Top News
13005 prikaza

Sabina i Samra: U ISIL-u su bile roblje, žele se vratiti

Sabina Selimović i Samra Kešinović
Interpol
Prema nekim informacijama radikalizirao ih je Mirsad Omerović, koji je prije nego se preselio u Beč živio u Maoči u BiH

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke podrijetlom iz BiH, su se 2014. godine priključile ISIL-u. Tada su imale 15, odnosno 14 godina.

Iako su proteklih godina dolazile različite informacije o njima, prema zadnjim podacima ureda za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma obje djevojke su žive, imaju djecu i sada žele nazad u Beč.

Prema izjavama jedne Britanke koja se također udala za ISIL-ovca, djevojke koje su u međuvremenu postale punoljetne se nalaze zajedno s djecom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Pravno gledano obje imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo vratiti. No pretpostavlja se da su obje sudjelovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl suzdržan oko njihovog povratka, piše OE24.

Što se pak ministarstva vanjskih poslova tiče oni su spremni pomoći djevojkama da se vrate. 

Žene ISIL-ovaca Udane za teroriste Life ISIL-ove mlade: Žao nam je, želimo se vratiti u Europu

Njih dvije su bile među prvim tinejdžerima iz Austrije koje su se priključile Islamskoj državi u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju. Teroristi su ih koristili za vlastitu promociju, a i brojnim medijima bilo je zanimljivo ispitati što je to natjeralo dvije tinejdžerice da napuste relativno ugodni život u Austriji kako bi otišle na bojišnice Iraka i Sirije.

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila tjedan dana nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se točno mjestu u Siriji ona nalazi. Obitelj je pretpostavljala da Sabina nije smjela reći gdje je. 

"Ne znam ništa o tome da su bile seksualne robinje, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto. Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor", ispričala je Senada Selimović, Sabinina majka, za portal "Srbija danas"

Godinama se o njima ništa nije znalo, pretpostavljalo se da su poginule, a govorilo se da su pokušale pobjeći, te da su ih džihadisti zatukli do smrti. Jedna od priča bila je da su ih borci proslijeđivali dalje novim borcima kao nagradu i da su obje na kraju bile seksualno roblje zbog čega su očajnički tražile načine da pobjegnu iz kalifata. 

ISIL-ov projektil za kemijsko oružje u Mosulu Ključni svjedok Top News "Ja sam ISIL-u radio kemijsko oružje, trebao mi je posao"

Sabinina majka je preko svog odvjetnika, u izjavi bečkom dnevniku "Prese" krajem prošle godine najavila tužbu protiv Republike Austrije. 

Majka Senada izjavila je tada da ne može shvatiti kako je tek 15-ogodišnja djevojka mogla napustiti zemlju. 

Ističe da je granična policija morala zaustaviti Sabinu i vratiti je kući. 

Njen odvjetnik je podržava i ističe da su službenici na granici morali utvrditi jesu li roditelji dopustili izlazak iz države. 

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije zabranjeno napuštati zemlju.

Prije nekoliko godina u razgovoru za francuski časopis Sabia je poručila da je zadovoljna i da se ne želi vratiti kući.

"Ovdje mogu uistinu biti slobodna i prakticirati svoju vjeru. U Beču to nisam mogla" kazala je Sabina i dodala da je "hrana slična onoj u Austriji iako je uglavnom riječ o halal hrani."

"Možemo dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice" tvrdila je Sabina i dodala kako nije trudna, ali da uživa u novom životu.

Pripadnik snaga iračke vojske drži u rukama zarobljenu zastavu ISIL-a Gotovo je Top News Objavljen video zadnje borbe ISIL-ovih džihadista

Stručnjaci su već tada upozoravali da je 15-godišnjakinja intervju najvjerojatnije odradila pod prismotrom novog supruga, također džihadista te da bi on lako mogao biti propaganda ISIL-a nakon što su se u medijima pojavili napisi da se Sabina želi vratiti kući.

O njihovom bijegu u Siriju njihovi su roditelji doznali s njihovih Facebook profila na kojima su djevojke objavile da su otišle u 'sveti rat'. Oko pola godine kasnije, stigla je vijest kako su djevojke navodno kontaktirale svoje obitelji i kazale im da se žele vratiti kući. 

"Dosta nam je života u Islamskoj državi i džihadista" bila je poruka dviju djevojaka koju je prenio britanski Telegraph.

Vlasti su za radikalizaciju djevojaka optužile islamskog propovjednika Mirsada Omerovića iz BiH koji također živi u Beču, ali on odbacuje optužbe.

Iako su postojale glasine da se djevojke žele vratiti kućama, austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova se ranije nije slagalo s njihovim povratkom.

Novinari Večernjeg lista su 2014. godine razgovarali s ocem Sabine Selimović, samo nekoliko dana nakon što je otišla u Siriju.

Napad na snage Islamske države u Mosulu Trump Europi Top News "Preuzmite 800 boraca ISIL-a ili ih puštamo na slobodu"

"Teško mi je! Nemamo nikakvih informacija o tome gdje se Sabina nalazi i kako je uopće nestala. Od 10. travnja, kada je nestala sa svojom najboljom prijateljicom, nemamo nikakvih informacija o njima. Bio sam na poslu kada se sve to dogodilo, i tek kada sam došao kući, saznao sam da je nema. Ne znam što da vam kažem, teško mi je. Evo me na policiji i nadam se bilo kakvoj informaciji o mojoj Sabini", kazao je Sabit Selimović.

I njezina majka bila je izbezumljena radi nestanka kćeri.

"Moja je Sabina bila uzorna gimnazijalka. Živjela je i odrasla u Beču i ne mogu vjerovati da je krenula tim putem. Kada smo saznali da je nestala, odmah smo provjerili u zračnoj luci u Beču i saznali da su osobe s njihovim imenima otputovale u turski grad Adanu. Koliko znam i turske su vlasti obaviještene o svemu i nadam se da traže našu djecu. Očekujemo da nam Turska pomogne i da se ponovo sastanemo s našim kćerima", rekla je tada gospođa Selimović.

Djeca vojnici u ISIL-u Ispovijest Life ISIL prijeti Europi: Vojska spavača spremna za napad

Austrijski mediji, pozivajući se na visoki izvor obavještajne službe u Austriji, za vrbovanje djevojčica direktno su optužili izvjesnog Ebu Tejmu. Riječ je o selefiji (radikalni islamist) pravog imena Mirsad Omerović, koji je prije živio u Maoči u BiH te je doveden u blisku vezu sa selefijama iz BiH Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, koji je u to vrijeme propagirao radikalni islam na njemačkom govornom području. 

Poznato je da je Ebu Tejma često držao predavanja u Altun-Alem džematu, koji vodi imam Adem, u džematu o kojem austrijski mediji često pišu kao o mjestu koje služi za provedbu aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organiziranja odlaska u džihad u Siriju. Obitelj Selimović porijeklom je iz Zvornika dok je obitelj Kešinović iz Brčkog. Obje su obitelji za vrijeme rata u BiH izbjegle u Beč gdje su nestale djevojke Sabina i Samra rođene.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mila2 18:35 27.Veljača 2019.

    Znale ste vi dobro gdje idete i šta radite od rođenja vas roditelji uče tome smrtna kazna i vama i roditeljima