Top News
9542 prikaza

S Krka polijeću avioni s oružjem za Siriju i Irak

Krk, avion Silk Way Airlines, utovar oružja za Siriju i Irak
1/14
Nel Pavletić/PIXSELL
Otkrivamo detalje o ilegalnim isporukama oružja militantima usred ratova koji bjesne

Neki od gostiju istrčavaju iz apartmana jer misle da je počeo rat. Moram ih smirivati i objašnjavati im da su samo avioni u pitanju, rekla je Almira Brtan, iznajmljivačica apartama u blizini Zračne luke Rijeka na Krku, na koju ne prestaju slijetati avioni koji prevoze oružje i vojnu opremu. Transportni avioni Iljušin-76 (Silk Way Airlines), Boeing 747-400 ( Kalitta Air) i McDonnell Douglas MD-11 (Western Global Airlines) od travnja ove godine su 14 puta prevezli streljivo i vojnu opremu namijenjenu za ratove koje Pentagon vodi na Bliskom istoku.

Kako piše Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), kontrola leta u Rijeci odbila je komentirati o tome što su avioni prevozili, ali potvrđuju da je ove godine bilo "puno više" takvih letova nego obično. Od travnja ove godine zračne kompanije koje je angažirao Pentagon obavile su deset letova od Rijeke do zračne baze SAD-a u Kataru, Al Udeid, a posljednji takav let bio je 25. rujna. Za svaki od tih letova korištena je specifična kodna oznaka "CMB", kojom se označavaju letovi koje naručuje Pentagon.

Krk, avion Silk Way Airlines, utovar oružja za Siriju i Irak | Author: Nel Pavletić/PIXSELL Nel Pavletić/PIXSELL

Prije prizemljenja u Rijeci isti avioni koristili su uobičajene komercijalne brojeve letova, što upućuje na to da je vojni teret ukrcan u Hrvatskoj. Dokumentacija o letovima također pokazuje da transportni avioni koje unajmljuje Pentagon redovito prevoze vojnu opremu između Katara i Kuvajta, koji je jedan od depoa za skladištenje oružja namijenjenog sirijskim pobunjenicima.

Inače, Katar nije službeno imenovan kao logistički centar u Pentagonovu programu naoružavanja boraca koji ratuju protiv ISIL-a, ali je naveden kao glavni stožer za zračne operacije SAD-a u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Zbog Nijemaca

Do porasta prijevoza oružja s Krka došlo je nakon što je Pentagonova Komanda za specijalne operacije, USSOCOM, naredila podizvođačima da prestanu transportirati oružje kupljeno na Balkanu za borce u Siriji preko Njemačke jer su se u Berlinu zabrinuli zbog količine naoružanja koje je prelazilo preko njihova teritorija, piše Balkan Insight.

BIRN i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) došle su do e-maila koji je Pentagon 23. prosinca 2016. godine poslao svojim suradnicima objašnjavajući im da su njemačke vlasti "postale vrlo osjetljive" na zahtjeve za dozvolama za transport oružja preko njihova teritorija do američkih vojnih baza.

Podizvođačima je rečeno da će State Department preuzeti odgovornost za traženje novih dozvola za tranzit jer proces dobivanja dozvola "traje dulje nego što je uobičajeno zbog velikog broja zahtjeva i pitanja". Berlin je tad odbio komentirati svoju "osjetljivost", no može se povezati s njemačkim zakonima koji kažu da tranzitne dozvole za oružje trebaju biti propraćene pravnim dokumentom koji se zove potvrda o krajnjem korisniku u kojoj se jasno navodi krajnji primatelj naoružanja.

Naime, dozvole koje koristi Pentagon tijekom kupovine i transporta oružja, koje zatim dostavlja različitim grupama koje se bore protiv Islamske države u Siriji, nisu navodile Siriju kao krajnju destinaciju.

Pentagonove dozvole, do kojih su došli BIRN i OCCRP, navodile su SOCOM kao konačnog "krajnjeg korisnika", te američke vojne baze u zemljama kao što su Njemačka, Rumunjska i Turska kao mjesta isporuke. Nakon uputa iz State Departmenta očito je da je aerodrom na Krku postao centar za izvođenje vojnih letova nakon što je SAD obustavio isporuke oružja za Siriju iz bivšeg Istočnog bloka preko vojnih baza u Njemačkoj.

Trgovac oružjem Marc Morales i pregled oružja u tvornici u Kragujevcu | Author: Facebook Facebook

Promjena rute za prijenos oružja određena je istodobno kad je Pentagon potpisao ugovor s Agencijom Alan, hrvatskom državnom tvrtkom za oružje. U travnju su sklopili dogovor vrijedan 12,4 milijuna dolara za oružje Sovjetskog bloka. Kad je BIRN upitao Agenciju Alan o krajnjem odredištu tog oružja, odbili su sve insinuacije o nepravilnostima. "Čvrsto poričemo svaki zaključak i pretpostavku vaše poruke", rekli su.

