Top News
3617 prikaza

Saucha o zatvoru: "Žlica mi je bila jedini pribor za jelo"

Tomislav Saucha
1/4
Goran Stanzl (PIXSELL)
Saucha je bio pritvoru u veljači, a pred Saborom je prije desetak dana progovorio o poraznim uvjetima života zatvorenika u Remetincu

"U tih tjedan dana na vlastitoj koži osjetio sam život u Remetincu. Imate pravo na šetnju dva sata dnevno – u bilo koje doba dana između 7 i 19 sati obavijeste vas da imate 15 minuta vremena pripremiti se za šetnju. Svima je to jako važno pa se šeće bez obzira na vremenske uvjete. Šetate u krug, jedan sat u jednom smjeru, drugi sat u drugom smjeru. Ostalih 22 sata ste u ćeliji", rekao je Tomislav Saucha za Novi list o svojim zatvorskim danima.

Saucha je bio pritvoru još u veljači, a pred Saborom je prije desetak dana kao nezavisni zastupnik iz kluba HNS-a i bivši SDP-ovac progovorio o poraznim uvjetima života pritvorenika i zatvorenika u Remetincu.

Naime, kako navodi Saucha, zatvorenici su ga zamolili da su zauzme za njih ako bude bio u prilici kad bude na slobodi.

Tomislav Saucha | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
"Razgovarao sam s različitim zatvorenicima, od kojih neki nažalost i dobro poznaju sustav, što pokazuje da sustav ne rehabilitira. Neki su bili mlađi, neki stariji. Pričali su mi kako im teško pada odvojenost od obitelji i uvjeti u istražnom zatvoru. Zamolili su me, ako budem u prilici, da se zauzmem za njih i da probam barem nešto promijeniti. Neki su mi pričali i o uvjetima u drugim zatvorima, a stanje u Remetincu sam upoznao iz prve ruke. Nikome tamo nije lako. Niti pravosudnim policajcima, a naravno niti onima koji su tamo neželjeno stigli. Red, rad, higijenu i disciplinu teško je održati, baš kao i duševni mir, jer je naprosto Remetinec prenatrpan", ističe Saucha.

Govorio je i o higijenskim uvjetima, o čemu je govorio i ranije kada je posebno istaknuo da se wc školjka nalazi na pola metra od stola za kojim zatvorenici jedu.

"Problema ima puno. Na primjer režim dopuštenog tuširanja: dva puta na tjedan tijekom zime i tri puta na tjedan ljeti što je stvarno premalo. Svjestan sam da postoje prioriteti u društvu, ulaganja u školstvo, zdravstvo i druge djelatnosti ali mi moramo biti svjesni da je cilj ovog sustava u konačnici rehabilitacija zatvorenika i njihovo ponovno uključenje u društvo", nastavio je Saucha.

Saucha je detaljno opisao kako je izgledao boravak u ćelijama i kakva su pravila ponašanja.

Tomislav Saucha | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
"Jedna od važnih stvari u zatvoru je obična žlica. Ona vam jedini pribor za jelo. Htjeli-ne htjeli s njom naučite kako raskomadati meso. Pastu za zube osim za higijenu zatvorenici koriste kao ljepilo kad trebate nešto pričvrstiti. Higijena je definitivno jedan od jako važnih problema u ćelijama i postoji dogovor među zatvorenicima da je se pridržavaju. Školjka za wc se čisti svaki dan jer je to svima u interesu. Sreća je da su deterdženti i slična pomagala u svakoj ćeliji. To me ugodno iznenadilo. Osim tog higijenskog aspekta, tu je i 'bonton' vršenja nužde. Ipak niste sami. To su nepisana pravila kojih se svi pridržavaju. Ipak, koliko god pazili događaju se i neugodnosti. U jednoj je ćeliji čovjek imao crijevnu virozu, a imao je nekoliko cimera. Možete zamisliti kako im je bilo. Meni se dogodilo da mi se na prozoru skupljalo jato golubova. I to samo na prozoru moje ćelije u cijelom Remetincu. Tada su mi dečki otkrili recept s deterdžentom. Polio sam po rešetkama malo tekućine za pranje pa zbog te kemikalije više nisu dolazili. Nikakvih stvarnih neugodnosti nisam imao. Bilo je tek pri dolasku nekih dobacivanja, ali to je brzo prošlo i zaboravilo se", kaže Saucha.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stranac1971 12:11 25.Srpanj 2017.

    Zasto nije jos u zatvoru jer stalno laze i utjece na svjedoke i one koji su sa njime krali hrvatsku drzavu