Top News
9612 prikaza

Ruski plaćenici - ginu u Siriji, a Kremlj ih se odriče

"Wagner group", plaćenici
YouTube
Tajna kompanija koja ih novači nema telefone, nema urede, ali njen trag čine leševi poginulih diljem Europe, Afrike i Bliskog istoka

Olga Markelova očekivala je da će joj, nakon što joj je bivši suprug Dmitri poginuo u borbama u Siriji 2017., vlada Rusije odobriti nekakvu naknadu barem na ime uzdržavanja njihove kćeri jedinice. Što se nje tiče, opisuje Guardian, Dmitri je služio u vojsci tijekom jednog desetljeća, i to u sve samim ratom rastrganim mjestima poput Čečenije.

Malo prije nego što će izgubiti život u Siriji, rekli su joj njegovi prijatelji, potpisao je ugovor s privatnom paravojnom kompanijom koju su nazivali "Wagner". Olga nije vidjela nikakvu razliku između jednog i drugog i za nju je to značilo samo još vojnih zadataka njenog bivšeg supruga. Da razlike ipak ima, i to velike, shvatila je čim je zatražila naknadu od Kremlja.

Vojni kamp za djecu Zlatibor E.N.O.T. Top News Putinovi agenti razbili vojne kampove za djecu iz Srbije

Odbili su je s obrazloženjem da Dmitri nije poginuo kao vojnik, nego kao plaćenik regionalne podružnice jedne energetske kompanije. Kako je bila riječ o Siriji, lako je shvatiti da je bila riječ o naftnom ili plinskom biznisu čija je postrojenja u divljem ratnom vihoru u Siriji čuvao i borio se za njih njen suprug.

Kako je riječ o iskusnom ruskom vojniku koji je posljednje borbe proveo kao plaćenik "Wagnera", lako je zamisliti i u čijem vlasništvu su mogla biti postrojenja tvrtke koja je unajmila Dmitrija. O "Wagneru" je Express već pisao posljednjih godinu dana. PMC Wagner je de facto tajna kompanija, bez poznate adrese, bez javnog broja telefona ili nekih službenih podataka, koja regrutira stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca.

Posljednjih nekoliko godina sve su prisutniji u ratnim zonama. Kompaniju je 2017. sankcijama udario SAD zbog povezanosti "Wagnera" sa separatistima u istočnoj Ukrajini. Militanti "Wagnera" odigrali su zapaženu ulogu i u Siriji, a desetak plaćenika ubijeno je ili ranjeno u američkim napadima u veljači 2018. koji su uslijedili nakon napada na jednu od militantnih skupina koju podržava SAD.

Njihova meta bila je jedno od najbogatijih naftnih polja u Siriji u provinciji Deir Ezzor, gdje su Sirijska vojska s jedne i prokurdski SDF s druge strane Eufrata, vodili teške posljednje bitke protiv ISIL-a. Kompanija nije komentirala ove navode. Bijela kuća pokušavala je sakriti detalje okršaja američkih snaga s ruskim plaćenicima.

Srpski plaćenici u Ukrajini Putinovi plaćenici Top News Srpski plaćenici u Putinovoj tvrtki zbog koje ginu novinari

Navodno se stotinu ruskih plaćenika borilo uz sirijske vojnike, a njih je pobilo oko 40 američkih komandosa uz značajnu potporu iz zraka. Američka vojska dugo je strahovala od sukoba između američkih i ruskih vojnika, no Kremlj nije potvrdio da bi te snage sudjelovale u sukobu. Kremlj to zapravo nije niti morao u slučaju da je bila riječ o plaćenicima.

Kremlj, doduše, nije potvrdio niti da su to doista bili plaćenici iz "Wagnera", što oni – odavno je to opće mjesto agencijskih izvještaja diljem svijeta – ipak jesu bili. Plaćenici koji su sudjelovali u tom krvavom obračunu povezani su s "Wagnerom", privatnom vojnom tvrtkom ili privatnom agencijom za "najam vojnika" koji su navodno sudjelovali i u operacijima u Siriji.

Vremenom su se pojavili i u Sudanu uz granicu sa Srednjoafričkom Republikom. Izvješće UN-a pokazalo je da su ruski instruktori trenirali vojnike Srednjoafričke republike. U studenom 2017. tadašnji sudanski predsjednik Omar al-Bashir, u međuvremenu svrgnut, susreo se s Vladimirom Putinom u Sočiju i zatražio "zaštitu od agresivnih američkih akcija", kao i slanje ruskih vojnih stručnjaka u Sudan "kako bi opskrbili sudanske vojne postrojbe".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.