Top News
1268 prikaza

SDP je kao pjetlić na vjetru - sad su protiv svog zakona

SDP potpisuje peticiju protiv rada do 67. godine života
1/5
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Rekord u premišljanju SDP-ovci su oborili u veljači 2015. godine, kad su u četiri dana pet puta promijenili mišljenje.

Pozivam sve hrvatske građane da potpišu inicijativu '67 je previše' i usprotive se ovom prijedlogu mirovinske reforme da građani rade duže, u mirovini primaju manju mirovinu i žive još teže. To je nešto što je nedopustivo, jer se mirovina u odnosu na plaću smanjuje, pogotovo rapidno zadnje tri godine, i s ovim ritmom za 10 godina ona će iznositi tek četvrtinu plaće", rekao je Bernardić novinarima nakon što je, zajedno sa stranačkom delegacijom, potpisom podržao tu referendumsku inicijativu triju sindikalnih središnjica, piše Hina.

Upozorio je kako umirovljenici sve teže žive i prisiljeni su zbog toga raditi i na crno pomoćne poslove kako bi preživjeli. Također, kazao je, zbog lošije prehrane stagnira i životni vijek građana u zemlji. "Nema nikakvog razloga da se radi do 67 godina", naglasio je dodavši kako je o tom pitanju izostao socijalni dijalog Vlade i sindikata.

Gordan Maras Gordanov cjenik Top News Za Marasa jedan glas vrijedi kao jedan blender i malo voća

Smatra da je SDP pogriješio 2013. godine

Na novinarski upit kako to da dob od 67 godina nije bila prevelika dob za SDP kada je 2013. glasovao za taj prijedlog zakona, Bernardić je odgovorio da su tada okolnosti bile nešto drugačije i životni vijek se povećavao. "Osobno mislim da smo pogriješili s tom odlukom. No, ta odluka je bitno drugačija od ove koja je danas. Tada je to vrijedilo za 2038. a danas je dob za umirovljene sa 67 godina tu 'na vratima'. Ako je čovjek nezaposlen i čeka do 67. godine, još ga se dodatno penalizira", rekao je za Hinu.

SDP potpisuje peticiju protiv rada do 67. godine života | Author: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Podsjetivši kako nakon što je izglasan SDP-ov prijedlog nije bilo sindikalnog referenduma, predsjednik SDP-a ocijenio je da je sadašnji vladin prijedlog duboko nepravedan, To je, smatra Bernardić, najbolje potvrdio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekavši da bi provedba referenduma koštala državu 45 milijardi kuna.

"Tako je direktno potvrdio da je tih 45 milijardi kuna uzeo radnicima ove zemlje. Mirovina nije milostinja, ona je pravo na minuli rad. SDP će inzistirati za provedbi svog plana za povećanje mirovina jer umirovljenici zaslužuju živjeti kao drugi građani EU", poručio je.

Predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, nakon potpisa referendumske inicijative, rekao je da u zadnjih pet godina hrvatski građani žive kraće nego je to bilo prije pet godina te sve što sadašnja Vlada premijera Andreja Plenkovića radi - radi u krivom smjeru. Izrazio je i uvjerenje da će se prikupiti i duplo veći broj potpisa od potrebnih za tu referendumsku inicijativu, jer je to jedan od načina da građani pokažu svoj otpor "neradu i bahatom ponašanju HDZ-ove vlade", prenosi Hina.

Davor Bernardić Izdajice, raus! Top News Bero u paranoji od petokolonaša u redovima SDP-a

Upitan koja je razlika između SDP-ova prijedloga za povećanje dobi za odlazak u mirovinu iz 2013. i sadašnjeg, Maras je odgovorio kako je ključna razlika što sada građani žive dvije godine kraće nego 2013., a zdravstvo je lošije nego je bilo tada.

Član SDP-ova Predsjedništva Predrag Fred Matić je na to pitanje odgovorio kako su očekivali da će do 2038. godine porasti i životni vijek građana.

