Top News
713 prikaza

SDP skuplja poene umjesto da pomaže ženama

Mirando Mrsić i Davor Bernardić
1/6
Marko Lukunić (PIXSELL)
Nakon što je Mirando Mrsić iz Demokrata predstavio prijedlog Zakona o pobačaju, SDP je dva dana kasnije izašao s lošijom verzijom

Kao što je i najavio sredinom siječnja, Mirando Mrsić čelnik Demokrata predstavio je u ponedjeljak 28. siječnja Prijedlog zakona o pobačaju. Samo dva dana kasnije SDP je učinio isto. Umjesto da podrže bivšeg stranačkog kolegu, koji je danas na čelu Demokrata, odlučili su izaći sa svojom verzijom, pa će tako u saborsku proceduru, umjesto jednog ići dva prijedloga zakona koji je od iznimne važnosti za prava žena u Hrvatskoj. I dok su Demokrati svoj Prijedlog zakona izvjesili još 16. siječnja na svojoj web stranici, SDP to još nije učinio. 

Kako kaže Mirando Mrsić, inače i sam vrhunski hematolog, u njegovoj su stranci na ovom dokumentu angažirali domaće i inozemne stručnjake koji su radili dva mjeseca, kako bi ga uskladili s naprednim zakonima u zemljama EU.

"Pripremili smo prijedlog koji na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbor i pozivamo sve stranke, uključujući i SDP i vladajuću koaliciju da pokažu razum i da ga podrže. U našem Prijedlogu ističemo da žena ima pravo odlučiti o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, da ima pravo na besplatan prekid u svim bolničkim ustanovama, te da o tome može samostalno odlučiti bez zadiranja u njezinu privatnost, i bez obaveza dodatnih savjetovanja. To znači da nema razgovora s psiholozima ili duhovnjacima, nego je dovoljan razgovor samo s ginekologom", kaže Mrsić.

Mirando Mrsić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Mrsić kaže da Demokrati u novi Zakon o pobačaju žele ugraditi i pravo žena na bezbolan kirurški prekid trudnoće, ali i sve moderniji medikamentozni prekid trudnoće. Također smatra iznimno važnim riješiti pitanje liječničkog priziva savjesti:

"Žena ima pravo na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti. Posljednjih godina liječnici su zbog naglog iskazivanja priziva savjesti doveli do toga da se ovaj medicinski zahvat ne može obavljati u nekim bolnicama poput Svetog Duha. Mi smo to jednostavno riješili zakonom – da je svaka bolnica koja ima ginekološki odjel, obavezna ženama omogućiti da ostvare svoje pravo. To znači da, ako imaju liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti, ustanova je dužna zaposliti liječnike koji nemaju priziv savjesti. Ukoliko to ne učine, zapriječena je visoka kazna."

Da bi prijedlog Zakona predali u hitnu saborsku proceduru, Mrsić i Demokrati su prikupili 40 potpisa,  a dobili su ih i od 20tak kolega iz SDP-a, zatim od zastupnika HSU-a, HSS-a, IDS-a, i SDSS-a. Potpisao je i potpredsjednik Sabora Furio Radin, Mario Habek iz HNSa, nezavisni zastupnici Zdravko Ronko, Vlaho Orepić, Bojan Glavašević, Tomislav Žagar, te Ivan Lovrinović iz Stranke Pokrenimo Hrvatsku i Ivana Nincević Lesardić iz MOSTa.

Bolnica Sveti Duh #PrekinimoŠutnju Top News Pobuna! Hrvatice opisuju koje im užase čine u bolnicama

"Očekujem da bi se do idućeg tjedna naš Prijedlog trebao naći na glasovanju za uvrštavanje na dnevni red za saborsku raspravu. O predsjedniku Sabora ovisi kad će se raspravljati o ovom prijedlogu, no mislim da bi vladajućima bilo bolje da pokažu razum i da to raspravimo što prije", kaže Mirando Mrsić koji je pozvao čelnika SDP-a Davora Bernardića i njegovu stranku da mu se pridruže oko obrane ovog zakona u Saboru.

