Top News
535 prikaza

S 2,5 milijardi eura podmitili parlamentarce Vijeća Europe

Ilustracija korupcije
KiwiEV
Istraživačka mreža velikih europskih redakcija teško optužuje političke elite u Europi

Vlasti Azerbejdžana dvije su godine vodile tajni fond od 2,5 milijardi eura i kojega su plaćali europske političare kako bi si osigurale da vlade članica EU-a budu puno blaže prema Azerbejdžanu kao zemlji s teškim kršenjima ljudskih prava. Do otkrića je došla mreža europskih novina Organized crime and corruption reporting project (OCCRP) koja u svom izvještaju "Azerbejdžanska praonica (novca)" navodi da je posao funkcionirao sve do 2014.

Odakle je novac potjecao, OCCRP navodi da još nije jasno, ali je "mnoštvo dokaza o vezama obitelji predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva". Novac se isplaćivao, navodi dalje OCCRP, određenim lobistima, novinarima, političarima i poslovnim ljudima, i to preko četiri fiktivne tvrtke u Engleskoj i Škotskoj koje su odmah po dovršetku akcije ugašene. Riječ je o tvrtkama Polux Management LP, Hilux Services LP, Metastar Invest LLP i LCM Alliance LLP.

Ilham Alijev i Europske igre u Bakuu Raspad Kavkaza Top News Diktator u panici: Traži glave novinara koji pišu protiv njega

OCCRP dalje navodi da se vidi da je akcija Azerbejdžana bila uspješna već i po glasanju Vijeća Eruope iz 2013. čiji je parlament te godine odbacio kritičko izvješće protiv te zemlje. Azerbejdžan se već uobičajeno teretilo za sistemsku korupciju, za izborne krađe, zlostavljanja i zatvaranja opozicijskih političara, novinara i aktivista za ljudska prava.

Da izvještaj OCCRP-a ima temelja pokazuje i to što je još u svibnju ove godine Vijeće Europe pokrenulo istragu protiv nekoliko svojih parlamentaraca zbog sumnje da prilikom tog glasanja bili korumpirani. Banka preko koje su išle sporne transakcije, Danske Bank, jedna od vodećih u EU, priznala je da nije učinila dovoljno u zaustavljanju sumnjivih transakcija iz svoje podružnice u Estoniji na zapad. Dijelom novca financirao se luksuzan život članova pojedinih odlično premreženih azerskih obitelji, primjerice najbolje privatno obrazovanje i slično.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.