Nije ovo prvi put da SDP mijenja mišljenje. Rekord u premišljanju oborili su 2015. godine. SDP-ovi zastupnici su se na sjednici Odbora za Ustav protivili prijedlozima da se zabrani kandidiranje pravomoćno osuđenima za najteža i koruptivna kaznena djela, a naročito ideji da se zabrana proširi i na one protiv kojih je podignuta optužnica, tumačeći da bi takvo rješenje bilo protuustavno, pisala je tad Hina.

Samo nekoliko sati kasnije najavili su da će ipak prihvatiti ograničenja te da će u tekst ući odredba po kojoj će se kandidiranje zabraniti pravomoćno osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci, ali i onima s potvrđenom optužnicom za najteža kaznena djela. Ali dan kasnije – u srijedu- opet su se predomislili. Sastali su se s predstavnicima koalicijskog partnera HNS-a i dogovorili dva amandmana, među njima i SDP-ov amandman kojim se kandidiranje zabranjivalo svima s bezuvjetnom zatvorskom kaznom duljom od šest mjeseci, i to do isteka roka rehabilitacije, dok se pravomoćne optužnice više nisu spominjale.

SDP potpisuje peticiju protiv rada do 67. godine života | Author: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Na takav su se prijedlog "obrušili" reformisti, tumačeći da se, za račun HNS-a, pokušava spriječiti političko djelovanje njihova čelnika Radimira Čačića, koji je odslužio zatvorsku kaznu za prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. U četvrtak se o tome oglasio tadašnji predsjednik SDP-a, premijer Zoran Milanović, koji je iz Bruxellesa poručio kako bi se eventualna zabrana kandidiranja trebala odnositi samo na počinitelje najtežih kaznenih djela, ne i na kaznena djela u prometu počinjena iz nehaja.

Klub SDP-a ponovo se sastao u petak, pred samo glasovanje, a u sabornicu su došli s prijedlogom da se prihvati dio amandmana Mirele Holy (ORaH) u kojem se zabranjuje kandidiranje osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, ali ne i dio po kojem bi se osuđenima za najteža kaznena djela, od teškog ubojstva do genocida, te za zlouporabu položaja i ovlasti kandidiranje zabranilo sve do isteka roka rehabilitacije.

SDP-ovci Iblerov trg Top News Kako ćete najbolje pomoći HDZ-u? Glasajte za SDP!

Na takav je prijedlog oštro reagirala oporba, tvrdeći da nikom nije jasno što će zapravo stajati u zakonu, a i sama Holy je odbila takvo rješenje, tražeći da se o njezinu amandmanu glasuje u obliku u kojem je predložen. Potom je određena desetominutna stanka, nakon koje je amandman Mirela Holy SDP prihvatio u cijelosti, dodajući mu dio vlastitog amandmana.

"Sabor je doživio poniženje koje mu ne pripada. Kad se trguje i pokušava muljati, mora ovako završiti. Ovaj čušpajz koji smo danas morali kusati je nedopustiv i žalim sve koji su morali na bilo koji način sudjelovati u tome", poručila je tada nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sashad 15:47 02.Svibanj 2019.

    ...poanta nije u 67 ili 65,...jer je previše i jedno i drugo,...nego da se odredi benificirani radni staž za sva zanimanja/radna mjesta (svaki posao nosi svoje-više ili manje)-onda bi se sve ovo moglo pomaknuti i na 70 :-)

  • BESTpartizan 17:58 28.Travanj 2019.

    hdz zeli dase radi do 77 ne 67

  • Perikle 15:53 28.Travanj 2019.

    SDP-ovce (ovci) su prvaci svijete u jednoj akrobatskoj disciplini koja se zove skok samom sebi u usta. Bero je opet prvak svijeta u rušenju - sruši i s...e sve što uzme u ruku. Mislim da bi mu Plenković trebao odati ... prikaži još! priznanje za samoprijegoran rad u korist HDZa.