Top News
9181 prikaza

SAD više nije sam - i oni imaju nevidljive lovce!

Kineski nevidljivi lovac J-20, 2017.
Alert5.com/CC BY-SA 4.0
Borbeni avioni nevidljivi za radare ranije su bili ekskluzivna ratna prednost Amerikanaca, ali sad...

S neskrivenim trijumfalizmom ministarstvo obrane NR Kine objavilo je da od sada u svom ratnom zrakoplovstvu ima i nevidljive lovce. Posljedično SAD više nije ekskluzivna svjetska vojna sila koja je u stanju napadati mete lovcima nevidljivima za radare. Kineska letjelica nosi naziv J-20, izišla je iz proizvodnih pogona Chengdu AIG, duljine je 20 metara, raspona krila 13 metara i dostiže brzinu od 2100 kilometara na sat.

Kineski nevidljivi lovac J-20, 2017. | Author: Alert5.com/CC BY-SA 4.0 Alert5.com/CC BY-SA 4.0

Sa svoja dva motora svrstava se u mlažnjake dugog dometa i, prema pisanju stručne literature, po svojim performansama "konkurira američkom lovcu F-22". Xinhua prenosi navodna strahovanja američkih vojnih stručnjaka da bi im ovakav kineski borbeni avion mogao postati ozbiljna prijetnja i da će sigurno promijeniti pravila igre za prevlast u zračnim prostorima na područjima gdje dolazi do direktnog sudara američkih i kineskih interesa. To u prvom redu znači i u Južnom kineskom moru.

Međutim, o zaprepaštenju Zapada ovakvim razvojem kineskog zrakoplovstva naprosto ne može biti govora. Program razvoja lovaca pete generacije NR Kina započela je još u 90-ima. Prve pokusne letove prototipa aviona Kina je izvela još u siječnju 2011., te se od tada računa da ih svaki ovakav lovac košta 110 milijuna dolara. Novi usavršeni prototip testiran je potom u svibnju 2012.

Kineski nevidljivi lovac J-20, 2017. | Author: CC0 CC0

U siječnju 2014. postala je javna informacija da J-20 ima stealth oplatu, kao i vertikalne stabilizatore, elektrooptički sustav ciljanja, a u ožujku iste godine letjelica koju su usavršavali još od 2011. bila je više manje kompletirana. Do kraja 2015. J-20 oblikovan je uvelike ovakav kakav je danas, te su kineski stručnjaci letjelicu nadalje samo usavršavali.

Do sada je Kina proizvela osam prototipa ovog aviona, kao i još najmanje 20 aviona koji su definitivno ušli u sastav oružanih snaga. Nedavno se u medijima pojavila vijest da je za kupnju ovog borbenog aviona jako zainteresiran i Pakistan. Službeni Peking o tome se nije očitovao. Ali kako stoje stvari po tom pitanju postalo je jasno kad su se najveći mediji po Kini na tu vijest referirali vrlo glasno, s puno nacionalnog ponosa i ističući da je to još jedan primjer naglog unapređenja prijateljskih odnosa Kine i Pakistana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.