Top News
8769 prikaza

S Berošem radi tim tajnih savjetnika. No nije mu pomoglo

Pazio je Beroš na svaku sitnicu. Vježbao javne nastupe, ali je nekako nestao iz premijerova oka

Nećemo se zavaravati, svako je dobro frizersko oko moglo vidjeti da je i u lockdownu stručna frizerska ruka šišala ministra Beroša! Onako, jedva primjetno, svaki tjedan ili dva - da se ne vidi da je ošišan odjednom, nego pomalo, kako bi stalno bio uredan na svojim javnim nastupima, utiho nam je, važno, prošaptala frizerka kad su se saloni otvorili početkom svibnja pa svi, zapuštenih kosa, pohrlili u njih. Netko je na njemu radio, bila je sigurna, u što možemo, ili ne moramo, vjerovati, no činjenica jest da se kosa ministra Beroša niti u jednom trenutku nije otela kontroli. Stručnu je pomoć, sigurno je, zatražio kad su se kontroli otele njegove izjave. Ministar zdravstva Vili Beroš, doznajemo, redovito “pegla” svoje komunikacijske vještine, radi sa stručnjacima, i disciplinirano sluša njihove savjete o tome kako što mora reći i narodu objasniti, što ne govoriti, što pak naglašavati, kako se ponašati pred kamerama. Glavni mu je savjetnik Drenislav Žekić, iskusni PR-ovac i njegov dugogodišnji prijatelj, kojeg je zamolio za pomoć. Ministru zdravstva jako je stalo da “ispadne” dobro. 

 | Author:


S cijelim Stožerom gotovo od početka rade PR stručnjaci koje je angažirala Vlada. Savjetuju ih kako stajati pred kamerama, na koji način što reći, kako odgovarati. Jer nastupi su “stožeraša” kao politička kampanja na steroidima, kažu komunikacijski stručnjaci. Baš zato, jer mu je jako politički stalo, ali i zato što je cijeli život odlikaš, Beroš je odlučio na sebi komunikacijski raditi i puno više, zato je zamolio Žekića da mu pomogne. Njihova je suradnja, doznajemo, česta, kontinuirana. 

Žekić ne želi pričati o tome, ispričava se profesionalnom suradnjom s ministrom Berošem. Ministar je pak obećao javiti nam se na tu temu, ali nije. Kratko je samo porukom odgovorio kako nije sve to baš točno - da je angažirao PR stručnjake za svoje nastupe  i komunikaciju s medijima. 
Točno je, kažu upućeni - precizni neurokirurg ništa nije prepustio slučaju. Jednostavno, sebi je, a onda i PR stručnjaku, priznao da je liječnik koji ništa ne zna o javnim nastupima, i da treba pomoć. Pa su krenuli korak po korak, radeći najviše na tome da Beroš nauči govoriti ne kao liječnik nego kao netko koga će svi razumjeti. 
Ministar zdravlja dosad je imao nekoliko loših komunikacijskih izleta, i upravo se zbog njih primjećuje da se ‘pegla’. Prvo je izletio s liječnicima-petokolonašima krajem ožujka, kad je cijeli Stožer bio u najvećem “speedu” pa i Beroš izjavio kako “u svakom ratu postoji peta kolona”. Zatim je, u lipnju, izjavio kako je djeci bolje u domu nego da ih udomi gay par. Na kraju je bila i epizoda s tajno snimljenim razgovorom Beroša i Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica. 

