Top News
1210 prikaza

"SDP je blokiran, HDZ zato nema tko rušiti s vlasti"

Rejting političkih stranaka
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Ustavni stručnjak kaže da oporbe u RH trenutno nema i da ćemo zato nastaviti živjeti jadno

Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, bio je osobito aktivan u tumačenju referendumskih pitanja i njihove ustavnosti, a u javnosti se često spominjalo i njegovo tumačenje interpretativne izjave o potvrđivanju Istanbulske konvencije. Palić se školovao u SAD-u, objavio je više znanstvenih i stručnih radova iz područja izbornih sustava, a zbog njegova imena više puta su se lomila i politička koplja.

Palić je, naime, bio predložen za vanjskog člana saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Kad nije izabran, nagađalo se da je to zbog toga što je više puta podupro referendumsku inicijativu Narod odlučuje.

Govoreći o pitanjima koja se odnose na promjene u izbornom sustavu i ograničenje mandata zastupnika nacionalnih manjina, Palić je tad rekao da ustavnost referendumskih pitanja nije uputna jer, prema odredbi našeg Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u predstavničkim tijelima treba osigurati predstavništvo zastupnicima nacionalnih manjina, ali nije propisano kako ono treba biti osigurano, to je stvar zakonodavca.

Davor Bernardić Ustavni sud Top News Bero i Kolinda se petljaju gdje im nije mjesto

Ustvrdio je još kako je postojeći model zajamčenih mjesta nacionalnim manjinama, prema dokumentima Vijeća Europe i Venecijanske komisije, predviđen kao prijelazno rješenje, a usto, zastupnici manjina su izabrani s višestruko, neki i deseterostruko manjim brojem glasova od svih ostalih zastupnika.

"Pitanje koje se tiče formiranja Vlade nema veze s nacionalnim manjinama. To nije smisao predstavljanja nacionalnih manjina", rekao je Palić.

On je također upozorio na nelogičnosti postojećeg modela: "Zastupnik nacionalne manjine (Furio Radin), koristeći mogućnost koju svakom zastupniku nacionalnih manjina pruža Poslovnik Hrvatskog sabora, zapravo može biti na dva mjesta u isto vrijeme. On je član Kluba zastupnika nacionalnih manjina (koji je dio vladajuće koalicije) i član Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku (koji je dio manjine u parlamentu). Budući da je tome tako, zna li netko koliko zastupnika (u Hrvatskom saboru ih ima 151) čini parlamentarnu manjinu a koliko većinu", upitao se


Slažete li se s tvrdnjom da je Republika Hrvatska postala država bez funkcionalne oporbe?

Trenutačno je to upravo tako. Najveća oporbena stranka ima vrlo ozbiljnih unutarnjih problema koji joj onemogućuju da konstruktivnim prijedlozima i argumentirano parira HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima. Ostale oporbene stranke tek sporadično reagiraju na akutne društvene probleme. U postojećim okolnostima zajedničko djelovanje je neophodno, ali je pitanje koliko je realno.

Andrej Plenković i Milan Kujundžić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Na koji način nepostojanje funkcionalne i smislene oporbe utječe na društvo u cjelini?

Bez oporbe nema demokracije. Mogućnost da parlamentarna manjina nakon provedenih izbora postane većina je u samoj srži demokratskog sustava. Vladavina bez ozbiljne političke alternative ne može u našem slučaju biti dobra i pozitivna jer oni koji su na vlasti ne ostvaruju rezultate. Njihova vladavina se svela na unutarstranačke sukobe i kupnju koalicijskih partnera. U takvim okolnostima na gubitku su građani, koji sasvim sigurno ne zaslužuju živjeti ispod granica ljudskog dostojanstva ili bolju budućnost tražiti izvan Hrvatske. Nedostatak političke alternative briše mogućnost promjene na bolje, što je vrlo loše.

Kako nepostojanje funkcionalne i smislene oporbe utječe na model vladanja stranke na vlasti, dakle HDZ-a?

HDZ je u prilično lagodnoj situaciji. Unatoč tome što njegova vlast nije učinkovita i ne ostvaruje rezultate, nakon polovice mandata, zbog slabe oporbe, oni jednostavno provode sve što su planirali. Model vladanja koji HDZ ima je, u pravilu, uvijek isti neovisno o tome tko ga vodi. Taj model podrazumijeva nepotizam i pogodovanja različitim interesnim skupinama uz naglašenu verbalnu brigu za Hrvatsku. Nažalost, Andrej Plenković je propustio učiniti više na tome da promijeni HDZ. On se prilagodio činjenici da je HDZ u nekim značajnim segmentima problematičan zato što je to jedini način da bude i ostane na poziciji premijera. Zapravo radi se o političkoj simbiozi ambicioznog pojedinca i političke stranke koja, tako barem kažu, nema boljega kandidata za tu funkciju. Sve dok na sceni ne bude postojala ozbiljna politička alternativa, HDZ će vladati kako je i vladao, a koalicijski partneri će vjerno podržavati premijera bez obzira na to što se bude događalo. Ta podrška premijeru nije iz uvjerenja ili nekih principijelnih razloga nego nužno postupanje za još dvije godine udobnih pozicija.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:17 12.Listopad 2018.

    hdzenjae će vladat još dugo