"Nadam se da će biti razuma u SDP-u i da bi bilo dobro da zajedno branimo ovaj zakon u Saboru zajedno s amsterdamskom koalicijom, i zorno pokažemo da u Hrvatskoj treba stvoriti jedan centristički lijevi blok koji će se suprotstaviti HDZ-u i ovoj puzajućoj konzervativnoj revoluciji i populizmu koji širi Živi zid", govori Mrsić, čiji Prijedlog Zakona vrlo opširno i studiozno objašnjava zašto je potreban novi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece ili kolokvijalno nazvan Zakon o pobačaju.

SDP-ovu verziju Zakona predstavila je u srijedu, 30. siječnja Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena. Na pitanje kad je SDP počeo pripremati Prijedlog, Sporiš je odgovorila:

"S konkretnom izradom Prijedloga zakona započeli smo prije gotovo mjesec dana. Prijedlog zakona s komparativnom analizom drugih zemalja, koju smo izložili u nenormativnom dijelu, kao i normativni okvir ne možete napisati preko noći. No, i puno prije početka rada javno smo iznijeli smjernice i načela na kojima inzistiramo. Dakle, davno prije očitovali smo se da dostupnost zahvata mora biti i geografska i fizička, pri čemu smo ciljali na obvezu rješavanja pitanja priziva savjesti i nedostupnosti ginekologa koji taj zahvat izvode u pojedinim bolnicama. Također, iznijeli smo i svoj stav kako i pobačaj i kontracepcija moraju biti besplatni za korisnice."

Sporiš kaže i da je vidjela Prijedlog zakona koji su napisali Mrsićevi Demokrati:

"Pažljivo sam ga pročitala i radi se o prijedlogu sličnom našemu. Jedno od područja u kojem se, primjerice, razilazimo je što mi u našem prijedlogu ne ograničavamo dob nakon koje osoba može zatražiti sterilizaciju, dok Demokrati postavljaju dob od 35 godina kao dob nakon koje se osoba može podvrgnuti sterilizaciji. To je bio upravo prijedlog pojedinih članica Foruma žena SDP-a koji su argumentirale stavom da bi svaka punoljetna žena imala pravo donijeti takvu odluku bez da se itko drugi rukovodi time kada se smanjuje njezin fertilni potencijal.

Davor Bernardić | Author:
Prijedlog Demokrata smo pozdravili jer smatramo da je baza ovoga zakona sloboda žene da odlučuje o svome tijelu i o tome koliko će djece imati. No, u mnogim dijelovima nudimo ista zakonska rješenja i očito je da smo u želji da riješimo ovu materiju, nezavisno jedni od drugih, prezentirali ista ili slična stajališta. Javna rasprava o SDP-ovom prijedlogu traje, otvoreni smo za konstruktivne prijedloge i moguća poboljšanja teksta. Po dovršetku rasprave izradit ćemo konačnu verziju koju će podržavati Klub zastupnika SDP-a i naši stranački savjeti."

Kako kaže, SDP-ovu verziju izradio je uži stranački tim u suradnji s pojedinim članicama stranke koje nisu javno istaknute, a njihova imena, kako je rekla Sporiš, ne želi dati u javnost zbog poslova na kojima rade. Na pitanje kako tumači činjenicu da pojedina poglavlja SDP-ovog prijedloga imaju identičan naslov kao i poglavlja u Mrsićevom Prijedlogu, Sporiš kaže:

"Naslov poglavlja u svakom, pa i ovom zakonu, predstavlja ono o čemu se u poglavlju radi. A materija zakona je na neki način zadana jer su područja koja mora obuhvaćati istovjetna. Zato vam naslov poglavlja ne dopušta osobitu kreativnost u formulaciji. Ako, pak, uđete u sam tekst odredbi, vidjet ćete da se ne radi o kopiji teksta odredbi."

Na pitanje postoji li mogućnost da se SDP pridruži Mrsićevim Demokratima u stvaranju zajedničkog dokumenta, Sporiš kaže:

Žena u bolnici - ilustracija pobačaja Ilegalno i opasno Life Strahuju da će se žene vratiti pobačajima žičanom vješalicom

"Očito je da na sličan način razmišljamo. I to je dobro. Bilo bi još bolje da se kritična masa istomišljenka u Saboru poveća. Pozivamo stranku Demokrati da nam se po ovom pitanju pridruži i iz dva slična dokumenta možemo napraviti jedan zajednički. Bilo bi neproduktivno inzistirati na izboru "ili naš ili vaš" jer razloga za nadmetanje nema. U krajnjem interesu je dobrobit građanki i građana. Kao stranka s većom parlamentarnom snagom nudimo suradnju Demokratima, neka nam se pridruže u izradi ovog propisa."