“U svakom ratu postoji peta kolona”, rekao je Beroš u ožujku, i sve rekao - za njih je ovo rat s koronom, ali i rat protiv “dezertera” - svih koji se usuđuju u Stožer sumnjati, propitkivati njegove odluke i, na kraju krajeva, zakonitost. “Dezerteri” su zato za njih postali i mnogi novinari, kojima su se “stožeraši” u početku redovito i ljubazno javljali, a onda, kako je vrijeme prolazilo, skidali s liste onih kojima se odgovara novinare čija su pitanja postala preteška ili neodgovarajuća. 
Beroš je shvatio da će ovaj rat potrajati nešto duže nego što je mislio pa je odlučio naučiti komunicirati tako da cijelo vrijeme djeluje smireno -  da se ne vidi kako je korona preuzela kontrolu. 
- Sad ga je manje u medijima, da. Na početku je bio posvuda, u raznim emisijama, sad ga je puno manje. Shvatio je da će ovo potrajati, i da ga se poistovjećuje s koronom, pa što je njega onda manje u medijima, prividno je onda manje ozbiljna i situacija,  kaže Petar Tanta, komunikacijski stručnjak iz agencije CTA komunikacije. 
Kod Beroša se vidi, kaže, da se s njim puno radi, što se neslužbeno može čuti i od onih koji za Berošev rad sa Žekićem doista i znaju. Ministar Žekića zove nakon medijskih nastupa pitati je li bio dobar i što eventualno mora ubuduće promijeniti, traži savjet. ‘Peglao’ je i svoj liječnički  rječnik pa sad više ne govori kao u operacijskoj sali. Nema više toliko ‘komorbiditeta’ i sličnih, narodu nerazumljivih riječi nego se trudi zvučati što jednostavnije. I ono silno zahvaljivanje na novinarskim pitanjima je rezultat rada na komuniciranju. 

Žekić, njegov mentor i prijatelj, godinama je bio novinar i urednik na Televiziji Zagreb, odnosno na HRT-u, na kojem je kasnije bio i savjetnik ravnatelja. Danas je savjetnik i lobist vodećim managerima i tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Stožer čine stručnjaci, ali je političko tijelo, i to je narod shvatio. A političko je toliko, da narod sad neopravdano misli da uopće ne treba niti postojati. I sam se često otimao kontroli pa su joj se oteli i oni kojima je korone naprosto dosta, i ona “mora nestati”. Biti pometena pod tepih, kako god, samo da je više nema. 
Naravno da je ima, i da će je biti sigurno još godinu dana. Zato Beroš zna da mora paziti na svaku riječ, i način na koji će ju izgovoriti. Pritisak na ionako krhko zdravstvo bit će od jeseni sve veći, i sve će se više vidjeti da nije samo ministar korone nego ministar cijelog tog sustava. Morat će se baviti zdravstvom u kojem će doći do porasta malignih i kroničnih te mentalnih bolesti; u kojem plaće zaposlenih nisu dobre, a dugovi ogromni. 
- Publika je, pritom, sve brojnija javnost koja misli da je znanje Slavice s Facebooka jednako znanju liječnika. A sve je krenulo od trenutka kad se kredibilitet Stožera počeo srozavati zbog političkih odluka. Od narodnih su heroja postali narodni izdajnici jer su se nejednako ponašali prema onima koji su trebali biti jednaki. Sad im je, uoči jeseni u kojoj bi se korona mogla još i više razbuktati, jasno da moraju promijeniti komunikaciju - ne smiju pojačavati psihozu, a opet, ne mogu izbjeći reći istinu - kaže Tanta. 

Stručnjaci kod kojih idu na komunikacijsko dotjerivanje bi “stožerašima” trebali reći da je jako loše komunicirati kao u “Carevu novom ruhu” pa da, u danu s gotovo 300 novozaraženih, Maja Grba Bujević u Saboru Viliju Berošu postavlja pitanje da nam otkrije kako se Hrvatska uspjela tako sjajno boriti s pandemijom. Upravo takvi istupi mogu povećati revolt onih koji, ionako rubno, već sumnjaju u postojanje korone, i vjeruju da je sve skupa velika teorija urote. Zbog sve većeg broja zaraženih, Stožer se u zadnje vrijeme, primjećuje Tanta, na press konferencijama manje bavi brojevima, a više konkretnim informacijama o tome kako se ponašati u školama i slično. Shvatili su, zaključuje, da će ples s koronom još dugo trajati, a oni neće moći dovijeka ‘zahvaljivati na pitanju”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • f67821c8123b671a28cec35b95bc6c8760fbab93 05:13 19.Listopad 2020.

    suvišno je išta komentirati stanje i vrijeme do kojeg su nas doveli govori više od ičega....sve je ostalo iz šupljeg u prazno

  • Jariw55573 08:13 29.Rujan 2020.

    Moj prijatelj zarađuje 77 na satu na prijenosnom računalu. Otpušten je s posla prije 5 mjeseci, ali prošlog mjeseca zaradio je 13256 samo radeći od kuće s programom koji je pronašao na mreži. To je ono što on radi ... ... prikaži još! Isprobajte sami....... W­­­e­­­b­­­c­­­a­­­s­­­h­­­7­­­.­­­c­­­l­­­u­­­b