Top News
2137 prikaza

Sanaderovi ljudi vratili HDZ na vlast u Splitu

Kolaž Kovačić - Sanader - Maček
PIXSELL
Bili su upleteni u brojne kontroverze iz Sanaderovog mandata, ali odanost HDZ-u je nagrađena

Andro Krstulović Opara novi je gradonačelnik Splita, usprkos žestokim prosvjedima Željka Keruma i doista tankoj prednosti od nekih tisuću glasova. Njegova pobjeda obilježila je povratak HDZ-a na čelo Splita nakon mandata Keruma i Ive Baldasara, ali je istovremeno obilježila i svojevrsni povratak u političke vode Marijana Kovačića. Naime, Opara i Kovačić u nekoliko navrata su viđeni skupa i može se pretpostaviti da su njih dvojica odlično surađivali tijekom kampanje za lokalne izbore u Splitu. Zanimljivo je spomenuti i Kovačićeva poslovnog partnera Ratka Mačeka, nekadašnju desnu ruku Ive Sanadera. Nekadašnjeg glasnogovornika vlade zvali su brojnim nadimcima, a ustalio se Sanaderov spin doktor.

Maček i Kovačić su surađivali dugi niz godina nakon što su obojica službeno izišla iz državnih vlasti, a postoji mogućnost da su surađivali i na Oparinoj kampanji.

Sada je Kovačić jedan ugledni stručnjak za komunikacije i pomalo se zaboravlja njegova upletenost u aferu Fimi Media gdje je svjedočio o poslovima njegovog prijatelja Ratka Mačeka i ranije spomenute PR tvrtke. Tvrdio je da on i Maček nisu dobili 90.000 eura od Mladena Barišića za plaćanje usluga jednoj inozemnoj kompaniji. Na istom svjedočenju, 2013. godine je opisao kako je Maček upozoravao Ivu Sanadera na probleme u poslovanju Fimi. "Da se u medijskim krugovima među marketinškim agencijama govori o tome da tvrtka koja se zove Fimi media dobiva nesrazmjerno puno poslova, poglavito s državnim poduzećima i ministarstvima i da to nije dobro, da mislim da, ako je to točno, da bi to moglo medijski eskalirati. Također je rekao da se tvrtku povezuje s gospodinom Barišićem. Premijer je jednom rekao da to nema veze, a drugi put da će nazvati gospodina Barišića", svjedočio je Kovačić.

Opara i Kovačić | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Dvojac Kovačić-Maček povezivalo se i s vođenjem neuspješne predsjedničke kampanje Andrije Hebranga, ali oni su to žustro negirali. Maček je kasnije osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora zbog upletenosti u čitavu tu aferu, ali dvojac je nastavio uspješno poslovati. Osnovali su tvrtku MPR preko koje su nudili usluge savjetovanja u poslovanju, ali i komunikacije s javnošću. Kako je to svojevremeno opisao tportal: "S backgroundom Sanaderova glasnogovornika, Maček je bio PR majstor za sve, od duhana preko turizma i IT-ja do brodogradnje. U prve dvije godine rada tvrtka je uprihodovala skoro 18 milijuna kuna, a zanimljivo je da i dalje posluje. Doduše, prihodi su joj drastično pali u odnosu na zlatna doba, ali prema posljednjim dostupnim podacima, tvrtka kojoj ne treba ni web-stranica, godišnje uspije ostvariti oko 1,5 milijuna kuna." Bilo je to početkom 2014. godine. 

Prošle godine je tvrtka izbrisana nakon što je završila u tečaju, ali su nastavili pružati usluge preko MK poslovni savjeti gdje je Kovačić direktor i vlasnik. Na svom profilu na Linkedinu pohvalio se da je među klijentima imao TLM ŠIbenik, Plivu, TDR, ali i neke inozemne kompanije kao što je Euris Wienna.

Obojica imaju velikih problema s poslovanjem otkako je Sanader otišao s vlasti. Tako je nekad moća agencija Mediana iz Varaždina, u Mačekovu vlasništvu, završila u stečaju zbog duga od oko 2.000 kuna. Kovačićeve tvrtke također objavljuju smanjenje prihoda iz godine u godinu, a neke bilježe i desetke tisuća kuna gubitaka. Njemu najvažnija tvrtka rekli bismo da je MK poslovni savjeti. Registrirana je na istoj adresi kao i sam Kovačić, ali pregledavanjem njihovih dokumenata ustanovili smo da je ta tvrtka vlasnik stana i parkirališnog mjesta u blizini zagrebačke bolnice Rebro. Na toj adresi registrirane su dvije druge Kovačićeve kompanije, a u oko upada činjenica da je ista firma u različitim dokumentima potpisana kao da postoji na različitim adresama.

Riječ je o Factum projektu koji je u Bilješkama uz financijske izještaje potpisan kao da ima sjedište Kennedyjevu trgu, dok je u Odluci o rasporedu dobitka registriran na adresi Kesterčanekova 2a. Prema podacima iz Sudskog registra, Factum obitava u Kesterčanekovoj 2a što daje za naslutiti da je Kovačić slijedio primjer Ive Banca koji je vlastiti stan iznajmljivao vlastitoj tvrtki.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.