Top News
3732 prikaza

SAD bacio najjaču nenuklearnu bombu ikad

Najsnažnija nenuklearna bomba na svijetu GBU-43/B
Reuters/ Wikipedia
Teška 10 tona, u podzemlju drobi bunkere, skladišta i tunele

Američka vojska bacila je ogromnu bombu u Afganistanu, tvrde američki vojni dužnosnici koji imaju izravno saznanje o misiji, javlja CNN. Naziva GBU-43/B "Massive Ordnance Air Blast Bomb", nadimka "MOAB", bačena je u 19 sati u četvrtak po lokalnom vremenu. "MOAB" je poznatija i pod nazivom "majka svih bombi".

Riječ je o bombi teškoj gotovo 10 tona, koja je navođena GPS-om. To je najsnažnija američka nenuklearna bomba. Prema vojnim izvorima, bomba je izbačena iz zrakoplova MC-130, kojim upravlja zapovjedništvo specijalnih operacija američkih zračnih snaga. Vojni izvori navode kako su meta bili borci ISIL-a i njihovi tuneli u okrugu Achin provincije Nangarhar.

Vojska trenutno procjenjuje štetu koju je bomba prouzročila. Zeleno svjetlo za bacanje masivne bombe dao je general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu. Kako navode američki vojni izvori, ovo je prvi puta da je ova bomba korištena na bojnom polju. Inače, sama bomba je razvijena tijekom Iračkog rata.

ISIL smaknuća Novac ili bič Top News ISIL ostaje bez novca - objavili novi cjenik za usluge i prekršaje

"Smisao te bombe jest da ona stvara prekomjerni pritisak koji onda, budući da bomba eksplodira nisko iznad mete, doslovce drobi podzemne tunele i bunkere, poput ovakvih kakve koristi ISIL", kazao je za Business Insider dr. Adam Lowther, direktor škole američkih zračnih snaga.

Iako je riječ o prvoj upotrebi ovakve najsnažnije nenuklearne bombe, Lowther je rekao da ova bomba nije ni blizu nuklearnom oružju i tvrdi da bacanje MOAB-a u Afganistanu nije argument koji bi značio eskalaciju sukoba u Afganistanu. Za usporedbu, nuklearne bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata, imale su eksplozivnu snagu od oko 15 kilotona. Kako navodi Lowther, MOAB sa svojih 0.1 ili 0.2 kilotona nije ni blizu tome.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.