Top News
1581 prikaza

SDP ima svoje fanatike i - nikog više

Davor Bernardić
Patrik Macek/ PIXSELL
Rekordno niska popularnost najveće oporbene stranke u trenutku kad vlast ima tanku visinu ne brine Bernardića

Hrvatska demokratska zajednica otporna je na sve afere. I dalje je prvi izbor građana. Tako bi dobili 29,3 posto potpore i već su 3. mjesec "zacementirani" s gotovo jednakom potporom, pokazuje Crobarometar NoveTV.

SDP pak, pitaju li se birači, proživljava svoje najgore dane. Trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto. 

No, u rastu je zato Živi zid. Malo po malo dosegnuli su SDP s trenutačnom potporom od 13,5 posto.

Ivan Tepeš, Tomislav Karamarko, Željko Reiner, Ante Sanader Svjedok paranoje Top News Ispovijest agenta: HDZ me angažirao da nađem krticu

Mihael Zmajlović, istaknuti SDP-ovac i bivši ministar, komentirao je preko svog Facebooka nove, još gore brojke. "14,6%...Je li sada jasnije što smo odavno trebali učiniti? Ili idemo dalje - ravno do dna!", napisao je Zmajlović.

Politički analitičar Žarko Puhovski kazao je u razgovoru za Express da se trend ponavlja: "SDP pada i HDZ raste što god da se dogodilo na tzv. gro-planu, a Živi zid je dosegnuo svoj plafon, može rasti za 1-2 postotka i jedino je pitanje do kuda može SDP padati, a oni zdušno rade na tome da padaju sve dublje i dublje, no oni imaju jednu otpornu biračku jezgru koja je fanatično uz tu stranku što god da se dogodilo. Slično kao što je HDZ imao svoju biračku jezgru kad je bio kao stranka suđen zbog ekonomskog kriminaliteta."

Iako se Živi zid opasno približio najvećoj oporbenoj stranci, Puhovski smatra da oni ipak nisu tako velika opasnost stranci Davora Bernardića ponajviše zbog nedostatka konzistentnog biračkog tijela, ili što se u nekim krugovima naziva teoretski minimum podrške. 

Krešimir Beljak Intervju iz HSS-a Top News "Kakav Bernardić, Anka je 'mrak' hrvatske ljevice"

"Prije je Živi zid više glasova uzimao HDZ-u, sad uzimaju SDP-u. Imaju mješavinu svjetonazorski lijevih i desnih programskih odrednica. Vezali su se momentalno uz ono što je osnova svih populističkih stranaka i pokreta u razini država, a to je strah od migranata, međutim sad je očito da glasove uzimaju SDP-u jer HDZ raste. SDP ima svoje težište u biračkom bazenu, a problem je sa Živim zidom da kod njih podrška tako varira, da kad bi za mjesec dana bili izbori, ne zna se bi li dobili isti, veći ili manji broj glasova od ovog što pokazuje istraživanje. Drugi problem je što su oni potpuno nespremni i nesposobni za bilo kakvu suvislu koaliciju, što znači da bi njihov ulazak u Sabor s dvoznamenkastim postotkom podrške vjerojatno značio objektivno tjeranje SDP-a i HDZ-a na veliku koaliciju", uvjeren je Puhovski.

SDP, kao i svaka stranka, ima neki svoj minimum. Pitanje je samo želi li Davor Bernardić na nekim idućim izborima saznati koliki je taj minimum ili će predati nekome drugome upravljačku palicu pa da se možda taj minimum i izbjegne. Jer do sad ništa što je on uradio nije urodilo bilo kakvim skokom popularnosti stranke, a vladajući samo skupljaju afere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:50 25.Studeni 2018.

    bez savezništva nece na vlast.