Top News
10998 prikaza

Savjeti za Kolindu kako izbjeći kletvu Ive Josipovića

Kolinda Grabar Kitarović u Kninu
boris šćitar - Pixsell
Isto kao i Josipović, državničke prirode funkcije sjetila se tek na kraju prvog mandata i za nove izbore nema što ponuditi

Jedna Kolinda Grabar Kitarović ušla je u prve predsjedničke izbore. Druga Kolinda Grabar Kitarović ulazi u kampanju za druge predsjedničke izbore. Ne samo novostilizirana Kolinda, polaznica egzotičnih dijeta i predsjednica radikalno promijenjenog imidža.

Prva Kolinda na Pantovčak je išla sa šatorašima i stožerašima, držeći mise po lokalnim crkvama, primajući hrvatsku zastavu s kninske Tvrđave, obećavajući blagostanje i bogatstvo, lupajući šakom po stolu SDP-ovu premijeru. Bila je energična i razigrana, otprilike kao u svojoj romantiziranoj biografiji u stilu "Moje pjesme, moji snovi". Rumenih obraza dotrčala je do predsjedničkog brijega.

Danko Seiter, Kolinda Grabar Kitarović Sretno se poklopilo Top News Kolinda i zastara spašavaju osuđenog odvjetnika

Druga Kolinda, pak, bori se protiv seksizma i šovinizma, prima u audijenciju štrajkaše i prosvjednike, govori o spašavanju brodogradilišta i zlostavljanih žena, ne lupa nego sjedi za stolom s HDZ-ovim premijerom. Ozbiljna je i želi da je i mi ozbiljno shvaćamo.

U međuvremenu, odrekla se ustaštva i radikalno desnih savjetnika, štiti zlostavljane žene umjesto da pjeva sa zlostavljačima, bori se protiv stečajeva, a ne za novo blagostanje. Ona je "žena, majka, vjernica i Hrvatica" koja se žali da je žrtva "gotovo nepodnošljivog seksizma".

Ima čak i novog predsjednika stranke. Ali ima stare birače. Hoće li oni zagristi za tu novu Kolindu? Hoće li biračko tijelo koje je u pučističkom zanosu uznijelo Kolindu Grabar Kitarović do Pantovčaka sad s jednakim oduševljenjem ispratiti predsjednicu do drugog mandata? Ona prva Kolinda prodala je biračima emociju. Što će im prodati druga Kolinda? Ona Kolinda koja se odriče "estradizacije" i svoje stilizirane pojavnosti u korist nekakvog "državničkog rada" za koji nitko nije siguran postoji li uopće.

Kolinda Grabar Kitarović i Emmanuel Macron | Author: kremlin.ru kremlin.ru

Ivo Josipović imao je sličan problem. Prvi Josipović ušao je na Pantovčak praćen pjevačima i prosvjednicima, reklamirao se kao nositelj Nove pravednosti, obećavao borbu protiv korupcije, ekonomski oporavak i socijalnu pravdu, rušeći pritom premijerku Jadranku Kosor iz Banskih dvora. Bio je raspjevan, ako već ne i previše razigran, u predizbornoj kampanji pod egidom "Put k sreći".

Drugi Josipović je jedva doteturao do izbora, prodavao je biračima priču o kompliciranim ustavnim promjenama, zapleo se u kohabitaciju sa Zoranom Milanovićem, ostao bez goriva, ideja i ambicija. Bio je grogiran, kako je i izgledao u predsjedničkim debatama.

Prvi Josipović biračima je prodao emociju: rušenje HDZ-a, borba protiv korupcije, Nova pravednost, sreća i blagostanje. Drugi Josipović biračima je htio prodati racionalne ideje i ustavne reforme. Od kojih je ostao ispuhani balon. Model je isti: kad predsjednički kandidati ruše vladu, oni se doživljavaju nositeljima promjena, a kad predsjednici nastupaju kao kandidati vlade i vladajuće partije, oni su formalnost koju se nikome previše ne žuri obaviti.

Velimir Bujanec na suđenju zbog vrijeđanja i klevetanja Ranka Ostojića Opet se sramoti Top News Bujanca otjerali Australci, sad mu isključili i TV Z1

Kako će Kolinda izbjeći Josipovićevu pogrešku i zadržati istu emociju kod birača kako bi spasila drugi mandat? Nažalost, u tome neće imati pomoć ni anemičnog Plenkovića pred čijim nastupima publika zamre od odsustva poticaja. Na emocijama se danas osvajaju birači. A u nastavcima, kao u holivudskim spektaklima, originalna emocija uglavnom se ispuše. "Ralje 2" naprosto nisu napete kao prve "Ralje".

Uglavnom, predsjednica je sad odlučila, barem kako je objasnila u nedavnom intervjuu, odbaciti "trivijalizaciju i estradizaciju" svoje funkcije te se posvetiti "državničkom radu". Ne želi da je se doživljava "kroz prizmu odijevanja, frizure i dijeta", svih onih popratnih pojava na kojima je četiri godine gradila imidž i spašavala rejting, nego da je se ocjenjuje kroz prizmu njezina rada. Pa se posvetila borbi protiv obiteljskog nasilja, nakon što je pjevala sa županom nasilnikom.

Posvetila se borbi protiv seksizma, iako je s njim godinama uspješno koketirala. Posvetila se borbi za radnike, kojima je prije četiri godine obećavala bogatstvo i blagostanje. Ona koja je obezvrijedila predsjedničku funkciju sad joj želi vratiti državnički dignitet. Ona koja se gurala na kazališnu pozornicu kako bi primila cvijeće i među nogometaše kako bi izljubila pehar svjetskog prvaka sad odustaje od estradizacije i posvećuje se kabinetskom poslu.

Kolinda Grabar Kitarović i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Koga je uopće briga? Čak i da Kolinda, poput Josipovića, tek u zadnjoj godini mandata prione na obavljanje svojega posla, on zapravo ne bi imao smisla. Ne s ovakvom ustavnom ulogom šefa države. Još manje s ovakvom predsjednicom. Josipović je na Pantovčak došao s obećanjem da će skladati operu za Johna Lennona. S pet godina zakašnjenja sjetio se da bi mogao iskoristiti svoju funkciju i pokrenuti ustavne promjene. Famoznu operu, nasreću, nikad nije napisao.

Kolinda Grabar Kitarović pune četiri godine zabavljala se putovanjima, navijanjem na utakmicama, egzotičnim dijetama i znanstvenim doktoratom. U zadnjoj godini mandata navodno bi se htjela početi baviti državom. Iako, nije da je država pretjerano patila za njezinim angažmanom. Vidjeli smo kako je taj angažman završio s Aleksandrom Vučićem i nestalima, Viktorom Orbanom i MOL-om, Božom Petrovom i konzultacijama s Mostom...

Možda je za ovu državu bolje da se Kolinda što manje njome bavi. A vidjet ćemo hoće li njezinim biračima biti bitno čime se njihova predsjednica, "žena, majka, vjernica i Hrvatica", zapravo bavi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Juritza 15:37 08.Travanj 2019.

    Dobra je ova fotografija: "Hej Macron, čujem da voliš starije žene."

  • BESTpartizan 10:47 08.Travanj 2019.

    samo dalija može pobijediti kolindu