Top News
5007 prikaza

Sad se strijeljaju pogledom u sudnici, a bili su drugovi

Robert Ježić, Ivo Sanader
Sanjin Strukić/PIXSELL
Ježić državi nije platio 'Sanaderovih' pet milijuna eura, a Sanader ga sad više ne poznaje

Poduzetnik Robert Ježić, nekoć bliski suradnik Ive Sanadera, s kojim je odlazio na nogometne utakmice Lige prvaka i ručao u skupim restoranima, nije se ni pogledao s bivšim premijerom kad su se ovaj tjedan susreli na sudu.

Ježić je, naime, jedan od krunskih svjedoka, koji je u detalje opisao kako je MOL na račun njegove tvrtke u Švicarskoj uplatio pet milijuna eura mita Sanaderu kako bi dobio upravljačka prava u Ini, zbog čega je, kao i zbog ratnog profiterstva, Sanader bio pravomoćno osuđen na 8,5 godina zatvora. Presudu je ukinuo Ustavni sud.

No Ježić je ovaj put svjedočio u postupku Fimi media i govorio kako je za Sanadera kupio blindirani BMW. Rekao je kako je 2009. od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića dobio 300.000 eura u gotovini kako bi iz inozemstva platio luksuzni premijerov BMW.

Radnici Željezare Split i Kamenskog zajedno prosvjedovali 200 bogatih Ekonomix Propali tajkuni: "Mama mu je prosila za hranu..."

"Sa Sanaderom sam o tome dva puta razgovarao u središnjici HDZ-a i on je rezolutno inzistirao da se to riješi baš na taj način. Shvatio sam da nisu željeli da se vidi kako je vozilo plaćeno iz Hrvatske", svjedočio je Ježić ponovivši svoj iskaz iz siječnja 2013. Sanaderova obrana je, kao i prošlog puta, prigovorila istinitosti Ježićeva iskaza. Obrana i Sanader tvrde i da je Ježić lagao da je novac koji je sjeo na račun njegove tvrtke u Švicarskoj bio mito za Sanadera.

No sud je Ježićev iskaz ocijenio uvjerljivim, nepristranim, jasnim, a potvrđen je, navodi se u presudi, i iskazima drugih svjedoka. Ježić je rekao kako je Sanadera upoznao 2001. preko stranačkih aktivnosti, a njihovi odnosi tijekom sljedeće dvije godine postajali su intenzivniji te su se s vremenom unaprijedili pa su se često nalazili u prostorijama HDZ-a i Vlade.

"Počeli smo se družiti, ne više samo službeno već i privatno. Znali smo se nalaziti na ručkovima, a znao sam Sanadera, na njegov zahtjev, nekad odvesti svojim automobilom bez da bi ga pratila službena pratnja", svjedočio je Robert Ježić na suđenju za Ina-MOL dodavši kako je sve to trajalo do 2009. Sanader mu je početkom te godine u zgradi Vlade rekao da bi trebao organizirati primitak 10 milijuna eura koje bi mu trebao isplatiti MOL za neke konzultantske usluge.

"Ivo Sanader je 2008. bio jedna od najmoćnijih osoba u RH,  premijer, osoba kojoj se nikakav zahtjev ne odbija. Ja, koji sam poduzetnik i vlasnik firme koja je ovisna o firmama i privrednim subjektima u vlasništvu RH, vrlo dobro moram paziti i znati da odbijanje bilo kakve zamolbe ili usluge sigurno ne bi bilo adekvatno ili blagonaklono gledano", rekao je na sudu Ježić i pristao da na račun njegove tvrtke sjedne pet milijuna eura MOL-a.

"Imali su dogovor da će novac stići na Xenoplast, da ću njime operativno rasplogati, a nakon godinu-dvije isplatiti ga Sanaderu", rekao je Ježić, koji se tijekom suđenja u dva navrata obvezao da će novac uplatiti u državni proračun. No od toga, iako je prošlo više od pet godina, još ništa. MOL je trebao uplatiti još pet milijuna, no tijekom leta u Milano na utakmicu Lige prvaka Inter", Dinamo Kijev, Ježić je Sanaderu, koji više nije bio premijer, rekao da ne želi da drugi dio novca sjedene na račun Xenoplasta.

Ivo Sanader, Zsolt Hernadi, 2009. Lice s ožiljkom Top News Kako nas je do sada Sanaderov prijatelj Hernádi zaje*ao

Osim što je Robert Ježić, bivši vlasnik Diokija, Dina petrokemije, Novog lista... svjedok u dva postupka što se na sudu vode protiv Sanadera", Fimi media i Ina-MOL, njih dvojica zajedno su optuženi u predmetu HEP-Dioki. Trećeoptuženi u istom predmetu bio je bivši šef HEP-a Ivan Mravak, koji je nedavno preminuo.

