Top News
5208 prikaza

SDP-ovcima puna kapa Bere: "Odlazi, nesposoban si!"

Davor Bernardić
Zarko Basic (PIXSELL)
Već dulje vrijeme kruže glasine da se šefu SDP-a ozbiljno trese stolac, a sada neki zastupnici izlaze i u javnost.

Odstupi ili ćemo te maknuti, otprilike je sukus posljednjih izjava koje dolaze iz vrha lokalnih ogranaka Socijal-demokratske partije Hrvatske, usmjerenih njihovom šefu Davoru Bernardiću. Iako je Bero izabran s dvije trećine glasova na nedavnim unutarstranačkim izborima, nije uradio ništa kako bi popravio trend pada rejtinga najveće opozicijske stranke. Točno je da je on uradio puno toga, ali ništa od toga nije popravilo rejting SDP-u.

– Potrebne su nam promjene – i to hitno! Puno je toga rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada s članovima. Ništa od toga, na žalost, nije učinjeno. I ovi su rezultati posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. “Honeymoon is over” od vodstva se traže rezultati! SDP” – objavio je Mirando Mrsić na svom Facebook profilu. Brzo je stigla reakcija SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića koji je, također na Facebooku, apelirao na smirivanje ambicija i usmjeravanje energije da SDP u drugom krugu pobijedi što je moguće više.

Davor Bernardić i Ranko Ostojić Ekskluzivno Top News Bero kontra Zokija: Naslijeđeni dugovi, rasulo u stranci...

– Od džentlmena se očekuje džentlmenski postupak. Ali do Bernardića ništa ne dopire. Umjesto da se povuče, on je uvjeren da je SDP dobro prošao na lokalnim izborima i govori da je spreman preuzeti odgovornost za bolju Hrvatsku. Potpuno ludilo – kaže izvor Večernjaka iz same stranke.

Danas je reagirao još jedan istaknuti SDP-ovac.

SDP-ov župan Željko Kolar poručio je stranačkim kolegama koji negoduju zbog rezultata izbora da bi im jedina tema do završetka drugog kruga trebala biti kako pomoći onima koji su još u utrci. SDP naime ima 68 kandidata koji su ušli u drugi krug, a Kolar se na presici s koje je poslao poruku stranačkim kolegama spomenuo i Davora Bernardića.

"Zbog svega što se događa u stranci posljednjih dana tražim od kolegica i kolega, članova Predsjedništva, Glavnog odbora i kluba zastupnika, da jedine političke teme koje komentiraju do kraja drugog kruga budu lokalni izbori. I da svoje slobodno vrijeme kojeg neki očito imaju usmjere na pomoć kolegama i kolegicama na terenu. I tako će dati doprinos jačanju stranke i ukupnom uspjehu SDP-a na izbborima", poručio je Kolar kolegama SDP-ovcima. 

Na pitanje gdje je Davor Bernardić, koji u javnosti nije istupao od izborne noći, Kolar je odgovorio kako je "nekada manje više".

Nakon katastrofalnog neuspjeha SDP-a na uzastopnim parlamentarnim izborima, Zoran Milanović je sam odstupio i bilo je samo pitanje tko će se usuditi preuzeti stranku u tako teškoj situaciji. Kao šef najvećeg lokalnog ogranka, Bernardić se na prvi pogled činio logičnim izborom. Vodio je zagrebački SDP koji je imao zavidan broj zastupnika u gradskoj skupštini i činilo se da bi nešto slično mogao uraditi i na državnoj razini.

Kolaž Bandić i Čehok | Author: PIXSELL PIXSELL

Lokalni izbori trebali su biti prvi test kojeg je SDP morao položiti odličnim. Kad se slegla prašina, a u pozadini uspjeha Milana Bandića, Željka Keruma i Ivana Čehoka, postalo je očito da socijaldemokrati nisu ostvarili uspjeh kojem su se nadali. Istini za volju, neke pobjede jesu donijeli, ali činjenica je da su, primjerice, u Dubrovniku i Varaždinu doista poraženi. Kako drukčije opisati činjenicu da je kandidat varaždinske ljevice Alen Kišić osvojio tek 22% glasova, dok je Čehok osvojio više od 40, usprkos optužbama za korupciju teškima pedeset milijuna kuna.

Bernardićevi gafovi počeli su gotovo odmah nakon izbora. Sjetimo se kako je početkom ove godine, Express došao u posjed cjelovitog dokumenta koji je  predsjednik SDP-a, uputio Andreju Plenkoviću uoči božićnih i novogodišnjih blagdana! U pismu Bernardić iznosi deset glavnih zahtjeva ili, bolje reći, savjeta o potezima koje bi trebala vući Plenkovićeva vlada, ali ga i poziva da početkom ove godine pronađe termin za zajednički sastanak! Na tom sastanku, napisao je Bernardić Plenkoviću, dvojica lidera najvećih stranka razmijenili bi mišljenja o ključnim temama za Hrvatsku. Sam Bernardić je u pismu, vrlo jednostavnom i jasno artikuliranom, otvorio desetak tema o kojima, smatra on, treba konstruktivno razgovarati, te poručio da ne trebaju više biti samo “politički suparnici”.

Zasjedanje Sabora Prodaju maglu Top News Sve ih je strah izbora da ne popuše fotelje

Predložio je u jednom trenutku i da predsjednica imenuje tri ministra u vladi. Kad su promatrači podigli svoje vilice s poda, uslijedila je prava nevjerica. Kako je to napisao kolega Boris Rašeta: "Dati Kolindi Grabar Kitarović ovlast da imenuje tri ministra bila bi havarija svemirskih razmjera. Predsjednica se u politici snalazi otprilike jednako toliko koliko i on. Nije ispunila ni jedno izborno obećanje, iz svake rutinske zgode u stanju je napraviti skandal, u dvije godine nije povukla ni jedan zapažen potez, postala je predestinirani glavni lik satiričkih portala - a Bernardić bi joj širio ovlasti?" Kad je Plenković, tik pred lokalne izbore, donio politički volej oporbi u obliku Zdravka Marića i lex Agrokor, Bernardić se doista nemušto fotografirao s Kraševim čokoladama. 

Da ste ikome prije dvije godine govorili da će HNS-ov Ivan Vrdoljak biti vođa opozicije, a Gordan Maras najagresivniji i jedan od najlucidnijih SDP-ovaca, spremno bi vam kupili kartu za Vrapče ili Popovaču.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.