No, problem je u tome što je dokument koji su objavili Demokrati, dovršena verzija koja sistematičnije tretira problem i - u konačnici - izašli su u javnost prvi. Mirando Mrsić o tome kaže:

"Ja sam jasno pozvao SDP da sjednemo zajedno za stol i da možemo zajedno stajati iza ovog našeg Prijedloga zakona, kojeg su već podržali klubovi amsterdamske koalicije, Klub Nezavisnih zastupnika, jer je on već ušao u saborsku proceduru. Žao mi je što nas nisu kontaktirali prije no što su izašli sa svojim dokumentom. Osobno, u SDP-ovom prijedlogu smeta me što za prekid trudnoće kod privatnika predviđaju plaćanje, što odudara od socijaldemokratskih principa i modela javnog zdravstva. Smatram da lijekovi i zahvati moraju biti na teret HZZO-a, i da osoba, koja želi taj zahvat, mora ga obaviti besplatno i on mora biti svim ženama jednako dostupan. No, ponavljam još jednom, sjedimo za stol i dogovorimo se, ne samo SDP već i sve ostale stranke u Saboru kojima je stalo do prava žena na izbor. Idemo stvoriti jaki progresivni blok u Saboru i pokazati snagu."

Molitvena inicijativa | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL

O Zakonu o pobačaju u Hrvatskoj se raspravlja već više od 20 godina. Naime, još 1997. godine tadašnji saborski zastupnik Anto Đapić zdušno se zalagao za potpunu zabranu pobačaja, a njegovi istomišljenici danas su glasniji nego ikad. Umjesto da pobačaj bude medicinsko pitanje, on je postao svjetonazorsko pitanje kojim se u 21. stoljeću ženama u Hrvatskoj uskraćuje pravo da samostalno odlučuju, pa je danas pobačaj teže obaviti nego li prije nekoliko desetljeća. Cijena mu varira od 2.000 do 4.000 kuna, a žene koje se i odluče na ovaj korak ispred bolnica, dočekuju molitvene inicijative.

Odluka Ustavnog suda od 21. veljače 2017. je da Vlada mora u roku od dvije godine donijeti novi zakon, budući da važeći datira iz 1978. godine. Ustavni sud je jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti ali da se Zakon mora osuvremeniti terminološki i sadržajno. To je i bio motiv Demokrata da prionu u izradu cjelovitog Prijedloga, a Mirando Mrsić kaže:

Željka Markić i Neil Datta NEIL DATTA Top News "Markić je povezana s ljudima koji zatiru ljudska prava"

"Smatramo nedopustivim da Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i očito je da neće u zadanom roku pripremiti novi zakon bez zadiranja u pravo žene na izbor i bez ideoloških ograničenja. Odluka Ustavnog suda se mora poštovati, pravo žene na izbor se mora poštovati, i unaprijediti u odnosu na stari zakon. Mi smo zimsku stanku iskoristili da okupimo stručnjake i usporedimo uzuse i praksu u zemljama EU. Pripremili smo prijedlog zakona, a objašnjenja i isprike ministra Kujundžića su sramotne jer ne poštuju žene, a ni institucije ove države. Dokazali smo da nema potrebe za nekakvim velikim povjerenstvima o kojima priča Kujundžić jer ova Vlada želi donošenje novog Zakona o pobačaju odgoditi iza izbora. Vidjeli ste kako je premijer Plenković prošao kao bos po trnju oko Istanbulske konvencije, a zakon o pobačaju je mnogo veći zalogaj."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 16:57 02.Veljača 2019.

    hdz opet plače

  • vjaceslav 16:47 02.Veljača 2019.

    iz članka - "Zakon o prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece" nazivaju "Zakon o pobačaju"!!!! - nema tu upitnika, sve je rečeno. pobacite svoju djecu jer zakon je na vašoj strani!