Top News
1598 prikaza

SDP mu ne treba - ima unosne poslove od Kosova do Baltika

Siniša Varga
Patrik Macek (PIXSELL)
Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravstva napustio je stranku, a kaže da ga ne brine što ga je Mirela Holy prijavila Povjerenstvu za sukob interesa

Siniša Varga je napustio SDP i sad se svi pitaju kako će nastaviti svoju karijeru. Mnogi naši političari ne znaju raditi ništa drugo, ali bivši ministar zdravlja se ne brine. Osim njegova redovitog liječničkog posla, bavi se i savjetovanjem.

"Trenutačno sam jedan od stručnjaka angažiran od strane Semelweiss University na projektu Europske komisije na edukaciji rukovodstva Ministarstva zdravlja i državnih agencija za provođenje reformi sustava zdravstva u Latviji", rekao je Varga u razgovoru za Express.

Bolnica Novi zakon Top News "Varga obmanjuje. Laž je da će privatno zdravstvno biti jefinije"

"Znam zašto vas to zanima, znam i da me Mirela Holy prijavila Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, ali ja se ne brinem", govori Varga.

Naime, on je još kao saborski zastupnik tražio od Povjerenstva, tad pod palicom Dalije Orešković, mišljenje smije li dobiti honorar za sudjelovanje na jednom znanstvenom skupu, što mu je Povjerenstvo i odobrilo. Prema odluci Povjerenstva od 28. studenog 2016. godine, zastupnici smiju predavati, baviti se sportom i sličnim aktivnostima.

Dužnosnik je dužan prihode i ostvarene naknade prijaviti u imovinskoj kartici, i to je otprilike to što se Povjerenstva tiče. Oko dvije godine je Varga, što je i sam rekao, savjetovao kosovsko ministarstvo zdravlja u projektu pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Siniša Varga | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Najmlađa europska država pokušava uspostaviti zdravstveni fond sličan Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Varga im je prenio hrvatska iskustva sa sličnim stvarima. Sudeći prema dostupnim imovinskim karticama, Varga je redovito prijavljivao svoje zarade. Recimo, 2015. je prijavio četrdesetak tisuća kuna prihoda od edukacijske djelatnosti za prethodnu godinu.

U istoj kartici je prijavio i 30.000 kuna subvencije Fonda za zaštitu okoliša, a nije preskočio prijaviti ni 176 kuna i 55 lipa koje je dobio od jedne edukacije. Čini se da se njemu neće dogoditi situacija Anke Mrak Taritaš koja nije upisala četrdesetak tisuća kuna dobivenih jer je četiri godine bila predsjednica ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.