Hrvatska vlada i Pentagon nisu komentirali korištenje zračne luke Rijeka kao baze za vojne letove. Ministarstvo gospodarstva je samo odgovorilo da su ove informacije povjerljive. Voditelj zračnog prometa Damir Ružić je kazao: "Postoje razlozi zašto ti zrakoplovi dolaze ovamo. Ne dovodi ih zračna luka Rijeka. Dodao je da nije bilo pritužbi zbog povećanog broja teretnih letova.

Potvrdu o letovima s Krka objavio je istraživački tim 24sata u srpnju ove godine te je tako na aerodromu na Krku fotografiran Iljušin-76 kompanije Silk Way Airlinesa koji je stigao iz Bakua u Azerbajdžanu. Kamioni, s riječkim tablicama, nakrcani s dva brordska kontejnera, u kojima su navodno bili sanduci s oružjem i municijom, već su čekali na pisti. Čim im je zrakoplov prišao, otvorio je rampu. Stigao je viličar i radnici su počeli s ukrcavanjem sanduka iz kontejnera u avion.

Zrakoplov je nakon nekoliko sati nakrcan odletio natrag u Baku. Nije poznato što je bilo u ukrcanim sanducima. No prema manifestima tereta koje 24sata posjeduju, vidljivo je da je npr. u zrakoplov koji je poletio iz Bakua na Krk ukrcano, primjerice, 28.230 kilograma tereta koji sadrži PG-7VL (projektile za bacače raketa) i streljivo.

Što to odlazi iz Hrvatske?

No kako fotografije koje posjedujemo pokazuju iz kamiona su se ukrcavali sanduci u već, prema dokumentima, natovaren avion. Što je u tim sanducima (oružje, streljivo) nije poznato niti itko iz nadležnih institucija želi odgovoriti. Što to odlazi iz Hrvatske, čije to oružje i oprema? Na to nema odgovora.

Ključna zemlja za prijevoz oružja je Azerbajdžan, čije je Ministarstvo vanjskih poslova omogućilo diplomatske letove za isporuku, a umiješani su Bugarska, Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Njemačka i druge zemlje. Oružje se "diplomatskim putem svile" isporučivalo u Siriju, Irak, Afganistan, Pakistan i DR Kongo.

Krk, avion Silk Way Airlines, utovar oružja za Siriju i Irak | Author: Nel Pavletić/PIXSELL Nel Pavletić/PIXSELL

Prema dokumentima koje su objavili Anonymous Bugarska i bugarski portal trud.bg, diplomatske letove provele su privatne tvrtke i proizvođači oružja iz Sjedinjenih Američkih Država, Balkana i Izraela te vojske Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i američko Zapovjedništvo za posebne operacije (USSOCOM), koje je glavno za ratove protiv radikalnih islamističkih skupina.

Diplomatski letovi, koje je provela tvrtka Silk Way Airlines, oslobođeni su od provjera, zrakoplovnih naknada i poreza, a to znači da su zrakoplovi prevozili stotine tona oružja diljem svijeta bez kršenja propisa. Kad bi se avioni približili lokaciji, napravili bi tehničko slijetanje. Na pisti bi boravili nekoliko sati do jednog dana bez ikakvih razloga, kao što je npr. punjenje goriva. Nakon što bi se sanduci s oružjem i municijom ukrcali u avione, odletjeli bi na drugu lokaciju.

Diplomacijom zaobilaze zakone

Prema propisima IATA (Međunarodne udruge za zračni prijevoz), prijevoz vojnog tereta civilnim zrakoplovima nije dopušten. Kako bi zakoračio u ovu zakonitost, Silk Way Airlines zatražio je diplomatsko izuzeće putem lokalnih agencija. Na naš upit Ministarstvu obrane jesu li upoznati s diplomatskim letovima, napisali su kako to nije u njihovoj domeni.

"Poštovani, vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti da predmetno nije u nadležnosti Ministarstva obrane RH te Vas možemo uputiti da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova", glasi odgovor MORH-a.

Nastavak čitajte na sljedećoj stranici

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 19:32 11.Listopad 2017.

    da ilegalne isporuke oružja? : -)) tko bi to trebao nato savezu, sjedinjenim državama i republici hrvatskoj odobriti isporuku oružja bilo kome i bilo gdje? ah, da, trebali bi pitati srbiju, rusiju, kubu ili venezuelu. : -))

  • vjaceslav 13:45 11.Listopad 2017.

    što je čudno ili loše u tome da naši saveznici i osvjedočeni prijatelji koriste naše zračne luke. to smeta samo srbima i prosrpskim novinarima.

  • ada 11:36 11.Listopad 2017.

    ameri nikada nikome ne rade usluge za "lijepe oči" ovo je očiti dokaz, pomogli su nam u Oluji, pomažu nam kod arbitraže. Znamo iz prošlosti, gdje ameri imaju svoje prste, tamo nije dobro, posrednik najviše nastrada zbog nečije prljave rabote. ... prikaži još!. Kolinda i Plenković su najgori neprijatelji Hrvata.