To suđenje još nije niti počelo, a nakon smrti Ivana Mravka pitanje je što će s tim predmetom biti s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva, koji je teretio Sanadera. Pripremno ročište u predmetu HEP-Dioki više je puta bilo odgađano zbog teške bolesti trećeoptuženog Mravka, a i Ježić i Sanader oboljeli su od karcinoma.

Podsjetimo, u ovom postupku bivšeg premijera Sanadera terete da je 2008. godine s Robertom Ježićem poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i da im prodaje struju ispod tržišne cijene te je HEP time oštećen, tvrdi tužiteljstvo, za 3,8 milijuna kuna.

"Ivane, ovo što te Ježić pitao, daj mu odobri to", kazao je Ivo Sanader u ožujku 2009. Ivanu Mravku, tadašnjem šefu HEP-a, u predvorju hotela Hayat u Beogradu. Radilo se o pozajmici od 15 milijuna kuna koju je Ježić, tad vlasnik Diokija, tražio od HEP-a. Novac mu je trebao, tvrdio je Ježić u svojoj obrani, kako bi tim novcem platio HEP-u dugove za struju.

Mravak je prvo odbio zahtjev Ježića, a nakon Sanaderove intervencije prihvatio je takav način poslovanja. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, neosnovano odobrio pozajmicu Diokiju od 15 milijuna kuna na rok od 60 dana uz kamatu od 10,5 posto iako je Ježić tražio nižu kamatu. Novac je vraćen, s kamatama, no ne u roku od 60 dana nego krajem rujna ili početkom listopada.

Mravka su teretili i da je, prema Sanaderovu nalogu, mimo znanja uprave HEP-a, koja je jedino imala ovlasti za to, odobrio Diokiju i Dina petrokemiji, tad Ježićevim tvrtkama, da od HEP-a kupuju struju po povlaštenim cijenama. Prema optužnici, neosnovano im je odobren popust od 10,99 posto, odnosno od 5,5 posto, te je tako HEP oštećen za 3,8 milijuna kuna.

Ivo Sanader Ćaća se vraća Top News Gdje je 17 milijuna kuna mita iz kutija za hrenovke?

"Na jednom sastanku u Vladi Sanader mi je rekao da mu se Dioki žalio kako mu je HEP povećao cijene. Objasnio sam mu da su cijene povišene svim velikim kupcima jer su na otvorenom tržištu. Sanader me prvo pitao tko mi je to odobrio", rekao je Mravak u obrani dodavši kako ga je, kad je odgovorio da mu za to ne treba odobrenje, Sanader prekinuo i rekao da to nije trebao napraviti bez dogovora s resornim ministarstvom te da Diokiju vrati stare cijene.

"Na to sam mu odgovorio kako su novi računi već poslani te da jedino mogu odobriti popust, na što mi je Sanader rekao da tako i napravim", rekao je Mravak. Sanader je odbacio tvrdnje tužiteljstva rekavši kako kao predsjednik Vlade on to nije mogao narediti Mravku "jer HEP ima svoje poslovodne organe". I Ježić poriče krivnju i tvrdi kako su popusti na električnu energiju bili rezultati pregovora između uprava HEP-a i njegovih poduzeća.

Ježić je tijekom ove istrage završio u pritvoru. Policija ga je uhitila u Zagrebu prosincu 2010., a iz Remetinca je izašao nakon četiri mjeseca i 11 dana. Tijekom pretrage njegovih stanova pronašli su vrijednu kolekciju od desetak satova skupih marki od kojih je neke imao i Sanader. Ježić, kojem je, po svemu sudeći, Sanader pomagao kad je upao u poslovne poteškoće, bio je u restoranu Marcellino u Zagrebu na ručku sa Sanaderom i čelnikom MOL-a Zsoltom Herandijem u listopadu 2009.

Na snimci iz restorana, koja traje četiri minute, vidi se kako Sanader nešto piše na papirić i dodaje ga Hernadiju, a ovaj nešto računa i vraća mu papirić, nakon čega se Sanader nasmiješio. Ručak, koji je košao više tisuća kuna, platio je Ježić, kao i najam aviona i troškove leta za Milano kad je sutradan nakon ručka sa Sanaderom išao na utakmicu. Hernadiju, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zajedno sa Sanaderom sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu zbog podmićivanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • robertdavid20 16:47 19.Rujan 2017.

    trebate zajam s niskom kamatnom stopom, a zatim nas kontaktirajte putem: robertdavidfinancialcompany@gmail.com

  • mExpress 12:31 19.Rujan 2017.

    Stvar se jednostavno riješi, kao i u slučaju (pokojni) Mravak.