđuju, kako uzdižu... kako, reci mi?'

Drašković mu je na to odgovorio:"Friedrich  Nietzsche je cijelog svog života poricao Krista i nije ga porekao. Time ga je potvrdio i uzdigao... Kao žrtva represije, ti ne smiješ poticati represiju."

Vuk Drašković | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
No, Šešelj je nastavio prijetiti:
'Mi ćemo onog pisca drame i onog pedera Žarka Lauševića naučiti pameti', a nakon toga se ustao i otišao iz Kluba književnika. 

Drašković je rekao i da je suštinski spor sa Šešeljom bio mnogo dublji:
"On je govorio: Rat je neizbježan, Jugoslavija se mora raspasti, Srbija se brani u Kninu, pa SPO mora podržavati Slobodana Miloševića. Ja sam govorio: Jugoslaviju moramo braniti, rata ne smije biti, a Knin se brani u Srbiji, pa SPO, zbog svega ovoga, mora srušiti Slobodana Miloševića", rekao je Drašković.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.