Top News
2330 prikaza

Saudijci poveli rat protiv američkih političarki

Ilhan Omar, američka članica Kongresa
BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL
One su demokratkinje, muslimanke, žene, neke čak i crnkinje porijeklom iz Afrike, a usuđuju se napasti saudijskog vladara

Obično to rade vrlo desni konzervativci u Kongresu ili Senatu, da napadaju tih nekoliko sve i istaknutijih parlamentaraca Demokratske stranke arapskog ili muslimanskog porijekla. Ilhan Omar, zastupnica demokrata u Kongresu, piše Foreign Policy, koja kao žena potekla iz Somalije nosi hidžab, bila je razlog zašto su demokrati krenuli u akciju brisanja zabrane nošenja pokrivala za glavu u Kongresu.

No, na to je konzervativni pastor E. W. Jackson na radiju reagirao tako što je krenuo dokazivati da muslimani u Kongres pretvaraju u "islamsku republiku". Riječ je o idealnom polju za raspirivanje teorija urota, američkim konzervativcima to je pitanje kulturološkog rata, ali ne samo njima. Muslimane u redovima Demokratske stranke napadaju i određeni krugovi moći iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mohammed bin Salman i Donald Trump Trag novca Top News Trump je financijski ovisan o Saudijcima i zato šuti

Tijekom ovih posljednjih međuizbora za parlament, dodatno su nabujale sumnje po bliskoistočnim medijima o tome da je u SAD-u na djelu muslimanski politički aktivizam. Akademici, mediji i komentatori bliski vladama po Perzijskom zaljevu, učestalo su optuživali Omar, Rashidu Tlaib (još jednu nedavno izabranu članicu Kongresa) i Abdula El-Sayeda, koji je bio kandidat za guvernera Michigana, da su tajni članovi Muslimanskog bratstva, organizacije koja je neprijateljski nastrojena prema Saudijskoj Arabiji i UAE.

Saudijska Al Arabiya je objavljivala da su Omar i Tlaib dio projekta s Demokratskom strankom kako bi islamisti zavladali Kongresom. Al Arabiya je tvrdila da je demokrate i islamiste povezalo to što su i jedni i drugi protiv Trumpa, posebno zbog toga što je krenuo udarati sankcije Iranu i izolirati Muslimansko bratstvo.

Na saudijskoj radio postaji MBC temu je obradio tako što je voditelj Amr Adib pozvao egipatskog političkog analitičara Moataza Fattaha, kako bi ovaj u emisiji ustvrdio da se Trump uspješno bori protiv islamista i da bi to sve uništila pobjeda demokrata na izborima. Diljem Perzijskog zaljeva napada se muslimane u Demokratskoj stranci, što se osjeti i u SAD-u.

Rashida Tlaib, američka članica Kongresa | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

U nekim slučajevima otvoreno ih napadaju i državni službenici zaljevskih monarhija, očito u panici da im se teški i skupi PR projekti i investicije ne bi izjalovili, raspali. Ljudi iz ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu napali su Omar da je ideološka sljedbenica Muslimanskog bratstva već samo nekoliko sati nakon što je pobijedila na izborima. El-Sayed je napade počeo trpjeti već tijekom kampanje. Republikanski protukandidat Patrick Colbeck tvrdio je da Sayed ima veze s Muslimanskim bratstvom.

El-Sayed je na kraju izgubio izbore, a egipatski medij "Youm7" napisao je da je izbore izgubio "zbog svojih veza s radikalnim islamom". El-Sayed je otvoreno rekao za FP da političke elite iz Egipta, Saudijske Arabije i UAE običavaju prijetiti američkim političarima islamske vjere. No, za prosječne stanovnike Bliskog istoka njegova priča je inspirirajuća.

Zanimljivo je da politički uspjeh muslimana u politici SAD-a zapravo demantira mantru bliskoistočnih diktatora po kojoj tamošnji narodi "još nisu spremni za demokraciju". Riječ je o režimima u zaljevskim monarhijama plus Egipat koji su saveznici SAD-a, a koji se boje da bi novi arapski lideri iz Demokratske stranke mogli početi zagovarati demokratske promjene u njihovim zemljama.

Mohammed bin Salman Slučaj Khashoggi Top News CIA dokazala da je princ naručio ubojstvo novinara

Oni strahuju od svakog parlamentarca s nezavisnim interesima i znanjem o stanju u toj regiji, uostalom, zato su i potrošili puste milijune na PR i svoje lobiste u Washingtonu. U konačnici se prodemokratske muslimane u parlamentu običava optuživati da nemaju čiste interese kad se zalažu za, primjerice, poštivanje ljudskih prava na Bliskom istoku. Primjer za to je Omar koju se često, sasvim neutemeljeno, optužuje da nastoji obuzdati rat Saudijske Arabije u Jemenu zato što je ona sama porijeklom iz Jemena.

A ona je porijeklom Somalijka. Saudijski blok američke muslimanske demokrat najčešće napada optužbom da su pripadnici Muslimanskog bratstva. Još 2014. UAE su na svojoj listi terorističkih organizacija objavili čak i Council on American-Islamic Relations (CAIR), po istoj optužbi za suradnju s Muslimanskim bratstvom. Zapravo, problemi Omar i Tlaib su i počeli otkako je CAIR pozdravio njihov izbor u Kongres.

Akademik Najat al-Saeed iz UAE kritizirao je one arapske medije koji su slavili njihove uspjehe, upravo tvrdeći da je CAIR povezan s Muslimanskim bratstvom. Sljedeća dimenzija je rasizam. Omar je porijeklom Somalijka, znači da je tamnoputa. Kako na Arapskom poluotoku Afrikance preziru kao manje vrijedne, kao tek jeftinu i siromašnu radnu snagu za najgore poslove u svojoj ekonomiji, Omar je posebno izložena vrijeđanju.

Ilhan Omar, američka članica Kongresa | Author: Eric Miller/ Reuters/ Pixsell Eric Miller/ Reuters/ Pixsell

Ahmad al-Farraj, Saudijac koji piše i radi za savjetničku tvrtku policije iz Dubaija, napao ju je kada je kritizirala Trumpa zbog prešućivanja ubojstva novinara Jamala Khashoggija u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu.

"Ta bijedna bića koja dolaze iz nerazvijenog svijeta, nose u sebi više mržnje prema rasi i prema vama nego iti jedan neprijatelj", objavio je al-Farraj na Twitteru pred svojih 60.000 sljedbenika.

Objavio je njenu fotografiju i dopisao: "Kad god kupite roba, kupite s njim i štap (za tući ga). Rob je bijedna prljavština." Sve zato što je inzistirala na tome da Bijela kuća prizna da je CIA zaključila da iza ubojstva Khashoggija stoji direktno saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin-Salman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.