Top News
1157 prikaza

Saipov: Tko je terorist iza napada u New Yorku?

Teroristički napad u New Yorku
Reuters
Znanci ga opisuju kao dobru osobu koja je bila sretna što je u Americi

Sayfullo Saipov došao je u SAD 2010. godine, vjerojatno najprije u Ohio. 

- Moj tata me upoznao s njim. Rekao mi je da je on upravo stigao u SAD i da će ostati neko vrijeme živjeti s nama - prisjetio se 22-godišnji Bekhzod Abdusamatov, također porijeklom iz Uzbekistana.

Saipov je osumnjičen da je terorist koji je izvršio napad na Manhattanu u utorak i ubio osam ljudi. Rođen je u Taškentu, glavnom i najvećem gradu Uzbekistana, a tad je jako slabo govorio engleski, dodao je Abdusamatov.

Volio dugo spavati

Te prve dane intenzivno je tražio posao i trudio se što bolje naučiti jezik, ali je problem bio što je bio noćna ptica, a ujutro bi volio dugo spavati, kaže Abdusamatov.

Nakon nekog vremena preselio se u Fort Myers na Floridi gdje je upoznao prijatelja, također imigranta iz Uzbekistana, 37-godišnjeg Kobiljona Matkarova. U to vrijeme Saipov je već dobio posao vozača kamiona

- Kad sam ga upoznao, činio mi se kao vrlo dobra osoba. Govorio je da mu se sviđa u Americi i da je ovdje vrlo sretan, da se dobro snašao i da je imao sreće. Nikad za njega ne bih pomislio da će postati terorist, ali zapravo sam ga poznavao vrlo površno, govori Abdusamatov.

Živio u New Jerseyu

Nakon što se preselio u New Jersey, Saipov se vjerojatno nastanio u Patersonu i počeo voziti za Uber. U utorak navečer, policija i pravosudni djelatnici upali su u stan u zgradi blizu Genessee i Getty Avenije, jer se pretpostavlja da je tu stanovao Saipov.  

Prema tvrdnjama jednog policijskog službenika, Saipov je imao zelenu kartu, a u Ameriku je ušao preko aerodroma Kennedy International Airport u New Yorku.

Službenik Ubera rekao je da je Saipov prošao internu kontrolu kompanije prije no što je počeo za njih voziti.

- Usko surađujemo s F.B.I-em i dajemo im sve informacije koje su nam dostupne kako bi im pomogli u istrazi, rekao je službenik Ubera, te dodao:

- Revidiramo vrlo precizno i brzo cijelu povijest njegovog angažmana u našoj tvrtki, ali do sad nismo detektirali nikakve zabrinjavajuće sigurnosne propuste, javlja New York Times. 
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.